Uusimmat

Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)

21.10.2014 18:00 Niklas Isberg

Tekijä: Dynamighty
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: Android, iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 12,99 euroa. Tukee Crossbuy-ominaisuutta (PS3, PS4, PSV)
Pelin kotisivu: http://www.dynamighty.com/#counterspy
Arvostelija: Niklas Isberg

 

Kylmä sota kylvi ihmisiin pelkoa kymmeniä vuosia sitten suurten valtojen vertaillessa kalustoa kuin pikkupojat. Ydinsodan uhka oli läsnä ja sillä peloteltiin. Media on jälleen tarttunut teemaan ja pelon merkit leijuvat ilmassa. Vaikka uhka on ehkä todellinen, lähestytään virtuaalimaailmassa asiaa vielä fiktiivisesti.

Liittoutuneet ja akselivaltiot ovat päätyneet taas käsirysyyn, ja uhkaavat räjäyttää kuun atomeiksi. Apuun lähetetään noheva vakooja, jolle annetaan tehtäväksi anastaa vihollisen ydinpommeihin liittyvät suunnitelmat soluttautumalla epäilyttäviin tukikohtiin. Kaiken tulee tapahtua vähin äänin ja niin ettei edes pääjehun kissa havahdu aukeavan kassalippaan ääniin.

Spy versus Spy

Tehtäviä on jaoteltu molempien valtojen puolelle ja niitä on mahdollista suorittaa eri tavoin. Kissavaras kerää aarteet jälkiä jättämättä, kun taas rambo tykittää vastatulta muusta välittämättä. Meno äityy turhan helposti pyssytaisteluksi, vaikka kuinka koettaa edetä katseita väistellen. On turhauttavaa tajuta, että piilossa lymyilevä vartija on bongannut pelaajan ja nostaa valmiustasoa kokoajan korkeammalle. Vartijan luokse on usein vaikea löytää nopeaa reittiä, jolloin kuolema saattaa iskeä äkillisesti. Elämiä ei ole, mutta kuolemista rokotetaan valmiustason nostolla, joka tekee etenemisestä entistä vaikeampaa.

Kentät generoituvat satunnaisesti, mikä saa viholliset ajoittain ilmestymään hivenen hölmöihin ja hankaliin paikkoihin. Ovesta sisään astuessa vastassa on jo kolme vartijaa ja vaikka suojaan syöksyy, ei heidän haukankatseiltaan voi välttyä. Vihollisten ärsyttävä tapa ilmestyä suoraan nokan eteen syö hieman tunnelmaa, koska kenttiä on mahdotonta suorittaa täysin näkymättömissä.

Counterspy lainaa monesta muusta pelistä tuttuja etuja ja parannuksia. Hahmolle voi asettaa samanaikaisesti kolme aktiivista etua, joista pitää maksaa ennen uuden tehtävän alkua. Valittavana on muun muassa kestävyyspaketti, jolloin luodit ja räjähdykset eivät tee niin paljon vahinkoa. Lisäksi uusia aseita avautuu piilotettujen kaavojen avulla. Silloin tällöin pelaaja voi lisäksi koettaa päihittää vakoojaveljen asettamaa tulosta, ja sen päihitettyään seuraavasta kentästä on mahdollista kerätä palkinto.

Parannukset ovat etenemisen kannalta erittäin hyödyllisiä, sillä ilman niitä korkeimmalla vaikeustasolla on todella hankala edetä loppuun asti. Rahalla on tapana loppua nopeasti ja eritoten silloin, kun epäonnistumisia on taskussa jo monta.

Hauskaa vakoilutouhua

Counterspyn hahmot ovat sarjakuvamaisia, ja niiden uniikki tyyli toimii hyvin. Pelaajan ohjastama vakooja muistuttaa ulkonäöllisesti Team Fortress 2:n Spy-luokkaa ja myös muissa hahmoissa on havaittavissa samankaltaisuutta. Yleinen visuaalisuus on näyttävää ja huumori toimii loistavasti. Totista sotameininkiä parodioiva Counterspy onkin hulluttelua alusta loppuun saakka. Musiikki ja äänimaailma muistuttavat muun muassa Austin Powers -elokuvia, jotka pyörivät samalla teemalla.

Counterspy on pienistä ongelmistaan huolimatta hauska toimintapaketti. Juoni on hullunkurinen ja se ei todellakaan ota itseään vakavasti. Peli on kuitenkin suhteellisen vaikea ja koettelee ajoittain hermoja. Suorasukainen toiminta ei ole hyvä etenemistapa ja siihen tottuneet pelaajat saattavat suutahtaa helposti, kun homma ei luistakaan.

Haastavia kokemuksia etsivän kannattaa napata Counterspy talteen, sillä se tarjoaa sopivasti kaikkea.

 

Wiikon wanha: Spy vs. Spy

MAD-lehden lystikkäimpiä sarjakuvia on – tai ainakin oli – kahden vakoojan keskinäisestä kamppailusta kertova Spy vs. Spy. Musta ja valkoinen vakooja jäynäsivät toisiaan armottomasti, yrittäen siinä sivussa pölliä arvokkaita asiapapereita tai tiedustelutietoja. Peli oli tasaista, sillä molemmat räjähtelevät taivaan tuuliin vuorottain.

Muta tiesitkös, että tästä sarjakuvasta tehtiin vuonna 1984 myös häikäisevän lystikäs peli? Spy vs. Spy oli myös eräs kaikkien aikojen ensimmäisistä kunnon moninpeleistä.

 

Lisää aiheesta

E3Dome: vastavakoilun jännittävissä maailmoissa – CounterSpy

Ghost of Moscow: Death to Spies – ensikosketuksessa kylmän sodan Hitman

Kaksinpelattavaa vakoiluseikkailua – kuin Mission Impossible konsanaan