Uusimmat

Fire Emblem (GBA)

22.10.2004 00:00 Jukka O. Kauppinen

Intelligent Systemsin kehittämä rooli- ja strategiapelien yhdistelmä Fire Emblem on virkistävä elämys. Se muistuttaa monella tapaa esimerkiksi Advance Wars II:sta, eli tässäkin on tarjolla taktisia taisteluja ja kevyttä tarinankerrontaa. Asetelma vain on vaihtunut modernia ja tieteissodankäyntiä sekoittavasta paketista historialliseen fantasiamaailmaan.

Fire Emblemin olemusta ei voi sinällään pitää järin tuoreena. Tarina on eeppinen kokoelma suuria sattumia, hirveitä historioita, yllättäviä käänteitä ja kaameita petturuuksia. Tapahtumia seurataan alussa heimopäällikön nuoren tyttären kohtalon kannalta, mutta myöhemmin peli jatkuu myös muiden päähenkilöiden kautta. Tapahtumissa on kuitenkin sen verran voimaa, että ne tuovat varsinaiselle pääpelille – eli taktisille taisteluille – pohjaa ja motivaatiota. Kovin roolipelimäiseksi kokonaisuutta ei voi silti kuvailla, sillä tarina on kiveen hakattu ja pelaajan rooli on vain voittaa jokainen taistelu, jotta juonen seuraava solmu aukeaisi.

Taistelut ovat kuitenkin erittäin vetäviä, vaikka niiden kaava onkin tuttu Advance Warseista. Kumpikin osapuoli liikuttaa joukkojaan vuorotellen kartalla yrittäen saavuttaa annetun tavoitteen. Tämä on yleensä vastustajan joukkojen täydellinen teilaaminen, mutta tehtävissä on myös tarkemmin määriteltyjä tavoitteita tai aikarajoja, jotka pakottavat pelaajan pistämään vipinää punttiin. Pelaajan on harkittava taisteluissaan kunkin soturinsa käyttöä ja asemaa tarkoin, sillä kenttien erilaiset maastot voivat vaikuttaa tapahtumiin merkittävästi. Lisäksi pelissä on mielenkiintoinen aseiden vaikutusjärjestelmä, jossa tietty ase on aina parempi toista vastaan. Niinpä hahmojen varusteiden oikeaoppinen vaihtaminen myös tärkeä osa menestymisen reseptiä.

Pelin jännittävintä antia onkin hahmoihin ja näiden kykyihin tutustuminen. Pelihahmot eivät ole nimettömiä armeijan yksiköitä, vaan selkeitä persoonia. Nämä tulevat pelaajalle tutuksi tarinan kautta, minkä johdosta jokaiseen suhtautuu tavallista sympaattisemmin. Hahmoista on myös hyvä pitää kiinni, sillä mikäli joku menehtyy taistelussa on tämä menetetty lopullisesti. Pelin kykyjärjestelmä kaikkine ase-, parannus- ja taistelutaikamahdollisuuksineen on miellyttävän yksinkertainen, mutta tuo silti paljon taktikointimahdollisuuksia – esimerkiksi taisteluun lähetettävän ryhmän koostumuksella ja näiden varustelulla voi saada paljon aikaan.

Pelin harmillisin ongelma on kertakäyttöisyys. Äärettömän suoraviivaisen tarinan takia sitä ei juuri jaksa pelata kahta kertaa läpi. Taistelut ovat aina samanlaisia ja viholliset tupsahtelevat aina samasta paikasta, samaan aikaan. Tästä huolimatta peli on ensimmäisen pelikertansa aikana harvinaisen puoleensavetävää kevyttä taktikointiviihdettä, jollaista ei ole tarjolla muille käsikonsoleille.

Tekijä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Game Boy Advance
Saatavilla: Game Boy Advance
Pelin kotisivu: Fire Emblem.