Uusimmat

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1 (PC)

05.07.2008 14:55 Miikka Lehtonen

Kesäkuun viimeinen lauantai oli luultavasti useille PC-pelaajille kuin toinen joulu. Vuosikausia odotettu, toivottu ja rukoiltu Diablo III muuttui vihdoin fiktiosta faktaksi, kun Blizzard julkisti pelin Pariisissa.

Komeat kuvakaappaukset ja pelivideot ovat jo levinneet netin joka kolkkaan, mutta siinä ei suinkaan ollut tapahtuman koko anti, vaan Blizzard puheli pelistään ja sen taustoista avoimesti. Mitä kaikkea löytyykään paholaisen takaa?

Jo heti julkistustilaisuudessa kävi ilmi, että Diablo III on aito Diablo. Kuvat, meininki ja pelin rytmitys tuntuivat välittömästi kotoisilta. Kehitystiimi kertoi, että he ovat hyvin tietoisia alalla tapahtuneista julkaisuista sitten Diablo II:n päivien. Joitain lainauksia on tehty, mutta pohjimmiltaan peli tulee tarjoamaan sen klassisen ja aidon kokemuksen.

Toki uudistuksia on tapahtunut aivan perustasolla. Peli käyttää huippumodernia 3D-moottoria, joka hallitsee fysiikan ja muut hienoudet. Tästä huolimatta kamera on lukittu paikalleen tarjoamaan sen klassisen Diablo-näkymän. Ratkaisu ei ole vain nostalginen, vaan tiimin mukaan se auttaa tekemään pelistä helppotajuisemman ja selkeämmän.

Myös käyttöliittymää on uusittu, sillä kaksi hiirinappia ja funktionäppäimet ovat saaneet avukseen Warcraft-henkisen kykypalkin, josta voi kutsua nopeasti esiin erilaisia taikoja ja hyökkäyksiä. Tuottaja kuitenkin kertoi, että halutessaan koko pelin voi pelata läpi pelkän hiiren avulla, kuten vanhoina hyvinä päivinä konsanaan.

Pelin tuottaja kertoikin tapahtumassa, että tiimin ensimmäinen tehtävä oli paluu koulun penkille. Diablo ja Diablo II kaivettiin naftaliinista, jotta kehittäjät pystyivät siivilöimään nostalgian kultaamat muistonsa aidoista Diablo-elementeistä. Tätä kautta kävi ilmi, että pohjimmiltaan pelit ovat kauhuväritteisiä, nopeatempoisia ja näyttäviä mätkintäpelejä, joissa pistetään päreiksi miljoona paholaisen kätyriä. Tältä pohjalta oli hyvä lähteä tekemään jatko-osaa.

20 vuotta myöhemmin

Diablo III:n alkaessa edellisen pelin tapahtumista on kulunut reilut 20 vuotta. Tuottaja selitti, että koska magia, demonit ja muut vastaavat ilmiöt ovat suhteellisen arkisia Diablon maailmassa, aiemmat tapahtumat ovat jo vaipumassa unholaan. Peräkorvessa tapahtunut demoni-invaasio ei juuri filtteröitynyt tavallisen kansan tietoisuuteen ja asiasta paasaavia pidetään yleisesti hulluina. Ihmiskunnan kyky järkeistää ja selitellä asioita onkin taas valloillaan ja kaikki kuvittelevat elämän olevan ruusuista.

Muutamat kuitenkin muistavat, eivätkä mitenkään lämpimästi. Esimerkiksi Deckard Cain on viettänyt vuosikymmenet ruoskien itseään henkisesti. Koska hänellä oli aavistus tulevasta, hänen olisi mielestään pitänyt tehdä enemmän estääkseen Diablo II:n tapahtumat, jotta useat ihmishenget olisivat säästyneet. Vielä huolestuttavammin Cain ja hänen kaltaisensa ovat löytäneet uusia merkkejä siitä, että Diablo II:n tapahtumat ovat jäämässä vain pieneksi alkusoitoksi verrattuna siihen, mitä kohta tapahtuu.

Vaikka Tristram ja muut aiempien pelien paikat ovat yhä mukana kuvioissa, Diablo III tulee esittelemään pelaajille ämpärikaupalla uusia paikkoja, kansoja ja henkilöitä, joiden uskotaan syventävän mukavasti pelin maailmaa.

Maailman syventäminen on muutenkin ollut tiimin keskeisenä tavoitteena, sillä esimerkiksi esineet on sidottu entistä paremmin pelin taustatarinaan. Sen sijaan että pelaaja saisi käyttöönsä geneerisen tulimiekan, hän voi löytää legendaarisen artifaktin, jonka historiasta ja vaiheista voi lukea taustatarinaa. Kaikilla aseilla ei toki ole omaa historiaansa, mutta tiimin mukaan Diablo-tarinaa tullaan hyödyntämään reilusti aiempaa enemmän.

Taustatarina ei toki rajoitu pelkkiin esineisiin, vaan dialogin ja tekstin määrää ollaan lisäämässä. Ideana on kuitenkin niin kutsuttu opt in -tarinankerronta, eli pelaajien ei ole pakko välittää tarinasta, elleivät he halua. Esimerkkinä mainittiin World of Warcraft, jonka tehtäväkuvauksista voi lukea pienen romaanin verran tarinaa, mutta yhtä hyvin sen voi myös hypätä yli, mikäli haluaa vain päästä nopeasti kepittämään demoneita turpaan. Näin tiimi uskoo, että ne todelliset Diablo-fanit pääsevät sukeltamaan syvemmälle Sanctuaryn maailman.

Vaikuta maailmaan

Kun taustatarinaa kerran on olemassa ja sitä aiotaan hyödyntää, myös pelaajan oma hahmo kaipaa hieman päivitystä. Pelin tuottaja kertoikin, että pelaajalla tulee olemaan paljon aktiivisempi rooli tapahtuman kulussa kuin aiemmin. Aiemmissa peleissä pelaaja oli vain tahdoton ja mykkä nakkikone, joka juoksi hoitamassa vastaantulijoiden tehtäviä. Nyt hän pääsee itse osallistumaan keskusteluun, tekemään valintoja ja vaikuttamaan kohtaloonsa.

Muuten hahmon kustomointimahdollisuudet ovat sangen rajalliset – ainakin alussa. Luodessaan hahmoa pelaaja valitsee hahmoluokkansa – joita on tällä hetkellä kaksi, lopullisessa versiossa tiimin arvioiden mukaan puolisen tusinaa – ja tämän sukupuolen. Ideana on jälleen ollut päästää pelaaja mättämään mahdollisimman pian demoneita.

Esittelytilaisuudessa ruudulla pyörivät karvainen barbaari, sekä vekkuli noitatohtori. Hahmoluokat tarjosivat kaksi täysin erilaista tapaa pelata. Barbaari syöksyy vihollisten keskelle – tai vielä mielummin loikkaa sinne, räjäytten laskeutuessaan heikommat suoraan kappeleiksi – ja sitten pyörii hyrränä vihollisten keskellä, lennättäen raajoja pitkin maita ja mantuja.

Noitatohtori taas kekkuloi takarivissä käyttäen kirouksiaan ja loitsujaan vihollisten kurittamiseen. Suusta lentävät kärpäspilvet haittasivat vihollisten toimintaa ja hyödynsivät liittolaisia, kuten vaikka zombeja, joita pystyi manaamaan esiin kaatuneiden vihollisten ruumiista.

Tarinan edetessä pelaaja pääsee luonnollisesti vaikuttamaan hahmonsa kehitykseen. Aiempien pelien tapaan jokaisella hahmoluokalla on omat kykypuunsa, joihin sijoitetaan pisteitä kokemustason karttuessa. World of Warcraftista on lainattu sen verran vaikutteita, että puut ovat reilusti aiempaa suurempia ja vaikuttavat selvästi hahmon kehityssuuntaan. Se lopullinen kustomointi tapahtuu Diablon tyyliin keräämällä varusteita, joita tiimi lupaa pelistä löytyvän järkyttävät määrät.

Koska pelin kantavana ideana on ollut saada peli tuntumaan eeppiseltä ja sankari todella sankarilliselta, myös kamoihin on panostettu. Jättimäiset miekat liekehtivät, velhon selässä lepattavat varjomaiset siivet ja pyhä panssari ympäröi kantajansa taivaallisella valolla. Tiimi on nimittäin huomannut, että mitä äijämäisemmäksi pelaaja itsensä tuntee, sitä hauskempi peliä on pelata. Miksi läpsiä ruosteisella puukolla yhtä demonia kun voit lanata jättimäisellä pääkallolekallasi palasiksi 20 yhdellä lyönnillä?

Pelin kantava filosofia voidaankin tiimin mukaan tiivistää muotoon ”tons and tons of monsters”. Ei kuulosta lainkaan huonolta. Miten niitä hirviöitä sitten tapetaan? Se selviää eeppisen Diablo-ennakkomme toisessa osassa, joka on luettavissa eDomen sivuilta huomenna.

Linkki: Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2

Lisää aiheesta

Myös Diablo-fanit pettyivät Diablo III:een

Fallout 3:n kehittäjä pettyi Diablo III:een

Nyt se on virallista: Diablo III tulee!

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 3. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 2. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 1. päivä

Lue myös

Arvostelu: Battlefield: Bad Company (360, PS3)

GTA IV ja GameStop – 500 Microsoft-pistettä vanhenivat