Uusimmat

Grid Autosport (PC, PS3, Xbox 360)

23.07.2014 14:30 Juho Anttila

Tekijä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Testattu: PC Windows 7, Intel i5-3570K, 16 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 Ghz tai AMD Athlon X2 5400+ -prosessori, 2 Gt muistia, Intel HD 3000, AMD HD2000 tai NVIDIA Geforce 8000 -näytönohjain, 15 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2 (jaetulla ruudulla), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.gridgame.com
Arvostelija: Juho Anttila

 

Klassisista autopeleistä tuttu Codemasters lupasi aiemmin tänä vuonna reivata kurssiaan kohti realistisempaa ajamista. Uusi Grid Autosport on ensimmäinen osoitus tästä. Otimme selvää, saivatko fanien toiveet toivotun kaltaisen vastauksen.

Paperilla kaikki näyttääkin hyvältä. Grid 2:sta puuttunut ohjaamokamera on tehnyt paluun ja rata-autoilua annostellaan pelattavaksi mukavan riittoisalla kauhalla. Suhteellisen nopea tuotantoaikataulu kuitenkin pelottaa, onhan Grid 2:n julkaisusta kulunut aikaa vain runsas vuosi.

Myös alustavalinta viittaa siihen, että kyseessä saattaa sittenkin olla jonkinlainen välityö. Näillä näkymin Grid Autosport nähdään nimittäin vain PC:llä ja vanhemmilla konsoleilla. PlayStation 4 ja Xbox One saavat vielä odottaa omaa Codemasters-kaahailuaan.

Keikkakuskin arkea

Grid Autosportin yksinpeli on kaikessa yksinkertaisuudessaan karu kuvaus keikkakuskin arjesta. Peli on jaettu kausiin, kauden aikana ehtii puolestaan ajaa yhden sarjan. Ennen ajamaan pääsemistä valitaan talli kuskeja etsivistä tarjokkaista. Samassa yhteydessä listataan myös nippu tavoitteita, joiden saavuttamisesta palkitaan erikseen ylimääräisillä kokemuspisteillä.

Sarjat on jaettu viiteen eri tavoin teemoitettuun luokkaan. Touringin rata-autoilu tuo mieleen jopa TOCA Race Driverin. Open Wheel puolestaan tarjoaa autovalikoimaltaan harmillisen suppean näkemyksen formuloihin ja niiden sukuisiin ajokkeihin. Street vie monipuolisen autovalikoiman katuradoille.

Tuner-sarjaan on mahdutettu muun muassa aika-ajoja ja autopelien syöpää, driftailua. Endurance-sarja koostuu nimensä mukaan kestävyyskisoista, joissa on syytä vahtia vauhdin lisäksi muun muassa renkaiden kulumista.

Kokemuksen jakaminen viiteen täysin erilliseen luokkaan tekee kampanjasta hieman irrallisen tuntuisen. Kokemusta kerätään jokaiseen luokkaan erikseen, joten välillä tuntuu, kuin ajossa olisi viisi eri uraa yhden sijaan. Eri sarjojen välistä yhteispeliä nähdään lähinnä Grid Grand Slam -turnauksissa, joiden avaamiseksi on saavutettava tietty taso kaikissa viidessä sarjassa.

Toisaalta vaihtelukin maistuu. Jos yksi sarja rupeaa tympimään, joku neljästä muusta tarjoaa juuri sen verran erilaista pelattavaa, että ajaminen maistuu taas. Hieman vapaampi rakenne olisi kuitenkin palvellut tätäkin tavoitetta paremmin.

Pieni askel vakavampaan suuntaan

Kun puhutaan erosta autosimulaattoreiden ja arcadekaahailun välillä, on ajomalli tärkein realismin mittari. Todellisille simulaattorimiehille kelpaa vain iRacing, konsolipuolella elää puolestaan yhä legenda siitä, että Gran Turismo -sarja pitäisi yksin hallussaan realistisen ajamisen jalustaa. Useimmille tärkeintä on kuitenkin realismin illuusio, tunne oikeasta ajamisesta, sen sijaan, että virtuaaliajokki noudattaisi kaikkia fysiikan lakeja viimeistä piirua myöten.

Grid 2 edusti häpeilemättömän selvää arcadea, mitä alleviivattiin tiputtamalla ohjaamonäkymä kokonaan pois. Autosport markkinoi itseään realistisempana pelinä, jonka selkeimpänä merkkinä toimii ohjaamonäkymä.

Ajotuntumaakin on viilattu hitusen aidomman oloiseen suuntaan, tai siltä se ainakin tuntuu. Kyllä tämä vieläkin arcadeksi on tuomittava, mutta varsinkin koppinäkymästä ajettaessa realismin illuusio saavutetaan tyydyttävällä tavalla. Auto ei kulje raiteilla, vaan ajaminen vaatii ajattelua ja oikeiden ajolinjojen valitsemista.

Suuri kiitos tästä menee toki yhä ohjaamonäkökulmalle. Ajaminen kopista käsin on vain yksinkertaisesti paljon lähempänä todellista ajokokemusta kuin minkäänlainen puskurinäkymä tai auton takana leijuva kamera. Koppinäkymän toteutus on tosin hieman hätäinen. Sisätilojen mallintamiseen ei ehditty panostamaan juurikaan, joten vaikutelma jää väkisin karuksi. Onneksi ajaminen on pääosassa.

Realismin illuusio ei toki rajoitu pelkkään ajotuntumaan. Grid Autosportin ajomalli seurailee niin sanottua Forza-linjausta. Kolhimalla ajokkia ajo-ominaisuudet heikkenevät merkittävästi, mutta menopeliään saa rutistella silti todella raskaalla kädellä ennen kuin kilvanajaminen käy mahdottomaksi.

Linjaus on ihan hyvä kompromissi, sillä radalla on useimmiten nippu muitakin autoja, eikä törmäyksiltä ole helppo välttyä. Tekoäly tuntuu pääosan aikaa inhimilliseltä. Virheitä, ulosajoja ja pyörähdyksiä tapahtuu tuon tuostakin, mikä luo omalta osaltaan oikean kilvanajon tunnetta. Hyvä, mutta ei kuitenkaan erinomainen suoritus.

Virittelyä, haasteita ja verkkopeliä

Autonvirittäjille tarjolla on myös kompromissia realismin ja pelillisyyden välillä. Autoihin voi pultata yksittäisiä viritysosia ja ominaisuuksia viilataan liukuvalitsimilla, mutta kovin syvällistä kokemusta ei tälläkään rintamalla ole tarjolla.

Autosportin yksinpelikampanja on, vaikka pelattavaa riittääkin, lopulta lähestymistavaltaan ja toteutukseltaan hitusen tylsä. Näennäinen valinnanvapaus viiden eri lähestymiskulman välillä on pelkkä illuusio, sillä päästäkseen käsiksi Grid-turnauksiin on kuitenkin ajettava kaikissa viidessä luokassa. Ajaminen ennalta määrätyillä ajokeilla tuntuu myös ennemmin tai myöhemmin hieman liian rajoittuneelta.

Kampanjan ja yksittäisten kisojen lisäksi tarjolla on toki myös sosiaalista sisältöä. Aika-ajohaasteet, joissa metsästetään mitaleja ja kilpaillaan muiden kanssa siitä kaikkein nopeimmasta kierroksesta jaksavat viihdyttää pitkään, jos ajotuntuma muuten maistuu. Moninpelipuolelle on myös rakennettu monipuolisempi mahdollisuus kerätä rahaa, ostaa ja viritellä autoja.

Varsinaista moninpeliä ei testiversiolla valitettavasti päässyt kokeilemaan kunnolla, sillä palvelimet kolisivat tyhjyyttään. Olisiko ongelmana sitten ollut pressiversion ja varsinaisen pelin välinen yhteensopimattomuus, mene ja tiedä. Tarjolla on joka tapauksessa muutama viihdyttävä pelimuoto enintään kahdelletoista yhtäaikaiselle pelaajalle.

Grid Autosport on kokonaisuudessaan onnistunut ja viihdyttävä autopeli. Erinomainen se ei kuitenkaan ole. Suoria vikoja on vaikea löytää, mutta peli ei myöskään loista millään osa-alueellaan. Tuntuu, kuin kyse olisi ollut lopulta aika nopeasti markkinoille edelliselle konsolisukupolvelle lykätystä pelistä, välityöstä, jolla todistellaan Codemastersin uuden ja realistisemman linjan toimivuutta.

Peli onkin omiaan herättämään odotuksia, mutta ei vielä lunastamaan niitä. Todellinen näytön paikka koittaa vasta siinä vaiheessa, kun Codemasters lyö pöytään lupaamaansa realistisempaa kaahailua uuden sukupolven laitteille. Tällaisenaan Grid Autosport jää kaikista ansioistaan huolimatta liian selvästi Forza- ja Gran Turismo -sarjojen varjoon.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Colin McRae Rally 04 (pc, PS2, Xbox)

Colin McRae Rally 2.0 (PC, PSX)

Dirt 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Dirt Showdown (PC, PS3, Xbox 360)

F1 2013 (PC, PS3, Xbox 360)

F1 Race Stars (PC, PS3, Xbox 360)

Grid 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Mulkaisu: GRID 2

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)