Uusimmat

Combat Command: The Matrix Edition (PC)

08.08.2012 17:45 Leevi Rantala

Tekijä: Boku Strategy Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 2000/XP/Vista/7, 500 MHz prosessori, 512 Mt muistia
Pelaajia: 1-2
Muuta: Ladattava peli, hinta 30,99€
Pelin kotisivu: Combat Command: The Matrix Edition
Arvostelija: Leevi Rantala

Combat Command: The Matrix edition on selvästi 80-luvulla julkaistujen sotalautapelien henkinen jälkeläinen. Lautapelijuuret näkyy sen kaikilla tasoilla, mutta helpoiten yhteyden huomaa yksinkertaisista pelimekaniikoista. Taistelut hoidetaan kymmensivuisilla nopilla ja erilaiset muutokset jäljitetään taulukoiden avulla. Myös vahinko kärsitään aina samalla tavalla yksiköstä riippumatta. Yksinkertaisuus ei ole kuitenkaan huono asia, sillä pelin kulkuun pääsee sen ansiosta todella helposti sisälle.

Taktisen tason strategiapähkinöitä tarjoileva Combat Command: The Matrix Edition keskittyy käskyjen sujuvaan soljumiseen armeijan hierarkiatasojen halki. Mikäli elintärkeä napanuora katkeaa, muuttuu sotiminen todella hankalaksi. Osa joukoista ei tiedä, milloin pitäisi hyökätä, eivätkä tärkeät ammustäydennykset saavu koskaan perille. Toisaalta myös eri päämajojen alaisuudessa olevat yksiköt eivät voi tehdä keskenään täydellistä yhteistyötä, koska tieto ei kulje heidän välillään tarpeeksi tehokkaasti. Lähtökohdat ovat siis kunnossa erilaista lähestymistapaa tarjoavaan sotapeliin, jonka suurimmat miinat löytyvät sen vanhahtavasta ja kankeasta toteutuksesta.

Lautapelien jalanjäljissä

Combat Commandin pelimekaniikka on kuin suoraan 80-luvulla julkaistusta lautapelistä. Esimerkiksi hyökkäyksiin vaikuttavat muutokset mitataan vahinkotaulukoissa sarakkeenvaihtoina parempaan tai huonompaan suuntaan ja vuoron sisäinen järjestys tuo elävästi mieleeni Advanced Squad Leader -pelin.

Tällaisessa toteutuksessa ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä sen ansiosta pelin sisäisen toiminnan ymmärtäminen on helppoa. Mutta se mikä ymmärrettävyydessä voitetaan, menetetään yksityiskohdissa. Kaikki asiat ovat mallinnettu pelissä hyvin karkealla jaotuksella. Esimerkiksi vahinko kärsitään aina kolmannesosina yksikön kokonaisvahvuudesta, joten kolme osumaa riittää eliminoimaan yksikön kuin yksikön.

Taistelusuunnitelmien tärkeys

Vaikka pelisuunnittelu noudattaa todella vanhaa kaavaa, siitä löytyy silti yksinkertainen ja samalla monipuolinen käyttöliittymä, jolla sotajoukkonsa saa tekemään monenlaisia taktisia liikkeitä. Pelin ytimestä löytyy kaksi peruspilaria, joiden varaan se rakentuu. Ensimmäisen muodostaa tehokas komentoketju, joka mahdollistaa joukkojen tehokkaan yhteistoiminnan. Toinen koostuu yksiköiden välillä vallitsevan pyhän kolminaisuuden varaan, eli ”hyökkäys-puolustus-matkustus”-tilojen oikeaoppiseen ja -aikaiseen hyödyntämiseen.

Tehokas viestintä päämajan ja yksittäisten jantterien välillä on operaatioiden onnistumisen elinehto. Samanaikaiset hyökkäykset useista eri suunnista yhtä kohdetta vastaan onnistuvat nimittäin vain silloin, jos joukot pystyvät koordinoimaan rynnistyksen yksityiskohdat keskenään. Lisäksi sotatarvikkeiden jakelu edellyttää yhteyttä esikuntaan, joten yksinään sooloilevat joukot ovat pian pulassa. Ratkaisu on realistinen ja se pakottaa miettimään hyökkäyksissä laajoja kokonaisuuksia.

Yksiköiden käskeminen oikeisiin asemiin on myös tärkeää. Puolustusasemista ei niin vain lähdetäkään hyökkäämään ja toisaalta vihollisen päälle rynnistävät joukot eivät välitä yhtään omiin puolustusasemiin vyöryvistä vastustajista. Osa hyökkäysjoukoista kannattaa siis jättää puolustuskannalle, jottei etulinja kellisty heti ensimmäiseen vastahyökkäykseen. Lisäksi joukkojen saattaminen puolustus- tai hyökkäysvalmiuteen ei tapahdu automaattisesti, vaan niiden vaihtaminen kuluttaa aina neljänneksen yksikön liikepisteistä. Taistelun kulkua ja eri joukkojen rooleja pitää miettiä jo ennakkoon päässään.

Kaikki suunnitelmat lentävät tietenkin Helmuth von Moltken oppien mukaan ulos ikkunasta, kun ensimmäinen kosketus viholliseen saadaan. Huonosti suunniteltu hyökkäys kaatuu hyvin helposti, kun huolimattomasti käsketyt joukot kadottavat yhteytensä komentajiinsa. Pimentoon jääneet piruparat saavat usein kokea karmean kohtalon, kun pari kunnolla organisoitua vastahyökkäystä pyyhkäisee heidät pysyvästi kartalta.

90-luvun design saa silmät kyynelehtimään

Combat Commandin ulkoasu aiheuttaa aluksi pientä karsastusta jopa karuihin sotapeleihin tottuneelle veteraanille. Sen ikkunat ja grafiikka ovat epäselviä tekstifontteja myöten kuin suoraan 90-luvun alussa julkaistusta pelistä. Onneksi siihen saa ladattua epävirallisia päivityksiä, jotka vähentävät silmien verenvuotoa huomattavasti.

Myös käyttöliittymä on kankea, sillä kaikki informaatio on piilotettu ruudun laitoihin ja hiiren kakkospainikkeen taakse sijoitettuihin alas vedettäviin valikoihin. Ajoittain kriittistä tietoa ei tosin ole saatavilla mistään. Suurimmat nurinat peli saa siitä, ettei se mitenkään esitä yksiköiden välisiä suhteita tai niiden erikoiskykyjä. Varsinkin isommissa taisteluissa tuntuu välillä epätoivoiselta metsästää tietyn yksikön päämajaa satojen pienten merkkien joukosta. Esimerkki hyvin toimivasta ratkaisusta löytyy esimerkiksi War in the East -pelistä, joka näyttää aina yksikön valittaessa myös sen komentajan.

Toinen nurinan aihe löytyy yksiköiden erikoiskykyjen piilottamisesta. Esimerkiksi sillan rakentaminen tapahtuu siirtämällä pioneerijoukot joen viereen, odottamalla seuraavan vuoron alkuun ja sen jälkeen valitsemalla valikosta ”rakenna silta”. Peli ei missään vaiheessa kerro, että kyseiset jantterit voivat tosiaan pystyttää siltoja, vaan pelaajan täytyy itse muistaa kunkin yksikön erikoiskyvyt ja käyttää niitä sopivissa tilanteissa. Nykyajan virtaviivaistettujen pelien myötä moiset kömmähdykset tuntuvat kummallisilta.

Stalingradista Saharaan

Pelin mukana tulee yli 40 skenaariota, jotka vaihtelevat kooltaan pienistä muutaman komppanian yhteenotoista aina massiivisiin taisteluihin. Kaikissa taisteluissa on tiukat aikarajoitukset, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin päiväsaikaan ja yöllä tapahtuvaa sotimista sekoittavissa skenaarioissa kannattaa olla tarkkana, sillä kuutamon alla aika juoksee nopeammin kuin päivällä. Ajan loppuminen kirpaisee mukavasti, kun hyökkäys tyssää parin heksan päähän kriittisestä kohteesta.

Täytyy sanoa, että pidin Combat Command: Matrix Editionin tarjoamasta haasteesta. Tuore näkökulma taistelujen soljumiseen, monipuolinen käyttöliittymä ja runsas skenaariovalikoima tarjoavat pitkään mielekästä sotimista. Ainoastaan käyttöliittymän kankeus ja silmiä raastava ulkoasu laskevat pelin pisteitä.

 

Lisää aiheesta

Air Traffic Controller (DS)

Endless Space (PC)

FTL: Faster Than Light -ennakko (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: Don to the Danube (PC)

Lue myös

Amazing Alex (Android, iOS)

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (3DS)

Rainbow Moon (PS3)

Scania Truck Driving Simulator: The Game (PC)

The Secret World (PC)