Uusimmat

Interplanetary -ennakko (Linux, Mac, PC)

10.12.2014 18:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Team Jolly Roger
Julkaisija: Team Jolly Roger
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, DualCore-prosessori, 4 Mt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-?
Muuta: Early Access -peli, ladattava peli, hinta 9,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://interplanetary.weebly.com
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

 

Vanhat kunnon tykistöpelit ovat kerrassaan mainiota hubaa, joka on pitänyt pelaajia otteessaan jo vuosikymmeniä. Genren esi-isänä pidetään C64:lle ilmestynyttä Artillery Duel -peliä, joka oli vahva esikuva myös muun muassa Worms-sarjalle. Samaa kuulien nakkelua löytyy kotimaista tuotantoa olevasta Interplanetarystä, mutta tällä kertaa Tähtien sodan hengessä.

Artillery Duel. Tästä ne tykkipelit lähtivät.

Interplanetaryä on kehitetty jo pitkä kotva. Se rysähti komeasti tammikuussa Steamin Greenlightin läpi ja on viihtynyt huhtikuussa Early Accessissa. Ja kivaa peliä Team Jolly Roger onkin vääntänyt. Se puhkuu mainiota pelattavuutta ja oivallista taktikointia, vaikka aihe onkin vähän julma. Siinä sitä vain ammuskellaan planeettainvälisellä tykistöllä murkulaa naapuriplaneetan asukkaiden niskaan ja hekotellaan, kun oikein hyvin osuu. JYTYKSPUM vain kuuluu – ja niin kaupungit asukkaineen kuin tehtaat ja sotavärkit leviävät ilmakehän yläosiin herkullisina pikkupartikkeleina. Sodan jumalat kiittävät uhrista. Voittajaksi selviytyy se, joka ensin ampuu naapurinsa kivikaudelle.

Sotaisaa menoa siis mutta siistillä tavalla.

Kotiplaneetta kullan kallis. Kaupunkeja ja paljon rakennusmaata, jonne pytinkien sijoittelemiseen ei rakennuslupia tarvita tai valituskierteitä kuunnella. Tehtaat, kaupungit ja sotilaalliset rakennukset kytkeytyvät toisiinsa sähköverkostolla. Kantsii vetää energiavoimalasta virtapiuha galaksitykkiin, muuten ei murkula liikahda.

Epistä. Joku ampui planeettaani.

Peli toimii kahdella tasolla: resurssinhallinta ja rakentelu sekä sotiminen.

Resurssinhallintapuolella laskeskellaan energian ja käytettävissä olevien rakennusmateriaalien määrää. Uusien pytinkien, kuten ase- ja puolustusjärjestelmien, tiedustelujärjestelmien, kaivosten ja muiden hyötytönöjen rakentaminen vaatii betonia ja tiiliskiviä. Niiden operointi puolestaan energiaa. Turhaan rakennat mantereen kattavaa suojakilpeä, jos ytimet eivät halkea ja tuota sähköä sen ylläpitoon. Sama pätee tietysti aseisiin. Hieno raidetykkirivistö on turha ja kallis koriste, jos sillä ei voi laukoa mitään naapuriplaneettojen suuntaan.

Tämä puolisko peliä on jo nyt toteutettu oikein kivasti ja informatiivisesti. Systeemin jujut, rakennus- ja sähköverkoston rakentamisen ja tönöjen asettelun säännöt esitellään selkeästi ja havainnollisesti. Asiat tajuaa heti ensimmäisellä pelikerralla. Esimerkillistä pelidesignia!

Teknistä kehitystä voi viedä mieltymysten mukaan eri suuntiin.

Ja entäs se sotiminen? Se on tykistöpeliä avaruusfysiikoilla ja niin oivallista sellaista. Otetaan yksi aurinkokunta ja heitetään sinne keskustähden lisäksi planeettoja. Pistetään ne kiertoradoille ja määritellään aurinkokunnan objekteille painovoimakentät. Ja sitten tönäistään kaikki liikkeelle.

Planeetalta A ammutaan raidetykeillä ballistisia ammuksia kohti Planeetta B:tä. Tähtäyksessä on huomioitava muun muassa se, että mille puolelle planeettaa omat aseet on yläpäätään sijoitettu. Sen jälkeen kotiplaneetan painovoimakenttä sekä planeettojen ja muiden taivaankappaleiden liikeradat. Otetaan sopivasti ennakkoa ja mietitään, että milläs nopeudella omat ammukset lentävät. Osuako kohdeplaneettaan vai eikö osua.

Vaikka käytössä onkin oivat tähtäysvälineet, niin loppumetreillä osuminen on silti ihan itsestä kiinni. Osaatko tähdätä vai ei. Painovoimakenttien ja ammusten lentoratojen/nopeuksien pähkäily on kivaa hommaa, ja siksi tämä onkin niin kiintoisaa ja palkitsevaa kevyttä älyttelypuntarointia.

Helpolta näyttävä laukaus. Punainen viiva on ammuksen arvioitu lentorata.

Nyt on jo vähän enemmän kierrettä.

Murkulaterveisiä planeetalta toiselle.

Interplanetary on hauska, kiintoisa ja viihdyttävä jo nyt, ja juuri tänään on mitä oivallisin tilaisuus kiinnittää siihen Teidänkin huomionne. Nimittäin peli saa huomenna, torstaina, isomman päivityksen, joka tuo myös tekoälyn. Yksinpelimahdollisuus töttöröö! Tähän astihan pelailu on ollut mahdollista vain moninpelinä, samalla koneella tai netissä, mutta nyt myös me videopeli-introvertit voimme nautiskella planeettojen sodasta kaikessa rauhassa.

Tsekatkaa ihmeessä! Tässä on lani- ja bilehittipotentiaalia.

 

 

Lisää aiheesta

Crimsonland (PC, PS4, PSV)

Drift’n’Drive (iOS)

Legend of Grimrock II (PC)

PlayStation 4:n uusi Super Stardust julkistettiin virallisesti

Suomalaista mytologiaa ylisöpössä seikkailupelissä

The Detail Episode 1 – Where the Dead Lie (Linux, Mac, PC)

Turbo Sliders sai kymmenvuotisjuhlapäivityksen – ilmaista top down –kilpa-ajoa parhaimmillaan