Uusimmat

Colin McRae Rally 04 (pc, PS2, Xbox)

03.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Colin McRae on yksi rallimaailman ikoneista, vaikka hänen tähtensä on vähitellen hiipumassa. Codemasters iski kultasuoneen 1990-luvun lopulla, kun se hankki itselleen oikeuden tehdä rallipelejä skottikuljettajan nimellä. Colin McRae Rally oli menestys ja kakkososaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista rallipeleistä, jopa parhaana. Colin McRae Rally 3 petti odotukset huonohkon ajomallinsa ja Colin-innokkuutensa vuoksi, mutta Colin 04 on tullut paikkaamaan tilannetta.

Pelillä ei ole virallista rallilisenssiä, joten ainoa oikea nimi on Colin McRae. Luonnollisesti hän on myös pelin paras tietokonekuski. Pelaaja voi tehdä itselleen profiilin nimeä ja maata myöten, ja tällä kertaa myös oman autonsa pääsee valitsemaan. Autovalikoima kasvaa pelin edetessä ja tavoiteltavaa riittää. Esimerkiksi nelivetoisten luokan voittamalla avautuu B-ryhmä, jossa kilpaillaan vaikeasti hallittavilla 80-luvun vauhtihirmuilla. Myös etuvetoisten sarja on ajettavana. Lisäksi erilaisia klassikkoautoja saa avattua matkan varrella.

Tähän väliin on tehtävä selväksi, että en koskaan testannut Colin McRae Rally 3:sta, joten en osaa henkilökohtaisesti sanoa ajomallista juuta enkä jaata. Nettikommenttien mukaan ajomallia on kuitenkin muutettu ja sitä uskalletaan varovaisesti jopa kehua. Kaikkien mieleen se ei edelleenkään ole, mutta vähemmän colineita pelanneisiin käsiini se tuntui tarpeeksi uskottavalta.

Kuvakulmia on kolme: auton takaa, ohjaamosta ja etupuskurista. Eniten vauhdinhurmaa antaa puskurikuvakulma, muissa ei kovin lennokasta menoa tule kuin paikoitellen. Ohjaamo on toteutettu kohtuullisen hyvin, ja myös kädet ovat ratissa kiinni (tosin ne näkyvät vain tiukoissa mutkissa). Auton takaa on helpointa ajaa, mutta kivireunamia lähestyttäessä kuvakulma vaihtuu äkisti, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia.

Ralleja on kaikissa maailmankolkissa, esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa. Rallien vaikeustaso ja pituus vaihtelevat kovasti ja mestaruussarjoissa pärjäämällä saa avattua uusia menopelejä. Omia lempirallejani olivat Ruotsi ja Espanja, kun taas inhokki oli Britannian mutainen sora-asvalttiralli. Maailmanmestaruustaistossa jaetaan pisteitä huuhaa-meiningillä. Voittaja saa 16 ja seitsemän seuraavaa sijaa miehittäneet saavat aina kaksi vähemmän kuin edellinen. Lisenssinpuute häiritsee välillä todella paljon.

Kahden erikoiskokeen jälkeen autoansa saa korjata. Ei ole väliä, kuinka pahasti auton jokin osa on vaurioitunut, sillä sen korjaaminen kestää joka tapauksessa yhtä kauan, ja useimmiten kannattaakin korjata pahiten vaurioituneimmat osat. Koko korjaussysteemi on käytännössä yhtä tyhjän kanssa ja syö vain turhaa aikaa. Auton säätäminen sen sijaan on tärkeää, vaikka usein riittää pelkkä oikean rengasvalinnan tekeminen.

Pieni miinus myös sellaisen tärkeän ominaisuuden kuin ”restart stage(s)” puuttumisesta. On varsin turhauttavaa käydä päämenun kautta lataamassa edellinen pelitilanne, jos sattuu jäämään esimerkiksi kahden puun väliin pitemmäksi aikaa. Toisin kuin monissa muissa autopeleissä, omaa autoaan ei nimittäin voi palauttaa tielle napinpainalluksella, vaan matka jatkuu ainoastaan sinnittelemällä tai ajamalla todella pahasti metsään tai rotkoon.

Moninpelissä pääsee kaahailemaan neljän pelaajan voimin ja mukavana bonuksena omia aikojaan voi vertailla maailman rallihirmujen kanssa Xbox Liven avulla. Varsinaista nettipeliä ei kuitenkaan ole. Mainitsemisen arvoista on mahdollisuus pelata koko rallikausi kahdella pelaajalla, mutta valitettavasti vain vuorotellen. Kunnon split screen olisi varmasti tehnyt terää pelin mestaruussarjataistolle.

Grafiikka on hyvää, vaikka ei mitenkään mullistavaa. Vesi- ja lumisateet luovat tunnelmaa ja paikoitellen peli näyttää herkulliselta. Puutteitakin löytyy: pelissä on yllättävän lyhyt piirtoetäisyys esimerkiksi ruohoille, mutta hyvän värienkäytön ansiosta ongelma on onnistuttu naamioimaan lähes näkymättömäksi. Äänet ovat ensikuulemalta samaa tasoa aiempien osien kanssa, eikä musiikkia juuri ole. Omia soittolistoja ei voi käyttää, mikä on pieni sääli. PS2-versio on lähestulkoon identtinen Xbox-versioon nähden, vaikka pieniä graafisia heikennyksiä siinä onkin. PC-version julkaisuajankohdasta ei ole tietoa ja tällä hetkellä koko PC-version olemassaolo on vaakalaudalla. Ehkä se julkaistaan puoli vuotta konsoleiden jälkeen, kuten Colin McRae Rally 3.

Oikeastaan Colin 04:n ainoa ongelma on rallien yllätyksettömyys. Tietokonekuskit eivät keskeytä, eivätkä muutenkaan vaikuta aidoilta ajajilta. Erityisen tylsää on ajaa ykköspaikalla, jolloin joutuu tekemään pohjia jokaiselle erikoiskokeelle. Luonnollisesti puristit väittävät tämän olevan puhdasta realismia, mutta tylsää se silti on. Codemasters olisi voinut tehdä ralleista jännittävämpiä esimerkiksi lisäämällä yllätyksellisyyttä tietokonekuskien ajosuorituksiin vaikkapa rengasrikoilla (pelaajalta rengas voi kyllä hajota, vaikka harvinaista sekin on), joista ilmoitettaisiin pelaajalle ajon aikana. Keinoja on monia, joten on sääli ettei mitään niistä ole hyödynnetty.

Colin 04 ei ole yksin rallipelien sankassa joukossa, ja paha uhkaaja julkaistaan jo marraskuussa Sonyn WRC3-rallin muodossa. Myös Microsoftin nettipelin sisältävä RalliSport 2 on varteenotettava ehdokas kärkipaikalle ilmestyessään ensi vuoden alussa. Kaiken lisäksi koko Colin McRae -sarjan tulevaisuus on vaarassa, sillä skotti ei tunnu saavan tallipaikkaa ensi kaudeksi. Kenties seuraavassa osassa Colin yrittää ansaita tallipaikkaa tai pärjätä omalla tallillaan? Kokonaisuutena Colin 04 on kuitenkin rallipelien eliittiä. Sen ajomalli ei ehkä vieläkään miellytä kaikkia, mutta hieman heikompaan realismiin tyytyvät rallikuskit saavat Colin McRae Rally 04:sta paljon hupia irti.