Uusimmat

Civilization: Beyond Earth –ennakko (Linux, Mac, PC)

27.09.2014 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Firaxis
Julkaisija: 2K Games
Testattu: PC
Tulossa: Linux, Mac, PC – 24.10.2014
Laitevaatimukset: PC Windows Vista tai uudempi, Core 2 Duo 1,8 GHz, 2 Gt, 256 Mt näytönohjain, DirectX 11
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.civilization.com
Testaaja: Miikka Lehtonen

Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen. Tämä ei ole tarina Enterprise-aluksesta, eikä sen viisivuotisesta tutkimusmatkasta. Tähdet on tutkittu ja ihmiskunta on asuttanut kaukaisen planeetan, jolla elo ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista.

Jo lähtökohtaisesti kiinnostavalta kuulostava peli-idea kuulostanee vielä kiinnostavammalta kun sanon, että Civilization: Beyond Earth on – kuten nimikin vihjaa – käytännössä Civilization V avaruudessa.

Kun minä olin nuori mies, Civilization ei ollut se Sid Meierin ainoa rakastettu peli yhteiskunnista ja niiden kehityksestä. Ehei, oli toinenkin (toim. huom. ja kolmaskin! –jok). Alpha Centauri, jossa kisattiin muukalaisplaneetan herruudesta (ja Colonization). Suunnilleen vuodesta 1999 asti pelille onkin sitten toivottu jatkoa, sillä se jäi yksinäiseksi, eivätkä muut yrittäjät ole päässeet edes sen tasolle, saati että olisivat pistäneet paremmaksi.

Nyt se jatko-osa on tulossa, vaikka nimestä sitä ei ehkä uskoisikaan. Alpha Centauri –nimi kun kuuluu muille, mutta monet alkuperäisen pelin kehittäjistä ovat olleet työstämässä Civilization: Beyond Earthia. Sen näkee ja huomaa, sillä originaalin pelin henki ja tunnelma ovat tallella. Ja siinäkös sitä aikaa sitten palaa!

Pääsimme testaamaan pelin ennakkoversiota. Miten kävi?

Uusi planeetta, uusi koti

Civilization: Beyond Earth tuntuu kovin tutulta, oli sitten Civilization- tai Alpha Centauri –veteraani. Sumun täyttämä heksaplaneetta, jolle laskeutuu avaruudesta yksinäinen siirtokunta-alus. Mitä alus sitten sisältää? Sen saa osittain itse päättää, sillä ennen pelin alkua saa antaa siirtolaisilleen suuripiirteisiä linjauksia. Onko mukana tiedemiehiä, insinöörejä, duunareita vai kenties runoilijoita? Päätökset vaikuttavat siihen, missä pelaajan kolonistit ovat hyviä – ja missä hieman huonompia.

Pelaaminen sujuu hyvin samalla tavalla kuin Civilization V:ssä. Planeetan pinnalle on sijoiteltu muinaisten sivilisaatioiden jäänteitä, muukalaispesiä, luonnonvaroja ja muita resursseja, sekä kaikkea muuta, mitä kasvava avaruussivilisaatio tarvitseekaan. Kulissien takana tutkitaan teknologioita valtavasta teknologiapuusta, kehitetään sivilisaation yleisiä filosofisia linjauksia, rakennelaan ja parannellaan yksiköitä ja niin edelleen. Kuten sanoin: Civilization V avaruudessa.

On tuunaustakin toki tapahtunut. Merkittävin niistä on se, että tutkittavana oleva planeetta itse on vihamielinen. Sen pinnalla suhaa muukalaisia, jotka lähtökohtaisesti ovat vaarallisia pelaajan sivilisaatiolle. Haluaako alienit pistää paskaksi ja palamaan? Vai yrittääkö elää luonnon kanssa harmoniassa ja ymmärtää uusia muukalaisveljiään? Vai kenties pistää kaikki reservaattiin ja orjiksi? Vaihtoehtoja löytyy.

Itse yritin aluksi elää harmoniassa muukalaisten kanssa, mutta se suunnitelma meni mönkään, kun pääkaupunkiini hyökkäsi muukalaisten piiritysmato, joka alkoi jauhamaan kaikkia vaivalla rakentamiani parannuksia yksi kerrallaan paskaksi. Siihen loppui ymmärrys vihernahkoja kohtaan ja alkoi kilpavarustelu, missä vaiheessa huomasin yhden toisenkin yllättävän jutun: alussa ja pelin aikana tehdyt filosofiset valinnat vaikuttavat siihen, mitä teknologioita haluaa tutkia. Kun on aluksi päättänyt olla oikein hippi, niin myöhemmin ei voikaan enää kovin helposti vaihtaa suuntaustaan militaristiseen natsimeininkiin. Kiva, joskin tapahtuessaan aika hankala ylläri! Tuleepa ainakin uudelleenpeluuarvoa!

Ei silti, että sitä pelistä muutenkaan puuttuisi.

Onko kello jo viisi?

Aiempia Civilization-juttujani lukeneet ovat ehkä havainneet niissä yleisen kaavan: alan pelaamaan ja sitten tunteja myöhemmin yllätyn, kun aurinko on hävinnyt taivaalta, kello näyttää aamuyötä ja kissa kolistelee jaloissa tyhjää ruokakuppiaan pöydänjalkaan. Niin kävi nytkin.

Civilization: Beyond Earth vaikuttaa herkulliselta peliltä, josta löytyy yhtäläisesti tuttua ja uutta. Civilization V –veteraani sujahti ongelmitta ja petollisen hyvissä fiiliksissä avaruusimperiumin puikkoihin, joskin toki uutta opeteltavaakin riitti. Kuten vaikka se teknologiaverkko, joka ei toiminut ihan niin kuin kuvittelin.

Ennakkoon olin hieman huolissani siitä, tulisiko Beyond Earth tuntumaan lähinnä Civilization V:n grafiikkamodilta. Huolet tuntuvat olleen turhia, sillä vaikka peleillä on paljon yhteistä, Beyond Earth tuntuu ihan omalta peliltään. Erot ovat osittain pienempiä, osittain suurempia ja monilta osin sellaisia, että niitä on näin lyhyen pelaamisen jälkeen hankala artikuloida. Hyvä tapa kuvata peliä on sanoa, että se on tuttu, mutta ei liian.

Mitään kovin lopullista en vielä keskeneräisen ennakkoversion perusteella uskalla sanoakaan. Lopullisen arvostelun aika on vielä edessä, mutta kyllähän se nyt siltä taas vaikuttaa, että Firaxis on tehnyt sen taas. Jälleen yksi vanhojen hyvien aikojen klassikkopeli taitaa saada arvoisensa seuraajan.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Civilization III: Play the World (PC)

Civilization V (PC)

Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Remasteroidaan ne! (arkistojen aarteet)

Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Wiikon wanha: Civilization