Uusimmat

2010 FIFA World Cup South Africa (PS3, Xbox 360)

25.05.2010 17:35 Muropaketin toimitus

Futiksen MM-kisat lähestyvät höyryjyrän lailla, sillä aloituspotkuun on kirjoitushetkellä aikaa enää alle kuukausi. Kisakuume tuo luonnollisesti mukanaan myös kaikenlaiset krääsäkauppiaat, jotka myisivät sinulle oikein mielellään jotain vanhaa romuaan komealla logolla varustettuna.

Jaa, että miten tämä liittyy EA:n tuoreeseen World Cup –peliin? Nokkelimmat ehkä arvaavat jo!

EA:n virallisilla kisapeleillä on pitkät ja – jos määritelmää venytetään repeämispisteeseen – jalot perinteet, sillä niitä on julkaistu jokaisen merkittävän kisavuoden kohdalla jo vuosikausien ajan. Yleensä pelit ovat olleet sitä ihteään, mutta Euro 2008 sai minut pari vuotta sitten melkoiseen huumaan. Tuolloin mainio FIFA 2008 uusilla ja kivoilla pelitiloilla? Myyty!

Nyt käy kuitenkin niin penseästi, että 2010 FIFA World Cup South Africa on vanhan uudelleenkertausta parillakin tavalla. Pelimoottori on FIFA 2010:tä, pelitilat Euro 2008:aa. Kannattaako tästä maksaa uuden pelin hinta?

Deja Vu

Okei, unohdetaan penseily hetkeksi ja kohdataan tosiasiat silmästä silmään: World Cup ei ole huono peli. Miten se voisi olla? Perustuuhan se tämän hetken parhaaseen futispelimoottoriin, vieläpä pikkuruisin muutoksin varusteltuna.

Muutokset ovat kuitenkin todella vähäpätöisiä. Rankkareita ampuessaan potku pitää ajoittaa niin, että pelaajan enemmän tai vähemmän villisti pamppaileva sydän ei lähetä potkua kiertoradalle. Pelilaatikon väitteiden mukaan myös korkeuserot vaikuttavat vierasjoukkueen esityksiin, mutta pelissä sitä ei huomannut.

Näin käteen jää peli, joka ei pysty perustelemaan hintalappuaan ominaisuuksillaan, ainakaan sille osalle futisväkeä, jolta löytyy jo FIFA 2010 hyllystä – ja myyntilukujen perusteella se osa on suuri. Näin katse kääntyy siis pelitiloihin, joista pitäisi irrota miltei 70 euron edestä viihdettä. Irtoaako?

Deja Vu 2: Rahastuksen makua

No ei irtoa, ei ainakaan, jos olet sattunut aiemmin pelaamaan EA:n virallisia kisapelejä. Uudistuksista puhuttaessa käteen jää taas tyhjä arpa. Ei sillä, että pelitilat olisivat mitenkään huonoja, vaan turnauspeliksi ne ovat oikein mukavat.

Sen pakollisen turnaustilan ohella voi pyrkiä maajoukkueensa kapteeniksi Be A Pro –tilan MM-versiossa tai vaikka pelata MM-kisojen pitkän ja kunniakkaan historian varrelta erinäisten pelien parhaita paloja. Olet Venäjä, sinulta on juuri lentänyt mies pihalle ja tarvitset kaksi maalia päästäksesi jatkoon. Ehditkö tehdä sen 10 minuutissa? Jos ehdit, saat pari tähteä ja mahdollisuuden pelata seuraavaa vastaavaa haastetta.

Ihan mukavaa settiä siis. Ongelma on kuitenkin se, että jos pelattavuus oli tuttua FIFA 2010:stä, pelitilat ovat puhdasta Euro 2008:aa. Mutta miten voin valittaa tästä? Jos pelitilat olivat kaksi vuotta sitten hauskoja ja pelattavuus peukun arvoista viime syksynä, miten World Cup 2010 saa niskaansa ylenkatsontaa ja paheksuntaa?

Syy on selkeä: 69,95 euroa eilisen eväistä on turhan paljon. Jos peliä myytäisiin kohtuullisempaan budjettihintaan, tekstikin olisi paljon positiivisempaa. Nyt on kuitenkin niin, että harvan kannattaa pistää eurojaan pelin hankintaan. FIFA 2010:n omistajat tuskin saavat pelistä 70 euron edestä viihdettä, varsinkin kun FIFA 2011 ja todelliset peliuudistukset ovat enää muutaman kuukauden päässä.

Satunnaisemmat pelaajatkin saavat tahkota Etelä-Afrikan kisoja harvinaisen innokkaasti, että huisi hintalappu saa oikeutuksensa. Jos joku marketti innostuu höyläämään hintalapusta 20-30 euroa pois kisojen kunniaksi, kannattaa jo harkita pelin poimimista mukaansa. Kyllä sillä matsien väliset tunnit aina viettää.

 

Tekijä: EA Sports
Julkaisija: EA Sports
Testattu: PlayStation 3, Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-8 (Internet)
Pelin kotisivu: http://fifa-world-cup.easports.com/
Miikka Lehtonen

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Toinen mielipide (Xbox 360)

World Cupin taustalta löytyy perinteinen jalkapallopeli, joka pohjautuu viime syksynä julkaistuun Fifaan. Vaikka pelimoottori on tuttu jo ennestään ovat kehittäjät jatkaneet työskentelyä yksityiskohtien kanssa. Nyt pelaajien liikkuminen on luonnollisempaa, maasyötöt matkaavat tarkemmin perille ja tekoälyn käytöstä on viilattu taktisesti älykkäämpään suuntaan. Uudistukset ovat onnistuneita, mutta ne tuntuvat lopulta asioilta, jotka olisi voinut hoitaa yhdellä laajemmalla päivityksellä alkuperäiseen peliin.

Mihin kehittäjät ovat sitten tuhlanneet usean kuukauden kehitysaikaa? Vastaus on tunnelma. Pelimekaniikaltaan hyvä kokonaisuus on saanut tuekseen ennennäkemättömän audiovisuaalisen tykityksen, joka alkaa omien fanien huudoista katsomossa ja päättyy fantastiseen ilotulitukseen kapteenin nostaessa mestaruuspytyn kohti taivasta. Yleisön elehdintä, animaatiot, pelaajien juhliminen ja koko äänimaailma ovat urheilupelien nykystandardien yläpuolella.

Tuhansien ja taas tuhansien pelituntien koettelemassa pelimoottorissa on myös Fifa 10.stä kohennettu värimaailma. Erilaisia sävyjä ja yksityiskohtia löytyy aiempaa enemmän. Liikkeessä peliä erehtyy hetkittäin luulemaan televisioista ulos puskevaksi televisio-otteluksi. Kuvakulman siirtyessä lähemmäs nurmen pintaa huomaa kuitenkin myös kehitettävää, sillä vaikka liikkuminen näyttää hyvältä ovat varsinkin tuntemattomammat pallonpotkijat kaukana oikeista esikuvistaan.

Kaunistunut ulkoasu ei kuitenkaan onnistu peittämään pelin suurimpia ongelmia. Esimerkiksi pelaajatietoihin ei voi kajota, vaan pelaaja on pakotettu käyttämään olemassa olevia tai verkon kautta päivittyviä kokoonpanoja. Kärrynpyörän verran käsittämättömämpi ominaisuus on ottelusimuloinnin puute pelin kivijalkana toimivassa tarinapelitilassa, jossa taistellaan karsinnoista lähtien kohti kultaa. Jotkut voivat nauttia esimerkiksi San Marinoa vastaan käydyistä ottelusta, mutta mahdollisuus simuloida vähemmän kiinnostavia otteluita olisi ollut kultaakin kalliimpi. Nyt on pakko pelata niitä pakkopullapelejä, jotka olisi voinut välttää pienellä koodinpätkällä .

Melkein 70 euron hintalappu on suolainen hinta virallisesta kisalisenssistä ja muutamasta parannuksesta. Positiivista on kuitenkin huomata, että kyseessä on pitkästä aikaa erinomainen kisapeli, joka ei ratsasta pelkästään lisenssin voimalla.

Mikko Rekola

 

Lisää aiheesta

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

Jalkapallo, tuo pelien ruhtinas, jonka tuoksinassa pieni hipaisukin muuttaa raavaan miehen nurmen pinnassa tuskissaan vaikertavaksi pikkutytöksi. Pelissä, joka on pahimmillaan aiheuttanut jopa neljän päivän rajasodan, on oltava jotain mystisen kiehtovaa.

Tämäkin syksy tuo mukanaan EA Sportsin urheilupelien uudet versiot. NHL 10 osoittautui jo helmeksi, mutta miten mahtaakaan pärjätä ”mänttikuulan” salaisuuksiin pureutuva FIFA 10?

Pro Evolution Soccer 2010 (PS3, Xbox 360)

Perinteisen pelisarjan kunnian ollessa pelissä voisi peliltä odottaa mestariteosta. Valitettavasti viime vuodet eivät ole onnistuneet jalkapalloguru Seabassin kehitysryhmältä suunnitelmien mukaisesti. Kaupan hyllyille ilmestyneet pelit ovat olleet keskeneräisiä pettymyksiä.

Kehitysryhmä on kuitenkin päättänyt korjata viime vuosina vaivanneet puutteet ja muokata peliä sarjan viidennen osan tyyliseksi. Kehitystä on tapahtunut monella osa-alueella, mutta riittääkö se?

Lue myös

Alpha Protocol -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

EA Sports Active: More Workouts (Wii)

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Monster Hunter Tri (Wii)

Red Dead Redemption (PS3, Xbox 360)

Tunturi by MFT Challenge Disc (PC)

Vancouver 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Yakuza 3 (PS3)