Uusimmat

Guild Wars Nightfall (PC)

18.01.2007 16:26 Eric Hartin

Arenanetin Guild Wars oli kummallinen yhdistelmä nettiroolipeliä, räiskintää ja Diablon kaltaista luolastojuoksua. Puoli vuotta sitten julkaistu Guild Wars Factions oli itsenäinen kampanja, joka laajensi pelaajien vastaista taistelua, mutta jätti juoniosuuden torsoksi.

Guild Wars Nightfall on Factionsin tapaan itsenäinen kampanja, jonka pelaaminen ei vaadi aikaisempia osia. Siinä missä Factions keskittyi lähinnä pelaajien välisiin kamppailuihin, Nightfallin painopiste löytyy tarinasta.

Guild Wars Nightfall on pääosin sitä samaa kuin edeltävät kaksi kampanjaa. Pelaaminen tapahtuu pienissä ryhmissä ja kaikilla ryhmän jäsenillä on tehtävään soveltuvat kahdeksan taitoa, jotka valitaan laajasta taitoarsenaalista. Toisia pelaajia tapaa erilaisissa kaupungeissa ja ennen tehtäviä. Vaikka peli onkin verkkoseikkailu, niin erikoisena ratkaisuna pelaajat seikkailevat vain omissa ryhmissään. Muita ihmispelaajia ei asutuskeskuksien ulkopuolella näe.

Säädettävät sankarit

Peliä on kuitenkin yritetty viedä hieman strategisempaan suuntaan. Yksi Nightfallin uusista ominaisuuksista ovat sankarihahmot, herot. Kyseessä ovat apurit, joita voi komentaa haluamansa mukaan. Vaikka apureita voi varustaa ja kehittää haluamaansa suuntaan, olisi silti ollut mukava saada hahmoille jonkinlaisia oletusasetuksia. Sankareiden säätely kun vaatii intiimiä tietoa Guild Warsin taitojärjestelmän toiminnasta. Tämän vuoksi jopa hieman kokeneempi pelaaja voi päätyä kehittämään sankareitaan lähinnä arvailujen varassa. Koska jo oman hahmon saaminen toimivaksi kokonaisuudeksi vaatii pienen ikuisuutensa, ei sankarihahmojen säätely ole loppujen lopuksi muuta kuin turhauttavaa mikromanagerointia.

Sankarien lisäksi peliin on tullut kaksi uutta hahmoluokkaa. Dervish on eräänlainen soturin ja munkin yhdistelmä, kun taas paragon muistuttaa taidoiltaan paljolti alkuperäistä rangeria. Kumpikin hahmoluokka on huomattavasti vaikeampi käyttää kuin alkuperäisen Guild Warsin perusluokat. Suurin osa kummankin hahmoluokan taidoista vaatii aina tietynlaisin tilanteen, jotta sen taidot toimisivat parhaimmalla mahdollisella tavalla – tai ollenkaan.

Yö saapuu

Pelaaminen itsessään on edellisistä kampanjoista tuttua klikkailua, sillä pelimoottori ei ole suuremmin muuttunut. Peli on jaettu kahtia pelaajien välisiin kamppailuihin ja tarinamoodiin. Kummassakin moodissa pelaajan täytyy valita kahdeksan taitoa, joita käyttää vihollisia vastaan.

Nightfallin tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Afrikkaa muistuttavaan Elonaan, jossa tapahtuu kummia. Vanhat kirjoitukset kertovat tapansa mukaan yön saapumisesta ja maailman tuhosta. Pelaaja sysätään tämän kaiken keskelle estämään vanhojen kirjoitusten toteutumista. Juoni on kahta edeltävä Guild Warsia ehdottomasti parempi, mutta käänteet ovat silti ennalta-arvattavia.

Tarinamoodi on kuitenkin huomattavasti aikaisempia kampanjoita mielekkäämpi. Se johtuu osittain harvoin nähdystä pohjoisafrikkalaisesta teemasta, mutta myös aikaisempaa paremmasta kenttäsuunnittelusta. Maailman tutkiminen palkitaan avokätisesti, sillä melkein joka kolkasta löytyy jotain pikkutehtävää. Jos pelkkä tarinan tahkoaminen ei kiinnosta, tarjolla on paljon erilaista pikkutehtävää ja tiettyjen vihollistyyppien palkkionmetsästystä. Tosin tarinatehtäviä pelatessa on vaikea tietää tehtävän tasoa. Vaikeustaso näet tuppaa poukkoilemaan niin, että kuolema tuntuu tulevan aina yhtä yllättäen takavasemmalta.

Sama, mutta eri peli

Pelaajien välisiin kamppailuihin ei ole tullut kuin kaksi uutta asiaa. Ensinnäkin entuudestaan tuttuihin areenoihin on lisätty pohjoisafrikkalaisilla teemoilla varustettujak kenttiä. Toinen huomattavasti merkittävämpi uudistus on uusi areenatyyppi sankarihahmoille. Jälkimmäisessä areenassa peli muuttuu eräänlaiseksi strategiapeliksi, missä omat sankarit kamppailevat muiden pelaajien sankareita vastaan.

Nykymittapuulla Nightfall on mukiinmenevän näköinen. Vuoden vanhaan moottoriin ei kuitenkaan ole tullut mitään muutoksia. Pieniä korjauksia löytyy, kuten hahmojen huulisynkka ja hieman asutetummat alueet ylipäätään. Moottorin vanhahtavuus näkyy laitevaatimuksissa, jotka ovat melkein samat kuin alkuperäisellä pelillä. Vähänkin nykyaikaisempi kone pyörittää Nightfallia hulppeasti.

Siinä missä graafinen puoli on pysynyt samana, äänipuoli on ottanut harppauksen oikeaan suuntaan.  Ääninäyttely on alkuperäistä Guild Warsia ja Guild Wars Factionsia huomattavasti paremmalla tasolla. Tätähän jopa kuuntelee! Tosin tämä ei silti tarkoita keskitasoa parempaa replikointia, mutta välipätkien yli ei enää hyppää samantien. Musiikki sopii teemaan kuin nyrkki silmään, vaikkei sitä joraamaan jääkään. Sen sijaan ääniefektit tarvitsisivat huomattavasti enemmän jykevyyttä.

Kehno aloituspiste

Guild Wars Nightfall on ristiriitainen pakkaus. Se on edeltäjiänsä ehdottomasti hiotumpi ja tarinapohjaisempi, mutta aloittelijoille se ei oikein sovi. Tehtävien satunnaisesti poukkoileva vaikeustaso ja  sankarikavereiden mikromanagerointi pitävät tästä huolen. Siitä huolimatta veteraanit ja korkeaa oppimiskäyrää kaihtamattomat löytänevät pelattavaa sadoiksi tunneiksi.

Lue lisää eDomesta:

Guild Wars -arvostelu

Guild Wars: Factions jatkaa ropehuumaa

Guild Wars julkaistiin samanaikaisesti kolmella mantereella

Guild Warsin seuraava osa julkistettu

 

Tekijä: Arenanet
Julkaisija: NCSoft
Testattu: PC Athlon 64 3000+, Geforce 7600GS, 1,5 Gt muistia
Saatavilla: PC
Pelaajia: tuhansia
Laitevaatimukset: 1 GHz prosessori, 64Mt näytönohjain, 512 Mt muistia
Pelin kotisivu: www.guildwars.com

Muropaketin uusimmat