UUSIMMAT

Arvostelu | Vuoden bugisin peli on sitten tässä? Metamorphosis on painajainen, jollaista edes Kafka ei kirjoittaisi

30.08.2020 17:13 | Tuukka Hämäläinen

Etukäteen erittäin lupaavalta vaikuttanut Metamorphosis rantautui Microsoftin konsolille niin tolkuttoman bugisena, että se käy lopulta täysin pelikelvottomaksi. Omaperäisen seikkailupelin ongelmia ei ole myöskään korjattu, vaikka julkaisusta on kulunut jo useampi viikko.


Julkaisupäivä: 12.8.2020
Studio: Ovid Works
Julkaisija: All In Games
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 2,5 tuntia


Metamorphosis oli etukäteen vuoden kiinnostavimpia pelejä. Ovid Works -pikkustudion peli lupasi yhdistellä seikkailua, pulmanratkontaa ja kauhuelementtejä perustuen klassikkokirjailija Franz Kafkan surrealistisiin tarinoihin. Kun vielä lyhyt demokin vaikutti lupaavalta, oli syytä odottaa kiehtovaa ja omaperäistä indiepeliä.

Valitettavasti jotain meni pahasti, pahasti pieleen pelin konsolikäännöksessä. Ainakin Xbox Onella peli on nimittäin aivan hajalla, vielä kolmisen viikkoa julkaisun jälkeenkin.

Ja kun sanon hajalla, tarkoitan hajalla.

Vajaan tunnin verran peli rullaa suurin piirtein sujuvasti, mutta sitten ongelmat alkavat kasautua. Grafiikat taantuvat PS1-ajan tasoiseksi pikselimössöksi yhtään isommissa tiloissa, ruudunpäivitys alkaa laahata jatkuvasti, ääni särähtelee, ja peli voi myös kaatua sammuttaen koko konsolin. Samalla tietysti ohjaaminen käy työlääksi, painikkeiden reaktioissa on viivettä ja suunnistaminen pelissä käy haastavaksi.

Sitten kun vielä edetään, eivät monet pelimaailman elementit enää lataudu ollenkaan tai niiden tilalla näkyy vain harmaita palkkeja tai monenlaisia pikselihäiriöitä. Etenkin hahmomallit hajovat täysin.

Yritin uteliaisuuttani pelata peliä niin pitkälle kuin suinkin mahdollista, mutta lopulta annoin periksi puzzle-tehtävässä, jossa ei enää konkreettisesti voinut erottaa mitä ruudulla tapahtuu tai minne pitäisi edetä. Pelioppaiden perusteella tämä tapahtui loppupuolella tarinaa.

Kokemus on todella turhauttava, sillä teknisen sekasotkun alla vaikuttaa piilevän oikeasti kiehtova peli. Toivottavasti se joillakin alustoilla oikeasti toimii ja saadaan jatkossa pelikelpoiseksi myös Xbox Onella.

Metamorphosis lainaa nimensä mukaisesti lähtökohtansa Kafkan novellista Muodonmuutos, ja niin pelissä kuin novellissakin päähenkilö Gregor Samsa muuttuu alussa ötökäksi. Ovid Worksin peli ei kuitenkaan turhan orjallisesti seuraile yhtä kertomusta, vaan soppaan on sekoitettu aineksia ainakin Oikeusjuttu ja Linna -romaaneista, sekä pelikehittäjien omasta päästä. Niinpä pelaaja lähteekin Gregorin hyönteishahmossa etsimään tietä arvoitukselliselle Tornille, jossa saattaa piillä mahdollisuus palata ihmiseksi.

(Kirjallisuuden historiaa tunteva voi bongailla pelistä lainoja myös muiden tekijöiden klassikoista. Enpä olisi uskonut koskaan näkeväni Rosencrantzia ja Guildensterniä pelissä, mutta nyt tämäkin ihme on todistettu!)

Korkeakulttuurisesta lähtökohdastaan huolimatta Metamorphosis on helposti lähestyttävä, hauska ja yllätävä peli. Etenkin tasosuunnittelu on poikkeuksellisen rikasta lähtien liikkeelle seikkailusta hyönteisen koossa laatikoston sisällä ja päätyen surrealistisiin maisemiin, kuten ”kirjeen sisälle” ja loputtomalta tuntuviin sisäkkäisiin arkistokaappeihin.

Parhaina hetkinä Metamorphosis läheneekin samanlaista kekseliäisyyttä kuin aiemmin kesällä arvostelemani SuperliminalItse pelaaminen on yhdistelmä simppeliä pulmanratkontaa ja tasohyppelyä, jotka toimivat kyllä kelvosti niin kauan kuin itse peli suostuu toimimaan.

Kokonaisuutta on kuitenkin hankala arvioida, kun lopputulos on niin järkyttävän hajalla. Tuntuu epäreilulta antaa todella hyvältä vaikuttavalle pelille kehnoa arvosanaa pelkkien bugien vuoksi, mutta toisaalta kehittäjät ovat tehneet päätöksen julkaista tuotoksensa tässä kuosissa koko kansan saataville. Jos kyse olisi ennakkoversiosta tai demosta, paljon voisi vielä antaa anteeksi.

Metamorphosis saattaa siis olla kiehtova, surrealistinen seikkailu, joka ammentaa ideansa kirjallisuuden klassikoista. Tällä hetkellä se on kuitenkin (ainakin Xbox-pelaajalle) pelikelvoton, buginen sekasotku, jonka kanssa menettää todellisuudentajunsa aivan väärällä tavalla.

METAMORPHOSIS

”Jossain Metamorphosisin hajonneen toteutuksen takana lymyilee todennäköisesti kiehtova pelikokemus.”