Uusimmat

Flower (PS3)

17.02.2009 17:30 Miikka Lehtonen

Arki on harmaata, arki on tylsää. Maailmasta tuskin löytyy monta ihmistä, joka ei joskus kaipaisi pakoa arjesta, tapahtui se sitten loman, urheilun, tajuntaa laajentavien aineiden tai vaikka pelien avulla. Voi kuitenkin olla vaikea rentoutua, kun helvetin legioonat järsivät nilkkojasi.

Ei, kunnon rentoutumiseen tarvitaan siihen tarkoitettu peli. Teos, jonka parissa voi vain nojautua taaksepäin, hengittää rauhallisesti ulospäin ja antaa aivojensa tuudittautua hehkuvien värien ja rauhallisen musiikin maailmaan. Teos, kuten Flower.

Flower on tavallaan jatkoa thatgamecompanyn parin vuoden takaiselle esikoispelille, joka oli myös teemaltaan sangen erikoinen. flOw nimittäin asetti pelaajan alkueliön rooliin, syömään muita alkueliöitä ja nauttimaan eteerisestä tunnelmasta. Pelistä puuttui kuitenkin kaikenlainen pelillinen sisältö, sillä se ei laajentunut, haastanut tai juuri edes yrittänyt.

Toinen kerta toden sanoo, sillä kehitystiimi on selvästi oppinut kuluneiden vuosien aikana, miten heidän omaperäisistä ideoistaan otetaan kaikki irti. Flower palaa samalle minimalistiselle astialle, mutta tällä kertaa mukaan on muistettu heittää pelillisiä elementtejä, haastetta ja ämpärikaupalla tunnelmaa. Lopputuloksena on peli, joka kiilaa paitsi PlayStation Networkin myös yleisesti ladattavien pelien kärkikastiin.

Minimalistista toteutusta

Peli alkaa samoista lähtöasetelmista kuin arvostelummekin. Maailma on harmaa. Ikkunasta huoneeseen tunkeutuu kaupungin harmautta, autojen valoja ja arjen hälinää. Myös huone on harmaa. Ainoa värin lähde on pieni, keltainen kukkanen. Kokeilun kautta pelaaja huomaa pian pystyvänsä liikuttelemaan kameraa ohjaintaan kallistelemalla. Kukkasen kautta pelaaja pakenee Flowerin maailmaan.

Myös tämä satujen maailma on harmaa, sillä pelaaja on yllättäen harmaalla, kuolleella kedolla. Puiden luurangot kurottavat kohti taivasta, kivet täplittävät peltoa ja taivas on lyijyn harmaa. Tämänkin kedon keskellä kasvaa yksinäinen, värikäs kukkanen. Nappia painamalla tuulenvire irrottaa kukkasesta yhden terälehden, joka jää leijailemaan ilmaan.

Pienen kokeilemisen jälkeen lehden ohjailu alkaa sujua, jolloin kamera vetäytyy rauhallisesti taaksepäin paljastaen maailmaa kukkasen ympärillä. Horisontissa siintää toinen, hohtava kukkanen, joten pelaaja suuntaa sitä kohti. Nyt terälehtiä on kaksi ja maailma kukkasten ympärillä on vihreä. Nyt horisonttiin johtaakin hohtavien kukkasten ketju. Tästä se lähtee.

Pelin tavoitteena on kaikessa yksinkertaisuudessaan palauttaa väri ja elämä maailmaan lennättämällä alati kasvavaa terälehtien kokoelmaa pitkin peltoja ja kanjoneita. Tämähän ei toki paperilla kuulosta kovinkaan kiehtovalta, mutta salaisuus piilee toteutuksessa ja siinä, miten peli viettelevästi houkuttelee pelaajaa alati syvemmälle maailmaansa.

Äärimmäisen minimalistinen toteutus – mitään ei missään vaiheessa selitetä tai kerrota, eikä ruudulla ole mitään tekstiä tai merkintöjä – antaa pelin loistaa vahvuuksillaan, eli tunnelmallaan ja äärimmäisen intuitiivisella pelattavuudellaan.

Kukkasten ohjailu sujuu pienen harjoittelun jälkeen kuin tanssi, jolloin voi keskittyä ympärillä tapahtuvaan showhun. Pelaajan ohjaillessa kukkasiaan harmaa maailma suorastaan räjähtää väriloistoon, kun puut, kedot ja joet palautuvat parhaimpaan loistoonsa.

Samaan aikaan myös musiikki myötäilee tunnelmia. Alussa harmauden keskellä on kuultavissa vain pieniä melodian rippeitä, yksinäisiä pianon kosketuksia. Maailman palautuessa musiikki laajenee ja paisuu, kunnes lopuksi monisäikeiset melodiat kietovat pelaajan sisäänsä.

Arjen taikuutta

Flowerin ainoa mahdollinen heikkous on sen kieltämättä vähäinen kesto, sillä pelin kuusi kenttää paukahtavat läpi parissa tunnissa. Kuuteen kenttään on kuitenkin mahdutettu melkoisesti sisältöä ja vaihtelevia haasteita, sillä jokainen kenttä tuo peliin jotain omanlaista lisäänsä. Joskus kentissä tuulee, jolloin ohjaus on tavallista konstikkaampaa, toisinaan ne ovat tiukkoja kanjoniverkostoja, jolloin peliin tulee lumilautailun tunnelmaa.

Vajaan 10 euron hintainen peli tarjoaa myös uudelleenpeluuarvoa, sillä peli sisältää PSN-julkaisulle harvinaisesti Trophyjä, jotka on vieläpä suunniteltu hyvin, kannustamaan taitavaa pelaamista ja tutkimista. Vaikka 10 euroa parin tunnin pelistä voikin tuntua kovalta rahalta, peli on kokemuksena sen verran ainutlaatuinen ja piristävä, että maksan sen mielelläni. Pelin maailman tavoin Flower tuo nimittäin sitä kaivattua väriä ja taikuutta jokaisen arkeen, eikä kymppi ole siitä paha hinta.

 

Tekijä: thatgamecompany
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Muuta: Vain PlayStation Networkissa, hinta 9,99€
Pelin kotisivu: http://thatgamecompany.com/games/flower
Miikka Lehtonen

 

 

Lue myös

Fracture (PS3, 360)

Killzone 2 (PS3)

Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, 360)

Mortal Kombat vs. DC Universe (PS3, 360)

Race Pro -ennakko (360)

Rise of the Argonauts (PC, PS3, 360)

Skate 2 (PS3, 360)

The Last Remnant (360)