Uusimmat

Hearthstone: Heroes of Warcraft –ennakko (Mac, PC)

27.02.2014 17:15 Muropaketin toimitus

Tekijä: Blizzard
Julkaisija: Activision-Blizzard
Testattu: PC
Tulossa: Android, iOS, Mac, PC
Pelaajia: 2, tuhansia (internetissä)
Muuta: f2p-ilmaispeli
Pelin kotisivu: http://eu.battle.net/hearthstone/en/
Testaaja: Julius Jämsén

Kun kauppojen hyllyiltä myydään pois viimeisiä World of Warcraft Trading Card Game -pakkauksia, tuo Blizzard markkinoille tilalle uutta keräilykorttipeliä: Heartstonea. Täysin digitaalinen lähestyminen genreen ei ole se kaikkein tavanomaisin, sillä korttipelipuolella kilpailijoiden virtuaaliversiot laahaavat pahasti fyysisten vastineidensa perässä. Pitääkö Heartstonea edes lähestyä korttipelinä, vai ”vain” tietokonepelinä?

Tutoriaalien ja muutaman harjoitusottelun jälkeen on aika valita oma hahmoluokka, joita on Heartstonessa yhdeksän, aina papista rogueen ja soturista maagiin. Erona ovat hahmokohtaiset kyvyt ja kortit. Priest suosii vahingon peruuttamista, mage suuri taikoja, paladin miesylivoimaa ja niin edelleen. Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa, mutta lopulta kaikki yhdeksän tulee tuntea läpikotaisin.

Keräilykorttipelistä kun puhutaan, niin pelaajat tietenkin rakentavat itselleen pakkoja, jotka koostuvat kolmestakymmenestä kortista. Kortteja saa lisää kehittämällä hahmoaan ja ostamalla korttipaketteja. Jokaiselle luokalle on oma valmispakkansa, mutta muutaman ottelun jälkeen suosittelen rakentamaan omaa korttipinoa. Omaan pakkaansa voi lisätä vapaasti yhden hahmoluokan kortteja ja yhteisiä kortteja, joita onkin sitten huomattavasti enemmän. Valinta on vapaata, mutta harvinaiset laput kannattaa yleensä pakata pakkaan.

Taistoon!

Harjoittelutilan ohessa silmäteräänsä voi testata Play-tilassa. Tarjolla on leikkimielisempi vaihtoehto sekä ranked-järjestelmä. Mikäli oman sijoituksen nostaminen ei kiinnosta, jää play-tila helposti vain alustaksi rahan hamstraamiseen ja pakkojen viilailuun, sillä areena-tila on pelillisesti viihdyttävin sekä mielenkiintoisin vaihtoehto.

Areenalla jokainen pelaaja lähtee samalta viivalta ja kokoaa pakkansa valitsemalla aina parhaan kolmesta satunnaisesta vaihtoehdosta. Kolmen ryhmiä tuodaan eteen kunnes hahmoluokka ja kolmekymmentä korttia on valittu. Pelisilmään, jota jotkut myös onneksi väittävät, perustuva pelimuoto on myös parhaita tilaisuuksia peruspelaajalle päästä – edes hetkeksi – käsiksi harvinaisimpiin kortteihin.

Myös Blizzard on tietoinen Arenan ylivertaisuudesta, onhan jokainen kierros pienen rahasumman takana. Kolme tappiota ja olet ulkona – takaisin pääsee vain pulittamalla pelikultaa tai tarjoamalla luottokorttia levyasemaan.

Tein kerran yläasteella esitelmän Magic The Gatheringista. Viiden minuutin esitys venyi kaksikymmentäminuuttiseksi ja puolet diashowsta jäi näyttämättä. Kokemuksesta siis tiedän, että keräilykorttipelin pelimekaniikan selittäminen voi lähteä hyvin helposti lapasesta. Perusmekaniikkaan voi jokainen käydä tutustumassa, onhan avoin beta jo käynnissä. Muutamaan asiaan otan kuitenkin vielä kantaa mutta suosittelen pelaamaan muutaman kierroksen, jos pointtini eivät avaudu.

Kiviä ja kristalleja pelimekaniikalle

Keräilykorttipelien tapaisessa vuoropohjaisessa pelissä ensimmäisen vuoron etua yleensä kompensoidaan, niin myös Heartstonessa. Käytetty ratkaisu on tarpeeksi toimiva ja se, saatko aloittaa vai et, on yhdentekevää. Näin on ainakin perustasolla.

Heartstone vie vuoropohjaisuuden tavallaan pidemmälle kuin yksikään muu pelaamani keräilykorttipeli. Ensinnäkin reagoinnin tarve on vedetty nollaan. Omalla vuorolla saa asiat tehdä vapaassa järjestyksessä: Haluatko ensin hyökätä yhdellä hirviöllä, pelata jättimäisen taian ja vasta sitten hyökätä muilla olennoilla? Onnistuu! Vastustajan vuorolla voit vain seurata tapahtumia, tai tarkistaa uusimmat sosiaalisen median kuulumiset. Näin yksinkertaistamalla on luotu itse asiassa enemmän mahdollisuuksia pelata huonosti. Jokainen vuoro on palapeli ja jos kokoat palojasi väärässä järjestyksessä, romahtaa se maan tasalle.  Oma vuoro on kriittinen ja virheistä saa syyttää vain omaa huolimattomuutta.

Pay to win?

Saako euroilla naurettavaa etua kanssakilpailijoihin? Lyhyt vastaus on kyllä. Jos hyvänä mallina free2play-pelistä pitää pelejä, joissa rahalla voi ostaa vain kosmeettisia asioita, voi Heartstone tuntua rahastukselta. Blizzardin testatessa suljetussa betassaan ranked-järjestelmän toimivuutta kaikki pelaajat palautettiin alkuun. Yhtäkkiä loppuun saakka viilatut pakat olivat samalla viivalla ensikertalaisten kanssa. Meno oli brutaalia ja itse poistuin rankedista muutamaksi viikoksi.

Pitkä vastaus: tervetuloa keräilykorttipelaamisen maailmaan! Pelkästään videopelejä pelaavalle voi tulla shokkina se, että jos korttipeleissä haluaa pärjätä, on harrastukseen käytettävä huomattavia summia. Joihinkin paikallisen harrastekaupan turnauksiin on turhaa edes osallistua, mikäli pakan rahallinen arvoa ei ilmoiteta kolminumeroisilla summilla. Toki poikkeuksiakin on ja parilla kympillä saa pelissä kuin pelissä aikaiseksi pakan, jolla voi pelata ja jopa voittaa. Mutta mitä viilatumpi pakka on, sitä varmempi on voitto. Ja viilaamiseen kuluu rahaa.

Olinkin valmis naulaamaan Heartstonen rahastukseksi, mutta sitten laskeskelin paljonko oman Magic The Gathering –pakkani tuunaaminen kilpailukelpoiseksi olikaan maksanut. Sen rinnalla Heartstone alkoi vähitellen vaikuttaa halvalta vaihtoehdolta. Näin keräilykorttipelit valitettavasti vain toimivat.

Miten Heartstonessa sitten muodostetaan ”huippupakka”? Ostat pelin kullalla tai rahalla, ostat korttipaketteja, otat talteen tarvittavat kortit ja muutat ylijäävät kortit pölyksi. Karu fakta: jos haluat pakan kasaan alle vuodessa, niin käytät rahaa. Pölyllä voidaan tehdä puuttuvia kortteja, mutta saatavan ja tarvittavan pölyn suhde on naurettava. Kohtuullista olisi esimerkiksi kahden saman harvinaisuusasteen kortin muuttaminen kolmanneksi yhtä harvinaiseksi, mutta tällä hetkellä vaihtosuhde ei ole lähelläkään tätä. Jäin myös kaipaamaan pelaajien välistä vaihtokauppaa, mutta luultavasti emme sitä tule näkemäänkään.

Pelin omaa kultaa sentään jaetaan kohtuullisesti. Päivittäiset tehtävät tuovat noin 50 kultaa ja mikäli tehtävä jää tekemättä, jää se varastoon odottamaan suorittamista. Yksi korttipakka maksaa 100 kultaa ja arena key 150 kultaa. Areenalta saa palkinnoksi pakkauksen lopputuloksesta riippumatta, joten arena key on ehdottomasti kannattavampi vaihtoehto.

Tavallaan täydellinen

Oikeaa rahaa peliin kuluu kuitenkin vain, jos tavoitteenasi on nousta ranked-järjestelmän korkeimmille portaille. Ilmaiseksikin pelaaminen on mahdollista mutta kilpailuhenkisellä kaveriporukalla keräilykorttipelit yleensä kilpavarusteluksi.

Kaiken kaikkiaan Heartstone on lupaava free2play-nimike. Pelaajaa talutetaan kädestä pitäen ja pelimekaniikka on helppo oppia – mutta vaikea hallita. Kavereiden kanssa pelaaminenkin on mahdollista mutta näin betavaiheessa vaihtoehto on vielä hieman piilossa ja vaatimaton. Mikäli lievä, keräilykorttipeleille ominainen, rahastuksen maku ei haittaa, on Heartstone loistavaa ajantappoa.

 

Lisää aiheesta

Magic 2014: Duels of the Planeswalkers (PC, PS3, Xbox 360 

Might & Magic: Raiders on ilmaispelattava hack’n’slash-seikkailu 

Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein 

Suomalainen nettikorttipeli Cabals julkaistu 

Lue myös

Command: Modern Naval Air Operations (PC)

OlliOlli (PSV)

The Last of Us: Left Behind DLC (PS3)

Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)