Uusimmat

Battlefield 4: China Rising DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

21.02.2014 16:30 Juho Anttila

Tekijä: EA Digital Illusions CE
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 4-64 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.battlefield.com/battlefield-4
Arvostelija: Juho Anttila

4/5

Nykyaikaiset verkkoräiskinnät käyvät kalliiksi. Ei riitä, että maksaa täyden hinnan itse pelistä. Tämän lisäksi lompakkoa on raotettava vähän väliä uusien lisäsisältöpakettien vuoksi. Onneksi Battlefield 4:n China Rising on enemmän kuin pelkkä karttapaketti.

China Rising on kerrassaan erinomaisen Battlefield 4:n toinen lisäsisältöpaketti, tosin useimmille ensimmäinen, sillä Battlefield 3 -karttoja kierrättävä Second Assault ehti ensimmäisenä vain Xbox One -konsolille. Muilla alustoilla Second Assault julkaistiin vasta China Risingin jälkeen.

Paketista löytyy toki ydinasia: uudet kartat. Tämän lisäksi mukana on saatu mahdutettua uusia ajoneuvoja, laitteita ja kokonaan uusi pelimuoto. Kun mainittu pelimuoto eroaa vielä merkittävästi kaikista muista Battlefield 4:n pelimuodoista, voidaan puhua jo muhkeasta paketista.

Lue myös: Battlefield 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Lue myös: Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Lääniä riittää

Lisärin neljä laajaa karttaa painottuvat pääpelin sisältöä selvemmin laajoihin ulkoilma-alueisiin. Rakennukset ovat harvassa, mutta piilopaikkoja ja suojia on kuitenkin ripoteltu kentälle sen verran, ettei jalkaväki jää täysin tankkien jyräämäksi.

Aavikkokenttä Silk Road on uutukaisista ehkä karuin. Hiekkadyynit eivät juuri suojaa tarjoa, mutta kentän toisella laidalla löytyy sentään kalliota piilopaikaksi. Laidoille ripotelluista pienemmistä tukikohdista huolimatta toiminta painottuu kartan keskellä sijaitsevan suuremman tukikohdan ympärille. Pienen totuttelun jälkeen hyvä kartta, josta löytyy enemmän jujua kuin ensivaikutelman perusteella voisi uskoa.

Altai Range edustaa myös Silk Roadin tapaista suunnittelumallia, jossa keskikartan tukikohta vetää puoleensa pääosan pelaajista. Erona Silk Roadiin Altai Rangessa nähdään suurempia korkeuseroja. Malliltaan ohuempi ja pidempi Dragon Pass puolestaan on koko setin tarjonnasta kaikkein monipuolisin. Koko kartan potentiaali jää kuitenkin usein hyödyntämättä, sillä pääosa taisteluista käydään lopulta suhteellisen kapealla osalla karttaa.

Guilin Peaks edustaa suunnittelun toista ääripäätä. Nyt keskustaa hallitsee jyrkkä vuori, jonka ympärille tukikohdat on ripoteltu. Reitti voi kulkea joko vuoren ympäri tai halki vuoren läpi poratun tunnelin. Guilin Peaks sopii jalkaväkipainotteisen pelitavan ystäville. Raskaampia ajoneuvoja ei tässä kartassa nähdä lainkaan.

Pommikoneita ja lennokkeja

Yksi China Risingin uutuuksista on pommikone, jolla on myös merkittävä vaikutus lisärin karttojen suosimaan pelitapaan. Pommikonetta pääsee ohjaamaan, jos sattuu sopivaan aikaan kartan keskivaiheilla sijaitsevan vaunun ovelle. Yhdellä ylilennolla ehtii pudottaa keskimäärin kolme sarjaa pommeja, jotka toimivat hyvin ajoneuvoja, mutta vain satunnaisesti jalkaväkeä vastaan. Pommikonekaan ei toki ole haavoittumaton, vaan se on tuhottavissa samoilla keinoilla kuin muut lentokoneet ja helikopterit.

Mistään ylivoimaisen tehokkaasta aseesta ei ole kyse, mutta uutuudenviehätys ja erityisesti pommikoneen käyttöön sidotut saavutukset motivoivat jonottamaan vuoroa pommituslennolle. Ohjausvaunun ovella päivystävät pelaajat ovat maukas saalis vaanivalle viholliselle. Se, että pommikoneen ohjausvaunu sijaitsee aina samassa paikassa kartan keskellä ohjaa peliä hieman liikaakin yhden tukikohdan ympärille. Tämä ei ole välttämättä aina hyvä asia.

Muista uutuusvekottimista mainitsemisen arvoisia ovat SUAV- ja UCAV -lennokit. SUAV on lähinnä kohteiden merkkaamiseen tarkoitettu kevyt lennokki, jolla saa tosin myös vihollisen sotilaan hengiltä päin lentämällä. UCAV on puolestaan astetta raskaampi, osumasta räjähtävä lentolaite.

SUAV on ihan kiva, joskin pidemmän päälle turhahko lelu. UCAV sen sijaan jää hieman kömpelöksi. Laitteen lentoaika on vain kymmenisen sekuntia, joten se kelpaa vain hyvin kohdistettuihin täsmäiskuihin. Pakollisten saavutusten keräämisen jälkeen UCAV jääneekin useimmilta käyttämättä.

Lentosota on ihan oma juttunsa

China Risingin tarjoama uusi pelimuoto onkin sitten jotain aivan muuta. Air Superiority on, kuten nimestäkin voi päätellä, silkkaa ilmasotaa. Kolmella kartalla kamppaillaan kontrollipisteiden hallinnasta pelkkien hävittäjälentokoneiden voimin. Guilin Peaksin vuoristomaisemassa työkaluna on helikopteri.

Kun työkalupakista pudotetaan kaikki muu pois, koko pelin luonne muuttuu. Vaikka kyse ei olekaan mistään simulaattorista, on Air Superiority hieno esimerkki siitä, miten moneen Battlefieldin pelimoottori venyy. Eihän pelimuodossa niin paljon vaihtelua riitä, että sitä jaksaisi loputtomiin tahkota, mutta muutama tunti uppoaa helposti koiratappeluidenkin parissa.

Neljä uutta karttaa saattaa ensikuulemalta vaikuttaa suppealta lisäriltä, mutta China Risingin kohdalla on syytä muistaa, että nämä neljä karttaa ovat pelille tyypilliseen tapaan hyvin laajoja. Pelattavaa ja kokeiltavaa riittää tuntikausiksi. Vaikka lisärin sisältämät uudet aseet ja laitteet eivät ole järin mieleenpainuvia, on Air Superiority -pelimuoto mitä mainioin lisäbonus.

China Rising onkin perin muhkea kokonaisuus, joka kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan Battlefield 4 -soturin ostoslistalle. Se vahvistaa myös entisestään Battlefield 4:n asemaa viime vuoden parhaana moninpelinä, jolle ei tämän vuoden puolellakaan ole esitelty vielä vakavasti otettavaa haastajaa. Lähestymistavaltaan perin erilaista Titanfallia odotellessa on mukava tahkota ”Bäfää” China Risingin tarjoamissa uusissa maisemissa.

 

Battlefield 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Battlefield 4 on selvästi kahden puoliskon peli. Viime viikolla arvosteltu moninpelikokemus on hetkittäin hieman ongelmallinen, mutta pohjimmiltaan riemukas kokemus. Yksinpeli taas on sen vastakohta: pari hyvää hetkeä, mutta niin paljon ongelmia, ettei kannata vaivautua.

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Itse näen asian kuitenkin niin, että jos otetaan markkinoiden paras moninpeliräiskintä ja tehdään siitä vielä puoli numeroa parempi, on kyse yksinkertaisesti aika pirun hyvästä pelistä.

 

 

Lisää aiheesta

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield Bad Company 2: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Adventure Time: Explore the Dungeon Because I DON’T KNOW! (3DS, PC, PS3, Wii U, Xbox 360)

Al Emmo and the Lost Dutchman’s Mine (PC)

Deadfall: Adventures (PC, PS3, Xbox 360)

OlliOlli (PSV)

Rayman Legends (PS4, Xbox One)

Titanfall –ennakko (PC, Xbox 360, Xbox One)