Uusimmat

Dragon Age: Inquisition – Jaws of Hakkon DLC (PC, PS4, Xbox One)

01.06.2015 15:00 Juho Anttila

Tekijä: Bioware
Julkaisija: EA
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 2.0 GHz neliydinprosessori, 4 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.dragonage.com/en_US/dlc/jaws-of-hakkon
Arvostelija: Juho Anttila

 

Dragon Age: Inquisition on iso peli. Niin iso, että kaiken sisällön läpi kahlaamisen jälkeen rpg-masu on herkästi ähkyyn asti täynnä. Enemmän on silti enemmän ja siksi tarjolla on myös ladattava lisäri, Jaws of Hakkon.

Kun yksi suurimmista alkuperäispelin kritiikin aiheista on sisällön liiallinenkin määrä laatuun nähden, voidaan lisärin tarpeellisuutta toki pohtia jo alun perinkin. Sillä juuri sitä Jaws of Hakkon tarjoaa: lisää sitä samaa.

Seikkailu on sopivasti irrallaan emopelin tarinasta, jotta sen voi pelata halutessaan koska vain. Tämä toki sillä edellytyksellä, että pelitunteja on takana tarpeeksi, sillä Jaws of Hakkon on suunnattu kokemustasohaitarin korkeimpaan päähän.

Ehkä inkvisiittoria kiinnostaa sukututkimus, tai ainakin historia, sillä matka vie aivan uudelle alueelle etsimään tietoja 800 vuotta sitten kadonneesta edellisestä inkvisiittorista. Toki, kuin sattumalta, uusvanha pahuus nostaa rumaa päätään alueella ja tositoimet kutsuvat sankaria.

Ei ihan Hinterlands

Uusi alue, Frostback Basin on laaja ja kiitettävän monipuolinen repäisy. Vuorten juurella sijaitsevalla alueella riittää korkeuseroja ja vaihtelua. Toiminta keskittyy varsinkin alkuvaiheessa mutkittelevan joenuoman ympärille, mutta myöhemmin rämmitään myös suolla, noustaan vuorille ja tutkitaan vanhoja raunioita.

Vastassa on paitsi alueen harvinaisen kiukkuinen eläimistö, myös ikivanha kultti, joka tahtoo palauttaa sodan ja kuoleman jumalansa maan päälle. Avuksi löytyy kokonainen yhdyskunta jo ennestään pelistä tuttuja avvar-kansan jäseniä. Kulttuurivaihtoa ja pientä avustuskeikkaa heitetään aikansa, kunnes edessä on isomman luokan yhteenotto.

Vaikka alueella on kokoa ihan mukavasti, Hinterlands-virhettä sen kanssa ei kuitenkaan tehdä. Tekemistä riittää, mutta eteenpäin siirrytään ennen kuin homma käy tunkkaiseksi. Ees taas juoksemistakin on karsittu sillä, että pikamatkustuspisteitä löytyy melkein joka nurkan takaa.

Huomioitavaa on myöskin se, että Frostback Basin on perin kuolettava paikka. Varsinkin Nightmare-vaikeustasolla laumoissa liikkuvat vihulaiset lyövät kipeästi ja sylkevät vielä päälle. Puolivalot päällä on turha juoksennella, jos tahtoo työntää nenäänsä yhtään syvemmälle alueen salaisuuksiin.

Puolieeppinen sivujuonne

Sen suurempia yllätyksiä, valintoja ja muutenkaan pelimaailmaa muuttavia järistyksiä ei ole luvassa, mutta oman painonsa Jaws of Hakkonin tarina kantaa kunnialla. Pelitunteja lisäriin saa upotettua pelitavasta ja perinpohjaisuudesta riippuen jopa kymmenisen tuntia, mihin suhteellisen suolainen 15 euron hinta oikeastaan velvoittaakin.

Pari kauneusvirhettäkin on matkaan sattunut. Lisärin loppurytinöistä todettakoon ainakin sen verran, spoilausta vältellen, että kyseessä on tunnin parin rymistely, jonka aikana ei pääse palaamaan leiriin vaihtamaan ryhmää tai varusteita. Vinkkinä annettakoon: kannattaa pukeutua lämpimästi ja varata mukaan tarpeeksi tulentekotarvikkeita.

Rehellisyyden nimissä kylmältä suojaavaa varustusta kaadetaan pelaajan syliin lisärin aikana niin paljon, että vähän hitaammankin pitäisi hoksata sen tulevan tarpeeseen. Minä en hoksannut, mikä tiesi peruuttamista vanhempaan tallennukseen ja parin tunnin edestä uudelleenpelaamista.

Jos varusteet ja ryhmän koostumus sen sijana on kunnossa, luvassa on hyvällä tavalla ehkä Dragon Age: Inquisitionin haastavin matsi. Koko lisärin varsinainen lopputaistelu on taas valitettavasti rikki samalla tavalla kuin melkein kaikki Dragon Age: Inquisitionin vastaavat rytinät. Homma menee läpi helpoimmin kylmästi exploittaamalla ja saavutuksen tunne jää vajaaksi. Harmi.

Lopulta paketista jää käteen yksi uusi, sinällään sangen hyödyllinen kyky, vino pino sangen hyvää loottia, useamman tason edestä kokemusta ja kymmenisen tuntia sangen tutun oloista Dragon Age -pelattavaa. Laatutaso on korkea, mutta riskejäkään ei olla otettu. Dragon Age -ähkystä kärsivien ei kannata tähän rahojaan työntää. Jos sen sijaan kaipaa lisää viime vuoden ehkä parasta peliä, ostopäätöksen pitäisi olla helppo.

 

 

Dragon Age: Inquisition on suoraa jatkoa sarjan edellisille osille. Jopa siinä määrin, että pelin ympärille on rakennettu nettisaitti, jonka kautta aiempien pelien tallennukset voi siirtää Inquisitioniin persoonallisemman pelimaailman rakentamiseksi. Tai jos talletusta ei ole käsillä, niin voit pikakelata aiempien Dragon Agejen avainkohdat ja valita kuinka kussakin tilanteessa toimit. Niinpä voikin luottaa siihen, että seikkailun aikana viitataan reippaasti aiempien pelien tapahtumiin ja tuttuja hahmojakin nähdään joka kulman takana.

Dragon Age: Inquisition (PC, PS4, Xbox One) 

 

Lisää aiheesta

Dragon Age 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360) 

Dragon Age II (PC, PS3, Xbox 360)

Dragon Age Origins: Awakening (PC, PS3, Xbox 360) 

Dragon Age: Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Toimituksen suosikkipelit 2014: Lehtosen valinnat 

Vuoden 2014 paras pelihahmo: Iron Bull (Dragon Age: Inquisition) 

Vuoden peli 2014: upeimmat miljööt, paras tarina ja askel eteen, kaksi taakse 

 

Muropaketin uusimmat