Uusimmat

Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises (Xbox 360)

26.06.2011 15:00 Juho Anttila

Tekijä: Namco Bandai Games
Julkaisija: Namco Bandai Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Muuta: Vaatii Kinect-ohjaimen
Pelin kotisivu: Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises
Arvostelija: Juho Anttila

Kinect ei ole tähän mennessä juuri pelitarjonnallaan loistanut, ellei mukaan lasketa tanssi- ja jumppapelejä. Liikuttaminen ja aktivoiminen on uuden laitteen ominta aluetta. Miksipä samalla vaivalla ei voisi liikuttaa myös aivoja?

Ennen kaikkea DS-peleistään tuttu Dr. Kawashima -brändi saapuu nyt liikeohjauksen ihmeelliseen maailmaan. Kroppa ja aivot toimivat yhteistyössä, kertoo arvon tohtori ja laittaa koko perheen liikkumaan.

Treeniohjelmasta kun on kyse, on pelin rakennekin jumppapeleistä tuttu. Aivan ensiksi pelaaja saa suorittaakseen ikätestin. Kolmen satunnaisesti valitun tehtävän perusteella saadaan selvitettyä aivojen kalkkeutumisaste. Viisaus kertyy iän myötä, mutta tällä kertaa tavoitteena on verryttää ajattelu kaksikymppisen tasolle.

Henkilökohtainen aivo-ohjaaja

Edistyminen rakentuu ajatukselle päivittäisestä harjoittelusta. Kolme suositeltua harjoitusta päivässä riittää nostamaan aivokäyrän nousujohteiseksi. Enemmänkin saa toki treenata, jos siltä tuntuu. Lääkäriasuinen tohtorismies herättää ammattikuntaansa liitettyjä luottamuksen tunteita. Kyllähän lääkärin sanaan voi aina uskoa.

Harjoitukset on jaettu viiteen kategoriaan. Matemaattisen ja loogisen osaamisen lisäksi mitataan myös refleksejä ja muistia. Myös fyysiseen osaamiseen kiinnitetään huomiota. Jokainen kategoria sisältää neljä erilaista harjoitusta, joista kukin jakaantuu vielä kolmeen eri vaikeustasoon.

Koska kyse on Kinect-pelistä, on harjoitusten suorittaminen sangen fyysistä puuhaa. Vastaaminen kysymyksiin tapahtuu ruudun edessä elehtimällä. Nopeus on menestymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, joten tuhdimmalle treenaajalle saattaa tulla oikeasti hiki.

Tehtävissä hyödynnetään liikeohjausta suhteellisen monipuolisesti. Usein oikeat vastaukset valitaan ruudulta osoittamalla käsillä haluttuun suuntaan. Välillä ohjataan pelihahmoja käsiä heiluttamalla tai vaikkapa ohjataan eri värisiä autoja oikeaan suuntaan siirrettäviä siltoja kääntelemällä.

Fyysisyys tuo suoritukseen oman mausteensa. Tehtävien parissa joutuu keskittymään välillä kunnolla. Peliä ei välttämättä jaksa kerrallaan kovin pitkiä sessioita. Pähkinöiden murskaaminen väsyttää niin aivoparkaa kuin ruumistakin.

Nopeuden korostamisesta voi olla montaa mieltä. A+-tason suoritukseen vaaditaan monissa tehtävissä niin nopeaa heilumista, että ongelmanratkonnan on parasta tulla selkärangasta. Nopeus on harjoiteltavissa, kehittyminen palkitsee ja motivoi, mutta onko kyse silti aidosta älyn vertymisestä? Tuskinpa Kawashiman tahtiin heilumisesta haittaakaan on, sanoivat älykkyystutkijat asiasta sitten mitä tahansa.

Tilastoja ja tuomioita

Suorituksista kerätään jatkuvaa tilastoa. Näin etenemistään pääsee seuraamaan helposti ja vaivattomasti. Kalenteriin lyödään leima päivittäisten harjoitusten suorittamisesta. Myös aivoikäänsä kannattaa mitata päivittäin. Selkeä käyrä näyttää suunnan ja motivoi yrittämään.

Pelillisiltä ansioiltaa Kawashiman treeniohjelma jää ohkaiseksi. Yksinkertaiset minipelit toimivat pääosin, vaikka joissain yksittäistapauksissa liikeohjausta joutuu kiroamaan. Monipuolisuutta on kuitenkin turha hakea ja mukaan on mahtunut myös muutama todellinen hutilaukaus. Eipä Wii Fitnessin ja sukulaisten minipelejäkään toisaalta ensiviehtymyksen jälkeen juuri huvikseen jaksa jauhaa. Treenipeliä pelataan kehittyäkseen tai sitten ei lainkaan.

Harjoittelunhaluisille tiukka aikaraja ja kolme vaikeustasoa tarjoavat tavoiteltavaa pitemmäksikin aikaa. Yksinkertainenkin logiikkapähkinä ja matemaattinen lasku pistävät miettimään, kun vastausaika mitataan sekunnin kymmenyksissä. Itsensä haastavalle riittää tekemistä, vaikka vaihtelua onkin turha odottaa.

Myös perhepelinä markkinoitu Dr. Kawashima päästää ruudun äärelle parhaimmillaan neljä vuoron perään treenaavaa pelaajaa. Porukkapeli tuskin kerää kovin pitkäaikaista suosiota. Minipelit eivät ole niin hauskoja, että niiden parissa jaksaisi viettää laatuaikaa. Moninpeli on turha pakkolisäys, jolla yritetään haalia pelille muutama ylimääräinen ostaja. Sen vuoksi peliä ei kannata ostaa.

Kliininen ulkoasu ja omien avatarien käyttö luovat mielikuvaa tieteellisyydestä. Ihan kuin oltaisiin laboratoriossa harjoittelemassa ammattilaisten valvovan silmän alla. Joka tähän heittäytyy mukaan, saattaa jaksaa harjoittelua useammankin viikon ajan. Muut kyllästyvät nopeasti.

Body and Brain Exercisesiä on syytä lähestyä harjoitusohjelmana. Aivopähkinöiden ratkaiseminen on yhdenlaista hyödyllistä ajanvietettä. Nopeuden liiallinen korostaminen häiritsee silti. Tekeminen ei ole niin hauskaa tai oikealla tavalla haastavaa kuin voisi kuvitella.

Kinectin ohuessa pelitarjonnassa teokselle löytyy oma paikkansa. Siitä ei ole millään ostoperusteeksi kalliille laitteelle eikä se ole kummoinen pelikään, mutta eipä moisille älyharjoitteille löydy toisaalta vakavasti otettavia kilpailijoitakaan. Ennustan silti, että Dr. Kawashimas Body and Brain Exercises jää useimmilta alkuinnostuksen hiivuttua hyllyyn pölyttymään.

 

Lisää aiheesta

Big Brain Academy (DS)

Big Brain Academy for Wii (Wii)

Dr Kawashima’s Brain Training: How Old Is Your Brain? (DS)

Professor Kageyama’s Maths Training (DS)

Lue myös

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Echochrome II (PS3)

Ghost Trick: Phantom Detective (DS)

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

White Knight Chronicles: Origins (PSP)