Uusimmat

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)

03.11.2014 16:22 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Polar Motion
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Tulossa: Android, iOS, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Intel Core Duo 1,33 GHz, 1 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2 (PBEM)
Pelin kotisivu: Buzz Aldrin’s Space Program Manager
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

 

Buzz Aldrin, tuo ihmiskunnan suuri sankari ja toinen ihminen, joka astui jalallaan vieraalle taivaankappaleelle. Mutta jos Buzz onkin ikuinen kakkonen, niin toisaalta hän on tehnyt itsestään menestyksellinen tuotteen, jonka nimellä kannattaa julkaista jopa avaruusstrategiapelejä.

Hehkutin jo ennakossani, että Matrix Gamesin avaruusohjelmasimulaatio tuntuu todella makealta strategiapeliltä avaruustutkimuksesta kiinnostuneelle. Sitä se lopullinen pelikin on. Ehkä vähän kompura ja excel-henkinen, mutta myös huikean kiinnostava.

Kiinnostavuus kumpuaa ennen kaikkea strategiapelin historiallisuudesta. Se näet pohjautuu Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton avaruusohjelmien todellisiin suunnitelmiin, sekä toteutuneisiin että toteutumattomiin. Niinpä se on oivan avaruusstrategioinnin lisäksi upea kaukoputki suurvaltojen avaruussuunnitelmien tavoitteisiin ja niihin moniin välivaiheisiin, jotka perille päästäkseen on käytävä läpi. Vaikka peli onkin informatiivinen, niin monesta suunnitelmasta oli ihan pakko Googlata, että ihanko varmasti tämä oli tosijuttu. Vai että Jenkit lähettivät ensin ihmisiä kuuhun ja vasta sen jälkeen sammakoita kiertoradalle.

Monta mutkaa ja matkaa

Space Program Manager tarjoaa useita pelitiloja, joista loppumetreillä ainoat oikeasti kiinnostavat ovat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kilpajuoksu Kuuhun. Sen lisäksi tarjolla on geneerinen Yhdistyneiden kansakuntien hengessä pelattava semirealistinen hiekkalaatikko, jossa voi poimia vapaasti haluamiaan projekteja USA/NL-avaruusohjelmista, sekä edellämainitut pelitilat hiekkalaatikkohenkisinä, vapaampina kampanjoina, jotka jatkuvat myös Kuulennon jälkeen. Moninpelikin löytyy PBEM-tyyppisenä.

Hiekkalaatikkotilat ovat turhankin vapaita siinä mielessä, että niistä puuttuu täysin kiire ja priorisointi. Taivaalle vain ammutaan roinaa ja katsotaan miten käy. Vähänhän se kirpaisee kun raketti mossahtaa tai astronautteja/kosmonautteja menehtyy, mutta mikäs siinä, viilataan tekniikkaa vähän lisää ja palkataan pari uutta taivasmiestä.

Historiallinen kilpajuoksu Kuuhun sen sijaan… Molemmat osapuolet tähtäävät samaan tavoitteeseen. Äijä kuuhun, elävänä, kiitos. Kilpakumppanin uudet projektit ja saavutukset pakottavat jatkuvasti kiirehtimään. Nyt se sai satelliitin kiertoradalle. Nyt äijän. Kaksi äijää. Avaruuskävely. Luotain Kuuhun. Telakoituminen.

Kilpailu tekee pelistä jännittävän. Mihin projekteihin käytät resurssisi? Miten paljon olet valmis ottamaan riskejä? Käyttäisinkö vielä 6-9 kuukautta kapselin tekniikan viimeistelyyn vai otanko riskin raketin räjähtämisestä ja astronautin kuolemasta? Tilikausi on lopuillaan, ja jos ehdin vielä suorittaa tämän lennon, niin se vaikuttaa suosiollisesti seuraavan nelivuotiskauden budjettiin. Mutta jos käy hupsistalallaa, niin…

 

Sputnik valmiina lähtöön. Lennon onnistumisen todennäköisyys 84 prosenttia. Vähän riskirajalla mutta pakko yrittää, sillä tämän neljännesvuosijakson jälkeen tarkistetaan operointibudjetti. Jos lento onnistuu, niin kassakone kiittää ja voin palkata kunnolla lisää porukkaa avaruuskeskukseen, avata uusia tutkimusohjelmia ja muutenkin laajentaa tukikohtaa.

Jesh. Lento onnistui. Sputnik saatiin kiertoradalle. Jokainen onnistunut lento kohottaa myös käytettyjen teknologioiden luotettavuutta, joten R-7 8K71 -raketin käyttövarmuus nousi onnistuneesta laukaisusta 84,3 prosentista 88,4 prosenttiin.

Sekä Neukkujen että Jenkkien avaruuskeskus koostuu tutkijoiden, avaruuslentäjien ja lennonjohdon työpisteistä, rakettien rakennus- ja laukaisukompleksista sekä apurakennuksista. Näitä voi laajentaa pelin edetessä, samoin palkata lisää henkilökuntaa, sikäli mikäli kassa vain sen sallii.

 

Insinöörejä ja astronautteja

Avaruusohjelma on resurssienhallintaa ja excelöintistrategiaa. Budjetti on etenkin ensimmäisen vuosikymmenen aikana niukka, joten mitä sillä uskaltaa ostaa, mihin sijoittaa? Teknologioita kehittävät insinöörit, lennonjohtajat ja astronautit ovat inhimillisiä voimavaroja, joiden palkkaaminen ja kouluttaminen maksaa. Jokainen taivaalle sinkottava vekotin on ensin kehitettävä ja sitten vielä rakennettava. Kaikki se maksaa. Mihin on nyt varaa ja mihin projekteihin sijoitat henkilöstösi?

Nyt tarvittaisiin tyyppejä kehittämään miehitettyjä avaruusaluksia ja niiden kantoraketteja, mutta käytettävissä on vain luotainspesialisteja? Kohta pitäisi suorittaa avaruuskävely, mutta avaruuspuku on vasta puolivalmis. Onko missään muussa projektissa avaruuspukuosaajaa, jonka voisi irroittaa tähän? Eikä pelkkään tekniikkaan tuijottaminen riitä, sillä vaikka kantoraketin luotettavuus olisi jo yli 90 prosenttia ja avaruusaluskin jo 85-prosenttisen toimintavarma, niin sen kyytiin on saatava vielä osaava astronautti/kosmonautti. Ja silti loppumetreillä kaikki saattaa päättyä katastrofiin, jos lennonjohdossa on liian vähän henkilöstöä ja kriittisessä tehtävässä istuu tyyppi, joka ei vain osaa. Ja sitten kosmonautti kuolee avaruuskävelyllä.

Avaruusohjelman vetäminen onkin ennen kaikkea inhimilisten voimavarojen hyödyntämistä. Oikeiden henkilöiden asettamista oikeisiin tehtäviin, henkilöstön jatkuvaa kouluttamista ja niin välittömien kuin pidemmän tähtäimen tavoitteiden välillä tasapainoilua.

Maltti on siis valttia ja niin harkinta kuin pitkän tähtäimen suunnittelu, myös oman pään sisällä, ovat arvossaan.

 

Avaruuslennot ovat aina riskipeliä, jossa panoksina ovat yleisön tuki ja tätä kautta käytettävissä oleva budjetti, tekniikan toimivuus ja inhimillinen tekijä. USA:n ja Neuvostoliiton kampanjoissa vastapuoli toimii kirittäjänä, ja kaikki tutkimustyö tapahtuu Kuulennon ehdoilla.

Inhimillinen tekijä. Vaikka tekniikka olisi miten luotettavaa, huono miehistövalinta voi osoittautua kohtalokkaaksi, oli se sitten avaruuskävelytehtävään lähetetty astronautti, jota ei ole koulutettu tehtävään lainkaan, tai kämmäävä lennonjohto. Insinöörien, avaruuslentäjien ja lennonjohdon työntekijöiden palkkaaminen, kouluttaminen ja jopa työntekijöiden moraalin seuraaminen ovat onnistuneiden lentojen tae.

Noniin. Raketti on luotettava ja avaruusalustakin on testattu monta kertaa. Kokeillaanpa osaisimmeko telakoitua avaruudessa. Avaruusohjelma etenee askel askeleelta, kun kuulennolle tarvittavia tekniikoita testataan Maan ja Kuun kiertoradalla.

Onnistuneet tehtävät tuovat organisaatiolle mainetta – ja kehittävät teknologioita askel askeleelta, päämäärä päämäärältä, kohti lopullista tavoitetta.

Insinöörit raportoivat jokaisen vuoron alussa teknologioiden kehitystyöstä. Insinöörien taidot jakaantuvat rakettien, kantorakettien, avaruusluotainten, avaruusalusten ja avaruuspukujen kehityssektoreille, joten tutkijoita täytyy kouluttaa ja asemoida huolellisesti, jotta kutakin tarvittavaa teknologiaa kehitetään optimaalisesti.

O ou. Neuvostoliitto testasi kuualustaan Maan kieroradalla. Mutta mepä telakoiduttiin!

 

Excel on siisti juttu

BASPM vaatii tarkkaa päätä ja excelöintiä. Avaruusohjelmaa ja eri teknologioita ei selitetä rautalangalla. Toisaalla tietoa on tarjolla liikaakin, sitten taas monen asian tajuaminen jää pelaajan omalle vastuulle. Käyttöliittymä on toimiva mutta työläs, joten valikkorumba on ratkiriemukasta. Jokaisen kolmen kuukauden mittaisen vuoron aikana joutuu surffaamaan valikoissa ja alivalikoissa, välillä ihan vain varmistamassa, että ei ole unohtanut mitään tärkeää ja olethan varmasti muistanut poistaa suoritetut tehtävät avointen projektien listalta. Pisteet siitä, että ennakkoversioon nähden pelattavuutta ja informaatiojakoa on rempattu tuntuvasti.

Haastavampaa on se, että rempseästi etenevä avaruusohjelman vetäjä saattaa helposti pistää paukkujaan liian useaan koriin. Tarvitsetko todella neljälle eri planeetalle suuntautuvaa luotainprojektia, jos tavoite on lähettää äijä kuuhun? Haluatko varmasti rahoittaa yhtaikaisesti kahta eri kuulentoprojektia? Jep. Esimerkiksi USA:lla oli Apollon lisäksi ehdolla myös Gemini-avaruusaluksen tekniikkaan pohjautuva kuulentosuunnitelma, eikä peli missään vaiheessa huomauta että se ja Apollo ovat vaihtoehtoja – eivät toisiaan täydentäviä suunnitelmia. Gemini-kuuohjelman testilennot eivät edesauta pätkän vertaa Apollo-kapselin kuumatkaa. Tunnustan: näin juuri tein ja sitten pääsi iso sana, kun Neuvostoliiton kosmonautti laskeutui Kuun kamaralle.

Käyttöliittymälimbo ei kuitenkaan syö pelin hienoutta. Se ei haittaa, sillä palkinnot ja saavuttamisen tuntu ovat niin valtavat. Space Program Manager katsoo tähtiin rakkaudella ja innolla. Päätökset ja tutkimusohjelmien antavat pelaajalle käsitystä siitä tutkimusmatkailuhengestä, millä ihmiskunta katsoi 50-luvun jälkeen ylöspäin, kohti kirkkaita tähtiä. Se kuulkaa tuntuu hienolta – ja jännittävältä – kun taivaalle raketti nostaa taivaalle ensimmäistä kertaa uuden avaruusaluksen, miehistöineen. Kunpa kaikki sujuisi hyvin.

Jos todellisen maailman kilpajuoksu avaruuteen ja avaruustutkimus ylipäätänsäkin kiinnostavat, niin BASPM on harvinainen ja ehdottomasti pelaamisen arvoinen helmi. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että avaruusohjelman johtamistehtävien jekkujen oppimiseen kuluu useampikin pelikerta. Mutta se on sen arvoista. Ja kun takana on riittävän monta peliä, niin tartu hetkeen: pelaa kokonainen kampanja kertaistumalta, ilman välitallennuksia. Siinä mitataan miestä.

Mutta yksi asia on hyvä huomioida: tarpeeksi monen kampanjapelin jälkeen BASPMin kassi on jokseenkin tyhjä. Kaikkien tutkimus- ja kuulento-ohjelmavaihtoehtojen kokemisen jälkeen luvassa on enää vain sitä samaa, niin kampanjoissa kuin hiekkalaatikoissa. En tiedä tuovatko päivitykset lisää tutkimusohjelmia vai jatkuuko avaruusmatkailu vasta pelisarjan seuraavissa osissa, joissa huomioidaan myös avaruusasemien rakentaminen kiertoradalle sekä miehitetyt tukikohdat muilla taivaankappaleilla.

 

 

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon -ennakko (Android, iOS, Mac, PC)

Peli rakentaa avaruusohjelman monista vaiheista hienon, tarkan ja uskottavan kuvan. Lähtöalustalle räjähtelevät raketit ja muutenkin epäluotettava tekniikka tekee jokaisesta laukaisusta jännitysnäytelmän. Millaisia raketteja rakennat ja mitä ylipäätään haluat taivaalle lähettää?

 

Lisää aiheesta

Armada 2526 + Supernova DLC (PC)

Civilization: Beyond Earth (Mac, PC)

Eliten julkaisusta 25 vuotta

Kerbal Space Program – indiepelien aatelia

Pandora: First Contact (Linux, Mac, PC)

Space Colony (pc)

Spacebase DF-9 –ennakko (Linux, Mac, PC)

Star Chamber: The Harbinger Saga (pc)

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat