Uusimmat

Disney Infinity – hahmokatsaus (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360, PC)

26.05.2014 14:30 Juho Anttila

Tekijä: Avalanche Software
Julkaisija: Disney Interactive Studios
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: 3DS, PC, PlayStation 3, Wii, Wii U, Xbox 360
Pelaajia: 1-2 samalla konsolilla, 2-4 verkossa
Pelin kotisivu:https://infinity.disney.com/
Arvostelija: Juho Anttila

 

Pelejä ja leluja yhdistävät pelit ovat vallanneet isosti niin lastenpeli- kuin lelumarkkinatkin Skylanders etunenässä. Mikki Hiiri -firman Disney Infinity on myös tuottanut mukavasti rahaa, eikä vähiten erikseen myytävien lisähahmojen muodossa.
Domessakin on jo ehditty käsittelemään niin pääpeliä kuin myös erikseen julkaistuja seikkailupaketteja. Yksittäin myytävät lisähahmot sen sijaan ovat jääneet tähän asti paitsioon. Tämä puute korjataan nyt kertarysäyksellä.

Ymmärtääkseen lisähahmojen toiminnan pitää ensin ymmärtää, miten Disney Infinity toimii. Toisin kuin vaikkapa Skylandersissa, Disney Infinityssä kaikilla hahmoilla ei pääse mukaan kaikkiin seikkailuihin. Valtaosa hahmoista on sidottu teemansa mukaiseen playsettiin, räätälöityyn seikkailuun, joka sijoittuu yleensä tutun elokuvan tapahtumiin. Yhteen playsettiin pääsee mukaan vain siihen kuuluvilla hahmoilla.

Tämä olisi perin tylsää, ellei tarjolla olisi toinenkin pelitila. Lelulaatikkopelimuodossa hahmoja ja maisemia pääsee yhdistelemään mielin määrin juuri haluamallaan tavalla. Lelulaatikko luo myös oikeutuksen itsenäisten, mihinkään playsettiin kuulumattomien hahmojen julkaisulle. Näitä saatiinkin testiin tällä kertaa viisi kappaletta.

Jokainen nyt testattu hahmo tuo peliin mukanaan paitsi hahmon itsensä, myös hahmoa varten räätälöidyn oman haastekentän. Peliä aiemmin pelanneille tämä onkin tuttua, sillä myös peruspaketin hahmoille löytyy jokaiselle oma haastekenttänsä. Muuta bonusta hahmojen mukana ei sitten tulekaan, pois lukien Räyhä-Ralf-teemaisen tuplapaketin Power Disc -bonuslevyt.

Mikki-piipityksestä painajaiseen saakka

Katsaus on hyvä avata bonushahmoista uusimmalla, Fantasia-aiheisella Mikki Hiirellä. Tiedän, etten ole mielipiteeni kanssa yksin todetessani, että kuuluisa siimahäntä on Disneyn hahmoista ärsyttävimpiä. Kuka oikeasti jaksaa moista piipittävää besserwisseriä (Aamen! — Miikka)?

Fantasia-Mikki hyökkää taikomalla eikä jää mieleen oikeastaan sen kummemmin. Haastetehtävässä on sentään ideaa, se kun on pohjimmiltaan sivulta päin kuvattu tasohyppelyseikkailu. Muutaman minuutin hupi, jonka suurin puute on pääpelin kankeahko pelattavuus.

Loistavan Painajainen ennen joulua -elokuvan päätähti, Jack Skellington on figuurina hieno, mutta pelibonuksena huutohyökkäystä soveltavan honkkelin taistelupainotteinen haaste jää torsoksi. Karkkimaailmoissa Jack Skellington on muutenkin hieman hukassa, mutta onneksi kaapista löytyi sattumalta Frankenweenie-aiheinen Power Disc -teemalevy. Sen avulla lelulaatikon tunnelma saatiin tarpeeksi tylyksi, jotta myös Jack Skellington tunsi olonsa kotoisaksi.

Tangled-tähti Tähkäpää on varsinainen feministinen unelma. Siro, mutta luonteeltaan topakka Disney-tyttö rankaisee lähentelijöitä ja muuten vain ikäviä otuksia paistinpannulla. Irtautuminen patavanhoillisesta paikasta nyrkin ja hellan välissä käy käyttäen aseena yhtä alistamisen välineistä. Tähkäpään raidegrindausta esittelevä haasteosio sopii hahmolle tasan yhtä hyvin kuin edellisen lauseen kuvauskin, eli ei järin hyvin. Nätti figuuri kietoo joka tapauksessa kaikkia niitä, jotka Disney-prinsessoista tykkäävät, eli nuoria tyttöjä ja peräkammarin poikia.

Oikein mainion Räyhä-Ralf-animaation pääpari, Ralf ja Vanellope on saatavissa yhteispaketissa, joka sisältää paitsi molemmat hahmot, myös kaksi aiheeseen sopivaa Power Disciä. Itse Ralf hyökkää rynnimällä ja heittelemällä hassusti pikselöityjä räjähdyksiä tuottavia kirsikkapommeja. Vanellope kierrättää samaa pommihyökkäystä, eikä rynnistyshyökkäyskään eroa pelimekaanisesti järin paljoa Ralfin vastaavasta.

Ralfin haastetehtävässä kiivetään tasohyppelyhenkisesti ylöspäin samalla paikkoja rikkoen ja bonuspalleroita keräillen. Osio sopii hahmon henkeen, mutta kankea pelattavuus syö peli-iloa. Vanellopen osio puolestaan sisältää kilvanajoa Autot-elokuvan tähtiä vastaan. Arvatkaa kaksi kertaa, yltääkö Infinityn ajomalli oikeiden karting-pelien tasolle? No ei yllä, ei.

No kannattaako näistä nyt maksaa?

Ennen lopullista tuomiota on syytä lausua vielä muutama sana Power Disc -lisäkiekoista. Kyseessä on nippu keräilykorttimaisesti haalittavia bonuksia, joilla saa kustomoitua lelulaatikkoaan. Kiekkoja löytyy kolmea eri tyyppiä. Teemakiekot muuttavat lelulaatikon väri- ja muotomaailmaa tyystin erilaiseen suuntaan. Lelubonukset avaavat lisää leluja, kun taas pyöreät hahmokiekot antavat bonuksia käytössä oleville hahmoille.

Peruspaketin mukana tulee yksi kiekko, loput on ostettava sokkona. Parilla eurolla saa haltuunsa kaksi sattumanvaraista kiekkoa. Harmilliseksi tilanne kääntyy, jos tahtoo haltuunsa juuri tietyn hahmon teemaan sopivia lisäherkkuja. Jos onni ei ole myötä tai kaveriporukassa ei löydy vaihtohaluisia Infinity-pelaajia, voi rahaa mennä paljonkin ennen kuin haluttu bonus löytyy. Disneyn talousosasto toki kiittää.

Kiekkojen mukanaan tuoma visuaalinen muutos on mukava, mutta ei kuitenkaan aivan mahdottoman merkittävä. Tästä päästäänkin yksittäin myytävien hahmojen suurimpaan ongelmaan: ne eivät tuo mukanaan juuri uutta pelattavaa. Varsinaisen hahmon lisäksi pelattavana on vain yksi uusi haastetehtävä hahmoa kohden. Kun haastetehtävät eivät varsinaisesti huimaa päätä tasollaan, jää tarjonta aika köyhäksi.

Yksittäiset lisähahmot ovatkin lähinnä keräilijä- ja fanipalvelua. Figuurit näyttävät yhä varsin hyviltä. Krääsäkaupassa vastaavista saisi todennäköisesti maksaa vähintään saman hinnan, vaikka mukana ei olisi pelillisiä ominaisuuksia. Jos piltti tahtoo ehdottomasti riehua virtuaalisessa lelulaatikossaan Räyhä-Ralfilla tai Tähkäpää on ihaninta ikinä, rahalleen saa vastinetta.

Vähän neutraalimmasta näkökulmasta sekä yksittäisissä lisähahmoissa että Power Disc -kiekoissa haiskahtaa hieman liian tunkkainen rahastuksen löyhkä. Olisihan näihin voinut edes näön vuoksi liimata kylkeen hieman enemmän pelattavaa. Lelupelien idea on yhä hieno, mutta ahneuden ja hienouden rajaa venytellään tällä hetkellä lajityypin molempien suurien toimesta hieman liian ahkerasti.

 

Lue myös

The Walking Dead Season 2 Episode 3: In Harm’s Way (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Broforce-ennakko (Linux, Mac, PC)

Dark Souls 2 (PC)

FTL: Faster Than Light Advanced Edition (iOS, Linux, Mac, PC)

Pinball Arcade (multi)

Strider (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)