Uusimmat

Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut (Wii U)

11.12.2013 16:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Eidos Montreal
Julkaisija: Square Enix
Testattu: Wii U
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U
Laitevaatimukset: PC, Windows XP tai uudempi, 2 GHz prosessori, 2 Gt muistia, Geforce 8000/Radeon HD 2000
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu:http://www.deusex.com/directorscut
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Mitä ihmisyys on? Miten paljon ihmistä voi leikellä ja parannella koneilla, ennen kuin hän on itsekin kone? Siinä kysymys, jota Square Enixin roolipeli on jo parin vuoden ajan pohtinut. Moni meistä sai vastauksen jo vuonna 2011, mutta nyt se tarjotaan remixattuna.

Äskettäin julkaistu ohjaajan versio tuunaa vanhaa kaavaa monilla tavoilla ja totta kai myös tuo pelin Wii U –konsolille.

Parin vuoden takainen Deus Ex: Human Revolution oli lupaava ja monilta osin erittäin toimiva peli, mutta oli siinä ongelmansakin. Kuten vaikka pomomatsit. Tehdään peli, jossa korostetaan koko ajan valintoja ja erilaisia pelityylejä ja sitten heitetään väliin kolme pomoa, joista selvitäkseen täytyisi olla kävelevä tankki, koska vaihtoehtoisia pelityylejä ei yllättäen noteerata.

Tämä on vihdoin tunnustettu myös Square Enixillä, sillä juuri pomotaistelut ovat eräs Deux Ex: Human Revolutionin tuoreen Director’s Cut –version puhutuimmista uudistuksista, mutta eivät lopulta niin suuri vallankumous kuin olisi voinut odottaa. Aiemminhan ongelma oli se, että pelaaja taisteli suljetuilla ja pienillä areenoilla, joissa ainoa selviytymiskeino oli raaka voima.

Nyt areenoihin on lisätty pieniä uudistuksia, kuten vaikka hiippailun mahdollistavia ilmastointiventtiileitä, sekä hakkeroitavia tykkitorneja. Taistelut itse ovat suunnilleen ennallaan, mutta nyt muillakin kuin puhtailla taisteluhahmoilla on jotain tekemistä. Itse olisin ehkä toivonut sitä, että alun perin ulkoistetut pomotaistelut olisi pistetty kokonaan leikkauspöydälle, mutta ehkä odotin liikoja? Ja ovathan ne nytkin parempia kuin ennen.

Mutta eivät ne uudistukset siihen jää.

Pikainen kertaus

Deus Ex: Human Revolution tuli arvosteltua pari vuotta sitten, emmekä enää puutu tällä kertaa niin syvällisesti sen pelilliseen sisältöön. Siitä puolesta kiinnostuneet voivat lukaista vanhan arvostelun, mutta pieni kertaus ei silti liene pahitteeksi.

Adam Jensen on suuryhtiön turvallisuusspesialisti synkässä cyberpunk-tulevaisuudessa. Kun kauhiat kyberterroristit iskevät laboratorioon, Jensenin henki pelastuu vain nipin napin – ja silloinkin vain laajojen kybermodifikaatioiden avulla. Tämä on pieni ongelma, sillä mies itse on aina vihannut ja epäillyt kybermodifikaatioita. Miten hän pystyy tulemaan toimeen itsensä ja uuden identiteettinsä kanssa?

Tämä on keskeinen osa pelin etsivätarinaa, jossa terrori-iskua tutkiva Jensen sukeltaa yhä syvemmälle salaliittojen ja varjojen maailmaan. Käytännössä tämä tapahtuu avoimen FPS-ropeilun keinoin. Jensen hakkeroi, hiippailee ja räiskii tiensä läpi vaarojen, miten sitten ikinä haluaakaan pelata. Miltei kaikkiin tilanteisiin on usein erilaisia lähestymistapoja ja etsivä palkitaan kaikenlaisella pikkukivalla.

Siinä sivussa Jensen kehittyy paitsi ihmisenä, myös pelihahmona, koska kokemustasot ja maailmasta löytyvät parannusosat tekevät hänestä monipuolisemman etsivän. Ihonalaiset panssarit, ruumiista laukaistavat minikranaatit ja monet muut ihmeelliset kyberosat tukevat kaikkia mahdollisia pelityylejä.

Ja niin se homma sitten etenee. Director’s Cut –versio sisältää myös alkuperäiseen peliin lisätyn The Missing Link –DLC:n, joka on integroitu osaksi emopeliä. Alkuperäisessä tarinassa Jensenille tapahtuu eräässä vaiheessa Jotain, minkä johdosta hän hukkasi useita päiviä elämästään. Mihin ja mitä tapahtui? Siinä riittää lisäselvitettävää alkuperäisen tarinan kylkiäiseksi!

Deus Ex toimi jo aikanaan ja toimii ihan edelleen, mutta miten on Director’s Cut –version laita? Tarjoaako se niin paljon uutta, että veteraaninkin kannattaisi ostaa?

Uudistuksia ja päivityksen makua

Osa Director’s Cut –version uudistuksista on aika muikeita. Wii U:llahan alkuperäistä Human Revolutionia ei koskaan edes nähty, joten kyseisen konsolin omistajien kohdalta harkinta päättyy jo tähän: jos Deus Ex kiinnostaa – ja miksi ei kiinnostaisi? – tämä on se The Versio.

Wii U –omistajia hemmotellaan myös pienillä uniikkijutuilla, merkittävimmin Gamepad-tuella. Kuten niin usein muulloinkin, Gamepadin kosketusnäyttöä käytetään karttojen, inventoryn ja muiden UI-elementtien esittämiseen. Samaten hakkerointi, Miiverse-kuvien jakelu ja muut perustoimet onnistuvat kosketusnäytöltä, samaten kuin vaikka kranaattien palauttaminen lähettäjälle kosketusnäyttöä huitaisemalla.

Elintärkeää? Ei välttämättä, mutta ihan kivaa kuitenkin. Ja toimivaa. On kiva kun kartat ja muut turhuudet eivät vie tilaa ruudulta ja blokkaa Human Revolutionin tautisen nättejä grafiikoita, vaan ne on eristetty omalle ruudulleen. Varsinkin hakkerointi on yllättäen jopa paljon aiempaa hauskempaa, sillä itse pelihän pyörii aina taustalla kun Jensen keskittyy haxorointiin. Nyt voi vilkuilla gamepadista telkkariin ja takaisin jännäkakan hiipiessä housuun kun vaksi lähestyy, eikä ovi aukea.

Todelliset Deus Ex –fanit saanevat kiksejä myös siitä, että mukana on kehitystiimin kommenttiraita, jossa kehittäjät kommentoivat lennosta pelin eri osa-alueita, kertovat hauskoja tarinoita kehitysprosessista ja muutenkin valaisevat mukavan hyvin pelin syntyvaiheita. Kuten leffojenkin tapauksessa eihän tämä välttämättä yksin ole syy ostokselle, mutta kun se ostos on tehty, hyvä tekosyy uudelle pelikierrokselle.

Muuten mennäänkin sitten hieman päivityksen makuisesti. Grafiikka on vähän nätimpää, vihollisten tekoäly on vähän parempaa, joitain potentiaalisia ongelmakohtia on kuulemma hieman tuunattu ja muuta sellaista pientä.  Heitetään mukaan vielä New Game+ -pelitila ja siinähän sitä uudistusta jo onkin.

Suurimmilta osin alkuperäisen version pelattavuuteen kohdistuvat kommentit ja kritiikit pitävät yhä paikkansa. Tarinankerronta ei ole ihan niin toimivaa kuin olisi voinut toivoa, joskus valinnanvapaus on vain näennäistä ja loppu jättää yhä toivomisen varaa.

Ostoksen kannattavuus riippuu siitä, mitä peliltään odottaa. Odotatko vallankumousta? Et löydä sitä täältä. Mutta jos kaipaat sitä parasta versiota Deus Ex: Human Revolutionista, tässä se on. Kaikki uudistukset eivät ole valtavia, mutta niitä on määrällisesti sen verran ja osa niistä on jopa sen verran hyviä, että uusintaostos on harkitsemisen arvoinen. PC-miehet voivat päivittää originaalinsa uuteen pikkurahaa vastaan ja se nyt viimeistään kannattaa.

 

Lue myös

Pac-Man Championship Edition DX+ (PC)

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD (PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Goodbye Deponia (PC)

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)

Muropaketin uusimmat