Uusimmat

Crossout-ennakko – Mad Maxin autokaahailua nettiräiskeenä (PC)

08.09.2016 17:48 Jukka O. Kauppinen

CrossoutTekijä: Targem Games
Julkaisija: Gaijin Entertainment
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 2,0 GHz Pentium 4, 1 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain, 1 Gt levytilaa
Pelaajia: 2-16, tuhansia
Muuta: Ilmainen F2P-peli, sisältää mikromaksuja
Pelin kotisivu: http://crossout.net
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

 

Olet varmaan nähnyt Max Mad -elokuvat? Jos et, katso äkkiä! Jos olet, tiedätkin millainen peli Crossout noin suurin piirtein on: post-apokalyptistä autosotaa.

Mad Max -elokuvat ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä populaarikulttuurin kaikille sektoreille, aina musiikista satoihin halpoihin kopioleffoihin. Jokin siinä karuudessa ja kauheudessa vain viehättää. Tuhon jälkeinen maailma, loppumattomasti hiekkaa, kauhea pula raaka-aineista ja herkullista autokaahailua ja sotimista.

Vedetäänpäs heti alkuun jalat alta kolmella biisillä, jotka liittyvät hyvin läheisesti Max Maxeihin. Frankiet, Duranit ja Turnerin Tiina:

Siinä teille Mad Max -fiiliksiä oikein kunnolla. Vielä kun muistellaan vähän uusinta leffaa, niin fiilistelypaketti onkin kasassa.

Nyt vain riisutaan kaikki tarinankerronta, keskitytään autoihin ja käynnistetään Crossout.

Sillä se on ihan täyttä Mad Maxia, vaikkakin ilman lisenssiä, ilman Asfalttisoturia .

Niiden sijaan tarjolla on tuheaa moninpeliä internetsien yli, kunnon moninpeliautoräiskintää.

Nyt Crossout on ihan ilmiselvä War Thunderin serkku ja ymmärtäähän sen, Gaijin kun on molempien takana. Pelimoottorikin lienee sama.

Luvassa on Thunderin tapaan kahden kahdeksanautoisen joukkueen välisiä taisteluja, joissa nämä paahtavat ydinsotaromukartoilla kummallisilla kaaroillaan, ampuvat toistensa ajoneuvoja pirstaleiksi ja yrittävät välillä jopa vallata karttojen checkpointteja. Kukin matsi kestää pisimmilläänkin vain muutaman minuutin ja peli etenee kartalta toiselle ripeään tahtiin, joten toiminta on mukavan kiivasta ja jatkuvaa.

Peli tuntuu toimivan hyvin jo tässä suljetun betan vaiheessa. Kaatuiluja ei itselleni ole osunut, joskin toki joitakin bugeja. Käyttöliittymät ja pelattavuus ovat jo hyvässä kunnossa, ja autoilla rälläämisessä on meiningin makua. Erilaiset kulkuneuvot käyttäytyvät eri tavoin, massasta ja varustuksesta riippuen, ja autosotakentillä riittää käsittämättömästi vaihtelua.

Crossout

Pura ja kokoa, aikaa 30 sekuntia

Crossoutin ytimessä on näet kulkupelien kustomoitavuus. Valmiitkin autot voi purkaa aivan alkutekijöihinsä ja rakentaa sitten täysin uudelleen, pelaajan mielen mukaan. Mitä korkeammille leveleille nousee, sitä monipuolisempia osia saa käyttöönsä ja sitä kummallisempia sota-autoja syntyy.

Ja kun sanon, että autot voi purkaa alkutekijöihinsä, niin en kuulkaa yhtään liioittele. Aloitusautonkin alustan voi purkaa niin, että autotallin lattialla on jäljellä vain yksinäinen ruuvi. Sitten vain mätkitään yhteen alustan palasia, liitetään siihen renkaita tai telaketjuja, läjäytetään johonkin soveliaimmalta vaikuttava ohjaamo ja siinä jo onkin jonkinlainen kulkuneuvon alkio. Vielä tarvitaan muun muassa panssarointia, erilaisia lisävarusteita ja tietenkin aseita.

Oman hahmon leveleistä riippuvat myös autotalliin mahtuvien autojen määrä sekä uusien osien rakentamismahdollisuudet. Taas kerran, mitä enemmän leveleitä, sitä monipuolisemmin kaikkea voi värkätä, jos vain taisteluista on tarttunut mukaan myös tarpeellisia raaka-aineita ja osia, joista uusia kamoja syntyy.

Tämä aivan hillitön rakentelun vapaus tuo Crossoutiin jotain aivan omanlaistaan. Monessa matsissa meikäkin vain hihitteli ja välillä nauroi ääneen, kun näki millaisia ihmevehkeitä muut ovat tehneet. Ensimmäisten tuntien pelaamisen jälkeen leveleitä ja osia on varastossa jo sen verran, että aloittelija-autoaan voi muokata ihan ihmevehkeiksi.

crossout_enn_13

Ja jos osia tai aseita/kapineita ei tunnu löytyvän normaalin grindauksen myötä tarpeeksi, niin niitä voi tietenkin ostaa sekä Gaijinin kauppapaikalta että pelaajien omalta rompetorilta.

Jahka auto on sopivassa tällingissä, niin sitten vain sotimaan. Omituiset kulkuneuvot kohtaavat toisensa ja jakavat toisilleen rakkautta milloin miniguneilla, konekivääreillä, haulikoilla, tykeillä, kranaatinheittimillä ja ties millä. Joidenkin autot on rakennettu lähitaistelua varten, jotkut jopa kunnon päinajamishäriksi. Toiset yrittävät pysytellä kauempana ja tikkaavat vastustajia matkan päästä.

Koska pelaajat rakentavat itse autonsa, niin matsit ovat myös riemastuttavan odottamattomia. Peli kyllä yrittää laittaa samantasoisia pelaajia samoihin otteluihin, mutta eipä sitä silti ikinä tiedä millaisella loltraktorilla tai FuhrerMausilla muut tulevatkaan vastaan.

Crossout

Crossout

Crossout

Crossout

Crossout

Crossout

Hauskana ominaisuutena kulkupelien rakenne ja varustelu myös näkyy ja tuntuu. Jos loltraktoriaan ei ole panssaroinut yhtään, niin tervemenoa. Mikään ei suojaa edes pikkupyssyjen kudeilta. Jokainen osa vaurioituu erikseen, ja huvittavina piirteinä kulkuneuvoista voi ampua mäsäksi niin renkaat, suojalevyt, lisävarusteet kuin aseetkin. Mikä sen hauskempaa kuin tärryytellä vastustajan renkaat irti niin, ettei tämä pysty enää kääntymään kunnolla ja ampumaan sinua vain eteenpäin sihtaavalla tykillään? Tai katsella kuinka tämän panssarilevyt lentelevät tiehensä, paljastaen makoisan, pehmeän takapellin. Sitten saattaa ihan vähän päästä äänimerkkejä, kun oma tykki ammutaan veke tai tajuat, että auton eturenkaat ovat täysin suojaamattomat. Ei kun takaisin autotalliin ja mietitään, että pitäisikös renkaita vähän suojatakin.

Crossout

Toisella kertaa tein ensin kivan, pienen tykkiauton, joka loikki kuin kenguru jokaisen laukauksen jälkeen. Ei muuta kuin ihan uutta kaaraa tekemään. Tehdään siitä pidempi, laitetaan keulaan lisää panssaria kaaraa vakauttamaan ja kokeillaan. No nyt toimii! Olihan se muuten ihan ok biili, mutta kun autossa oli vain yksi 12 ammuksella varustettu tykki, niin olo oli aika orpo paukkujen loppuessa tai kun joku ilkiö pamautti tussarini irti. Onneksi kaarassa oli vielä ripaus käyttämätöntä potentiaalia, joten sain asennettua katolle vielä yhden pikkupyssyn hätätilanteita varten.

Ja sitten taas baanalle.

Crossout

Kuka hallitsee? MEIKÄ HALLITSEE!

Mad Max kaipaa lisää Madia ja Maxia

Kuvittelisin Crossoutin muuttuvan matkan varrella vielä rutkasti, mutta se on jo nyt kerrassaan mainio pakkaus. Kun ihan tarkkoja ollaan, niin pohjimmiltaan sitä ei voi kutsua kovinkaan yllättäväksi tai uniikilla idealla varustetuksi sotimispeliksi, mutta Mad Max -tyyliset maisemat ja pelaajien itse rakentamat ajoneuvot luovat siihen todella omanlaisensa tunnelman ja viehätyksen. Toiminnan ripeys on myös mukavaa vaihtelua War Thunderin verkkaisempaan rymiskelyyn, joskin kuvittelisin autorälläyksen vetoavan hieman erilaiseen pelaajaryhmään.

Vaan ei tämä silti mitään refleksiräiskettä ole, vaan kivan taktista, toiminnallista ja rakenteluhermoa hellästi hivelevää nettisotaa.

Eli tykkään betasta kovasti ja veikkaan, että moni teistäkin pelaa hymy korvissa, kunhan peli aikanaan julkaistaan.

Crossout

Jos jotain peliin tällä hetkellä kaipaisin, niin lisää Mad Maxia. Thunderista lainattujen pelitilojen ja ihmistiimien AI-tiimejä vastaan käytävien matsien kainaloon olisi todella kiva saada tehtäviä, joissa ammennetaan oikein kunnolla genrestä.  Miten huikeaa olisikaan piirittää linnaketta autojen armadalla? Jahdata tai suojata bensarekkaa? Pysäyttää pakenevaa lentokonetta tai sotia tiensä kanjonin läpi. Voi jumpe! Ja ihan ihmistiimien kesken, ei vain tekoälyä vastaan.

Mad Max 2

Mad Max 2

Mad Max 2

Mad Max 2

Mad Max 2

Gaijin-tyyliin Crossout on f2p-peli, eli sitä voi pelata ilmaiseksi. Peli sisältää mikromaksuja, joilla voi ostaa premium-aikaa, lisävarusteita ja osia. Pelin voi ladata sekä suoraan sen kotisivuilta että Steam-palvelun early accessista.

Kirjoitushetkellä Crossout on suljetussa betassa. Betaan pääsee tavanomaisen haun ja jonottamisen lisäksi ostamalla Steamistä Early Access Packin 29,99 eurolla, jolloin sisään pääsee heti.

 

 

Mad Max –videopeli ei tosiaankaan ole mikään Fury Road –lisenssipeli, mutta yhtenäisyyksiä on. Pelissä viitataan usein epäsuorasti elokuvan tapahtumiin. Vihollisten joukossa kekkuloi leffastakin tuttuja sotapoikia, tarinan pääpahiksena toimiva Scabrous Scrotus on kuulemma elokuvan pääpahis Immortan Joen poika ja niin edelleen.

Peli myös alkaa samalla tavalla kuin elokuva: autiomaassa harhaileva Max Rockatansky joutuu sotapoikien väijyttämäksi. Siinä missä leffassa Max raahattiin sotapoikien vangiksi, nyt kohtalona on vain turpakeikka ja kaiken omaisuuden pölliminen. Myös Maxin rakkaan ja elokuvista tutun V8 Interceptor –auton, mikä on vähän huonompi juttu.

Lue koko arvostelu: Mad Max (PC, PS4, Xbox One)

 

Lisää aiheesta

Mulkaisu: War Thunder

War Thunder (Linux, Mac, PS4, PC)

100 vuotta tankkisotaa – kesä on tankkifutista

Pelikopteri #015 – lanikopteri (Checkpoint)

Pelikopteri #012 – tankkikopteri! (Checkpoint)

World of Tanks (PC)

World of Warships on loistava sotapeli (PC)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat