Uusimmat

Game of Thrones Episode 3: Sword in the Darkness (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

26.03.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Core2Duo, 3 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava, episodipeli, kaudessa kuusi episodia. Kauden hinta 27,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://www.telltalegames.com/gameofthrones/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Kylläpä nyt eletään taas valtaistuinpelien aikakautta. TV-sarjan viides kausi pyörähtää käyntiin kohtapuoliin ja pelejäkin tulee ulos vauhdilla. Viime kuussa sarjan kakkosepisodi sai minulta hieman penseän vastaanoton, mutta se ei ollut ensimmäinen – eikä viimeinen – Telltalen kakkosepisodi, jolle niin kävi.

Perinteisesti pieniä notkahduksia on seurannut nopea palautus entiselle tasolle. Vaan miten mahtaa käydä nyt?

Telltalen Game of Thrones on firman peleistä se lisenssilleen uskollisin. Varmasti osittain TV-sarjaa tuottavan HBO:n rautaisen nyrkin puristus pitelee kehitystiimiä otteessaan ja sanelee hieman sitä, mitä kaikkea peleihin saa – tai ei saa – sisällyttää.

Toki samalla yhteistyöllä on hedelmänsä. Sarjasta tutut hahmot näyttävät esikuviltaan ja myös kuulostavat siltä, koska rooleissa kuullaan sarjasta tuttuja hahmoja.

Kirjojen ja TV-sarjan tavoin myös peleissä tapahtumia tarkastellaan useiden hahmojen perspektiivistä. Kirjoissa sivurooliin jäänyt Forresterin perhe käy omia kohtalon hetkiään sodan tarjottua pitkäaikaisille kiistakumppaneille tilaisuuden tehdä omia peliliikkeitään perhettä vastaan.

Kun tuntuu, ettei mistään löydy toivoa huomisesta, perheen pitkin maailmaa levinneet jälkeläiset yrittävät tahollaan tehdä diilejä ja liittoja, joilla tulevaisuus olisi edes mahdollinen. Näissä tunnelmissa ollaan menty nyt kahden pelin verran ja kolmosepisodissa valinnat alkavat kantaa hedelmää.

Maailmanmatkaajat

Kuten aiemmissakin peleissä, tapahtumia tarkastellaan useista perspektiiveistä. Tarkemmin sanottuna neljästä. Kotona Forresterin perheen uusi herra jatkaa nuorallatanssiaan yrittäessään tasapainotella suvun riesaksi istutetun vartijansa määräyksien ja sukunsa kunnian välillä. Aavikolla perheen hulttiopoika taas seikkailee kaveriensa kanssa ja yrittää värvätä palkkasoturiarmeijaa avustamaan kotiväkeä. Mutta minkäs teet, jos palkkasoturit ovat jo lyöneet hynttyynsä yhteen lohikäärmeiden äidiksi kutsutun naisen kanssa?

King’s Landingissa taas pelataan sitä todellista valtaistuinpeliä kun suvun vanhin tytär yrittää luoda liittoja, joilla suvulle saataisiin toivoa tai aikaa. Vaan mitä tapahtuu silloin, jos liittolaiset joutuvat yllättäen aika huonoon valoon kuningasperheen silmissä?

Neljäs – ja viimeinen – perspektiivi taas on aika suomalainen. Eräs perheen vasalleista tuomittiin ykkösepisodissa palvelemaan loppuikänsä pohjoisen jääseinällä Night’s Watchin riveissä murhatuomion seurauksena. Jon Snow ja ikiaikaiset mysteerit vievät aikaa jääseinällä, samoin kuin menneisyydestä tutut kasvot, jotka eivät ehkä haluaisi antaa menneiden pysyä menneisyydessä.

Tapahtumia siis riittää ja ilahduttavasti tällä kertaa myös pituutta. Viimeksihän pelin episodi kärsi siitä, että se oli taas vaihteeksi naurettavan lyhyt. Ja kun mukaan silti tungettiin paljon tapahtumia, välillä hypittiin hahmon saappaista toisiin vain muutaman minuutin pelailun jälkeen. Nytkin mukana on pari tynkäkohtausta, mutta pääasiassa tapahtumat ja tilanteet saavat edes vähän aikaa hengittää ja kehittyä.

Ja tiedättekö mitä? Koko peli hyötyy siitä. Suuresti. Samaten myös siitä, että aiemmissa episodeissa tehdyt valinnat kaivetaan taas naftaliinista ja niistä päästään maksamaan joskus kovaakin hintaa. Samalla tapahtumat kehittyvät uusiin suuntiin ja rakentavat hiljalleen sitä ensimmäistä kerrosta loppuhuipennuksen kartanolle.

Viimeksi olin hieman skeptinen koko Game of Thrones –pelikonseptin toimivuudesta, mutta kolmosepisodi on taas askel selvästi oikeaan suuntaan. Osittain tämä johtuu puhtaasti siitä, että Telltale on lähtenyt taas viemään sarjaa omaan suuntaansa. TV-sarjasta ja kirjoista tutut hahmot ovat toki yhä kuvioissa, mutta eivät tällä kertaa niin aktiivisessa roolissa kuin viimeksi, vaan pelin omatkin tapahtumat saavat tilaa ja valokeilaa.

Sekin on ihan kiva, että Telltale onnistui taas kerran ajoittamaan sen tarinan draamallisen kaaren mallikkaasti. Kun lopputekstit pyörähtävät ja episodi on ohi, edessä oli oikeaa harmitusta: tähänkö se, perkele vie, loppuu? Juuri kun kaikki oli niin jännää ja huisia!

Kai se on aika pahuksen hyvän pelin merkki, että en malttaisi odottaa sitä neljättä episodia.

 

Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Peli alkaa Red Weddingin tapahtumista, eli kolmannen kauden lopusta. Tiettävästi suurin osa lopuista viidestä jaksosta tapahtuu joko samaan aikaan sarjan neljännen – eli tällä hetkellä tuoreimman – tuotantokauden kanssa, mutta lopussa nähdään tärppejä viidenneltä kaudeltakin. I

Game of Thrones Episode 2: The Lost Lords (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Kaikki tarinan osaset toki liittyvät tavallaan toisiinsa, sillä peli liikkuu yhä Forresterin suvun jäsenten ympärillä, mutta niiden välillä ei ole kauheasti synergiaa.

 

Lisää aiheesta

Game of Thronesin 5. kauden kansainvälinen traileri tarjoaa uutta materiaalia

Game of Thronesin 5. kausi spoilaa tulevien kirjojen juonikuvioita

 

Helpotusta Game of Thrones -fanien odotuksen tuskaan: tarjolla peräti kolme uutta minidokumenttia

 

Helpotusta Game of Thronesin 5. kautta odottaville: 30 uuden kuvan galleria

Sand Snakes: Ensimmäiset kuvat Game of Thronesin vitoskauden uudesta naistriosta

Tältä näyttää Game of Thronesin viides tuotantokausi: 5 kuvaa + 1 kohtausnäyte