Uusimmat

Arvostelu: Town of Salem on melko onnistunut mobiilipeliversio tutusta Mafioso-seurapelistä

04.11.2018 12:00 Ilari Hauhia

Mafioso on perinteinen seurapeli, jossa kylän viranomaiset ja mafian jäsenet mittelevät siitä kuka saa kylän hallintaansa. Nyt Mafiosoa voi pelata myös mobiililaitteille käännetyn Town of Salemin merkeissä. Ikävä kyllä ventovieraiden kanssa Mafiosoon olennaisesti kuuluvat sosiaaliset taidot jäävät taka-alalle.


Julkaisupäivä: julkaistu / Kehittäjä ja julkaisija: BlankMediaGames / Testattu: Nokia 8 / Saatavilla: Android, iOS, PC sekä selaimen välityksellä / Pelaajia: 1 paikallisesti,  moninpeli verkossa  / Peliä pelattu arvostelua varten: n. 6 tuntia


Mafioso lienee lähes kaikille illanistujaisista tuttu seurapeli. Town of Salem on BlankMediaGamesin kehittämä verkkopelattava versio Mafiososta. Tähän mennessä Town of Salem on ollut tarjolla sekä selaimen että Steamin kautta, mutta nyt peliä voi pelata myös iOSilla ja Androidilla.

Pelissä jokaisella on oma roolinsa. Ne on jaettu kolmeen eri kategoriaan: kyläläiset, mafian jäsenet ja puolueettomat. Kyläläiset voittavat, mikäli löytävät joukostaan kaikki mafian jäsenet ja saavat nämä hengiltä joko äänestämällä hirsipuuhun tai tappamalla jonkin kyläläisen erikoiskyvyn avulla. Mafia puolestaan voittaa, ryökäleet onnistuvat murhaamaan kaikki muut pelaajat. Puolueettomilla voittotapa riippuu pelaajan roolista.

Rooleja riittää jokaiselle pelaajalle, ja ne arvotaan jokaisen pelin alussa. Town of Salem on lisännyt perinteiseen Mafiosoon myös omia roolejaan, jolloin jokainen pelaaja saa oman erikoiskykynsä. Esimerkiksi Godfather voi määrätä Mafioson tappamaan yhden kyläläisen yön aikana, kun taas Framer voi yrittää hämätä kyläläisiä lavastamalla murhaajaksi jonkun muun. Investigator voi tutkia muiden pelaajien rooleja, Jailor puolestaan heittää epäillyn mafian jäsenen vankilaan. Neutraaleissa rooleissa The Jester yrittää päästä itse hirsipuuhun, kun taas Serial Killer haluaa päästää kaikki pelaajat päiviltä.

Yhteensä Town of Salemissa on 33 erilaista roolia.

Mobiilipelin perusmuoto on mainosrahoitteinen ja siten täysin ilmainen. Tarjolla ovat myös premium-jäsenyys sekä Coven-lisäosa, jotka maksavat yhteensä 9,99 dollaria. The Coven tuo peliin vielä 16 lisäroolia lisää.

Town of Salemin sovitus Mafiososta on varsin hyvällä tolalla. Pelin käyttöliittymä on selkeä, sarjakuvamainen graafinen tyyli toimii varsin mukiinmenevä, ja erät löytyvät nopeasti. Ikävä kyllä ventovieraiden kanssa Mafioso-erien mielekkyys vaihtelee suuresti.

Siinä missä Mafioson kiinnostavimpia puolia ovat tavallisesti pelaajien väliset väittelyt, toisten syyttely, kuolemaan tuomittujen puolustuspuheet ja oman pokerinaaman säilyttäminen, voi Town of Salemissa olla erien aikana hyvinkin hiljaista. Tällöin Mafioson sosiaalinen ja strateginen puoli jää melko pieneksi. Onneksi Town of Salem tukee myös kustomoituja pelejä, jolloin mukaan voi kutsua omia kavereita vieraiden pelaajien sijasta.

Toisaalta Town of Salem voi tarjota myös hyvin mielekkäitä eriä, mikäli kaikki pelaajat eläytyvät peliin täysillä. Eläytymistä löytyy varsinkin kilpailullisista ranked-peleistä. Mobiililaitteella ongelmaksi osoittautuu kuitenkin, että pidempien viestien kirjoittaminen älypuhelimen näppäimistöllä on melko hidasta ja vaivalloista. Mikäli Mafioso on lähellä sydäntä, voi Town of Salemiin upottaa siitä huolimatta helposti useita tunteja. Ilmainen peli onkin kokeilemisen arvoinen.

TOWN OF SALEM (MOBIILI)

”Town of Salemin mobiiliversio mahdollistaa perinteisen seurapeli Mafioson pelauksen missä ja milloin tahansa.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat