Uusimmat

Game of Thrones Episode 4: Sons of Winter (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

27.07.2015 16:50 Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Core2Duo, 3 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava, episodipeli, kaudessa kuusi episodia. Kauden hinta 27,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://www.telltalegames.com/gameofthrones/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Suomessa kesästä nautitaan melkein täyttä häkää, mutta Westerosissa valmistaudutaan talveen. Kylmään, pimeyteen, kurjuuteen. Mutta harvalla perheellä on yhtä kurjaa kuin Forrestereilla, joiden päälle kohtalo pissii korkealta ja paineella.

Forresterien kurjuutta on seurattu jo neljän episodin ajan Telltale Gamesin Game of Thrones –seikkailuissa. Kummankin käyrät osoittavat hiljalleen ylöspäin.

Game of Thrones –pelisarjalta kesti pari jaksoa päästä vauhtiin, sillä ykkönen jätti minut hieman raapimaan päätäni, kakkosepisodi taas oli yksi Telltalen heikoimmista esityksistä vuosiin. Mutta viimeksi? Viimeksi mentiin lujaa.  Hahmot saivat enemmän tilaa hengittää ja tapahtumat vyöryivät eteenpäin kunnon painolla. Samaa yritetään nytkin, mutta millaisella menestyksellä?

Spoilerivaroitus voimassa

Kun nyt puhutaan seikkailupelisarjan neljännestä episodista, kenellekään ei liene enää yllätys, että kohta tulee spoilereita. Ei mitään hirveän spesifisiä, mutta spoilereita kuitenkin. Jos siis sarjan kolme edellistä episodia ovat vielä pelaamatta, hus pois.

Edellisessä episodissa tapahtui suuria. King’s Landingissa kuningas Joffreyn salamurha vei yhden Forresterien potentiaalisen liittolaisen kaltereiden taa ja heitti epäilyksiä myös Forresterien niskaan. Mutta toivon kipinäkin eli, sillä perheen hulttiopoika sai vihdoin sen haluamansa audienssin kuningatar Daenerys Stormbornin kanssa. Pohjoisessa taas suvun kohtaloon liittyvä naapurin poika vannoi valansa ja pääsi ikiaikaisen mysteerin jäljille – ennen kuin onneton sattuma jätti hänet seisomaan miekka kädessä kuolleen vartijaveljensä ruumiin viereen.

Kyllä tästä lähtökohdasta kelpaakin sitten ponnistaa nelosepisodiin! Se jatkuu aika tarkkaan prikulleen siitä, mihin viimeksi jäätiin: audienssia kuningattaren kanssa, murhasyytöksiä pohjoisessa, juonittelua etelässä ja niin edelleen. Erikoisuutena Game of Thronesin ykköskaudessa on kuusi jaksoa, toisin kuin Telltalen normaalisarjoissa, joissa on vain viisi. Tästä johtuen siinä missä normaalisti nelosjakso kurvaisi jo täysillä kohti finaalia, nyt tiimillä on vielä varaa rakennella ja kypsytellä.

Palaset kyllä loksahtelevat jo aika vauhdilla paikoilleen, mutta nelosepisodi ei vielä tarjoile juuri vastauksia, vaan herättelee lisää kysymyksiä ja asettelee lisää pelinappuloita laudalle. Aiempien episodien tapaan nelosepisodikin hyppii runsaasti ja tiheästi paikasta ja hahmosta toiseen, joten mitään hirveän kattavia tai pitkiä näkymiä yhteenkään tapahtumaketjuista ei taas saada. Ja on myös todettava, että kaikki tarinan osaset eivät ehkä ole ihan yhtä tasokkaita. Ainakaan itse en jaksa vieläkään juuri kiinnostua King’s Landingin tapahtumista, jotka tuntuvat lähinnä B- tai C-tason hovijännäilyltä. Merkitseviä katseita, vihaisia puheita ja suuria uhkauksia, mutta ei seurauksia. Plääh. No, ehkä se vielä siitä.

Pitempi, mutta ei parempi?

Telltalen kunniaksi on todettava, että nelosepisodi tuntui pitemmältä kuin perustason Telltalet, mikä onkin ihan tarpeen pelissä, missä on tällainen liuta eri hahmoja ja perspektiivejä. Jotenkin kaikesta tästä huolimatta se jätti hieman kylmäksi. Periaatteessa siinä kyllä tapahtui vaikka mitä, mutta jotenkin en vain pysty välittämään tapahtumista ja hahmoista niin paljon kuin yleensä Telltalen peleissä. Ehkä ero tulee siitä, että samoja tapahtumia ja (osittain samoja) hahmoja on tarkasteltu suoraan sanoen laadukkaammin jo kirjoissa ja TV-sarjassa, tai ehkä alan vain olla vähän väsynyt Telltalen kaavaan.

Jää nähtäväksi, mitä vitosepisodi vetää hatustaan ennen loppuhuipennusta, mutta toistaiseksi joutuisin toteamaan, että Game of Thrones on ollut aika perustason telltaleilua ajoittaisilla valonpilkahduksilla. Ei huonoa, mutta ei niin hyvääkään kuin firmalta on totuttu odottamaan.

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Guild of Dungeoneering (Mac, PC)

Life is Strange Episode 3: Chaos Theory (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Technobabylon (PC)

The Detail Episode 2 – From The Ashes (Linux, Mac, PC)

The Escapists (PC, PS4, Xbox One)