Uusimmat

Kaviokatsaus – testissä vauhdikkaat hevospelit

01.04.2010 17:44 Jukka O. Kauppinen

Hevoset ovat ihania. Isoja, söpöjä ja niin puoleensavetäviä. Oletko koskaan kokeillut ratsastamista? Jos et, niin kannattaa. Sillä myös eDomen veikeät arvostelijat tykkäävät hepoista. Jos metsäpolku on liian mutainen tai pelkäät ponin puraisevan, niin kivojen hevos- ja ponipelien parissa illat vilahtavat aivan huomaamatta. Sillä mikään ei voita kevyttä laukkaa metsäpolulla, alla hyvä hevonen ja ympärillä suomalainen (tai vaikka afrikkalainen) luonto. Edes virtuaalilaukkaa.

Afrikan eläinsairaala

Minä eläinlääkärinä –pelin jatko-osa Afrikan eläinsairaala keskittyy nimensä mukaisesti eläinlääkäriaseman elämään. Pelaaja on nuori naiseläinlääkäri, jonka luo tuodaan sairastuneita tai loukkaantuneita villieläimiä. Kiirettä pitää ja eläimet on hoidettava kuntoon.

Vastaanotosta siirrytään diagnoosin tekoon, jossa haaverin syy selvitetään kokeilemalla erilaisia eläinlääkärin työvälineitä. Jos oireet viittaavat samaan vaivaan, homma on selvä ja diagnoosivaihtoehto valitaan listasta. Eläinten ongelmat ovat aitoja aina punkeista vakavaan flunssaan. Välineetkin ovat totuudenmukaisia röntgenlaitteita ja kuumemittareita.

Hoidosta kerrotaan vain tekstin muodossa, joten lääkärintyö rajoittuu diagnoosin antoon. Kekseliäs lääkäri saa kuitenkin tutkimustyöstään diplomeja, jolloin pelaajalle avautuu kullanarvoista tietoa Afrikan villieläimistä.

Aitauksissa toipuvia eläimiä tulee muistaa paijata ja ruokkia, eikä niiden aitausta sovi jättää siivottomaan kuntoon. Talouden tuntemuskin paranee pelatessa kuin itsestään. Suurin työsarka on nimittäin sairaalan kehittäminen, jonka menestyksellisestä hoidosta saadut varat sijoitetaan uusiin työvälineisiin.

Ulkoasultaan Afrikan eläinsairaala on kohtuullinen, mutta hahmot ovat ikävän valjuja. Ääninäyttely on toimivaa ja suomennos hoitaa asiansa kunnialla, vaikka pieniä suomennosvirheitä on hieman.

Afrikan eläinsairaala on leppoisan opettavainen peli, joka näyttää että eläinlääkärin työ on vaativaa eikä mitään ruusuilla tanssimista. Alkuun auttamisen jälkeen peli sujuu lukuikäiseltä vallan mainiosti. Tietokoneen lisäksi Afrikan eläinsairaala on saatavilla myös kannettavalle Nintendo DS –pelikoneelle.

Julkaisija: Braingame

Saatavilla: DS, PC

Simon Elo

 

Bratz: Ponyz

Bratz: Ponyz on lasten seikkailu, jossa pelaaja tutkii ponisaarta. Siinä ohessa koristellaan omaa ponia ja sisustetaan kotia. Saarella ei ole lainkaan ihmisiä, vaan paikka on täysin pikku ponien hallussa. Niinpä pelin alussa valitset ponisi ja sitten vain saarta tutkimaan.

Saarella kuljetaan tökkimällä Nintendo DS -konsolin alaruutua sen mukaan minne haluaa mennä. Alue on täynnä pisteitä, joissa tehdään erilaisia tehtäviä. Pelaaja voi vaikka meikata, piirrellä tatuointeja poniinsa, etsiä aarteita tökkimällä maastoa tai keskustella muiden saaren asukkien kanssa. Osaan paikoista ei pääse heti, mutta ajan myötä pelaajalle avautuu uutta nähtävää.

Tehtävät ovat selkeitä ja ohjeet kuvitettuja. Näin esimerkiksi tatuoiminen ja meikkailu onnistuu piirtelemällä alaruudulle kuin kynällä konsanaan.

Maisemat näyttävät mukavan värikkäiltä eikä äänissäkään ole valittamista. Suurin ongelma lienee kieli, koska peliä ei saa suomeksi. Siksi nuorimmat saattavat tarvita vanhempien apua ymmärtääkseen peliä.

Julkaisija: The Game Factory

Saatavilla: DS

Eric Hartin

 

Emma at the Farm

Elämä maaseudulla ei ole helppoa, sen tietää tavallinen maalaistyttö Emma. Emma on kuitenkin valmis opettelemaan maatilan hoidon saloja. Emma saakin tehdä kaikenlaista: tehtävää löytyy kokkauksesta lehmien lypsämiseen ja kettujen hätistelyyn.

Emma at the Farmia voi kuvailla kokoelmana minipelejä, joita yhdistää tarina. Peli käyttää DS:n kosketusnäyttöä ja mikrofonia suurimpaan osaan minipeleistä. Esimerkiksi lehmien lypsäminen hoituu näpäyttämällä ruutua ja raahaamalla kynää alaspäin. Voikukkien puhaltelussa käytetään DS:n  mikrofonia. Myös maatilan eläimiä voi tunnistaa.  Jos ohjaustapa ei ole alusta lähtien selvä, peli opastaa hämmentynyttä pelaajaa suomenkielellä.

Peli on sanalla sanoen rento. Tunnelma on kuin olisit maalla; mihinkään ei ole kiire. Se on ehdottomasti Emma at the Farmin paras puoli. Rennot musiikit ja toimiva ulkokuori auttavat myös. Leppoisa maalaiselämästä kertova peli on myös täysin suomenkielinen.

Julkaisija: Nintendo

Saatavilla: Nintendo DS

Eric Hartin

 

Hevonen & Poni: Ensimmäinen ponini

Hevonen & Poni: Ensimmäinen ponini alkaa isoisä kutsuessa pelaajan tilalleen. Isoisällä on tarjolla yllätys: pelaaja näet saa hoidettavakseen oman ponin. Jos ponia hoitaa hyvin, voi sillä osallistua kilpailuihin. Kilpailuissa hyvin pärjäävä pelaaja saa hevosrahaa, jolla voi ostaa lisää poneja. Alussa niitä on valittavissa vain kaksi erilaista, mutta valikoima laajenee pelin edetessä.

Ponin- ja tallinhoito on helppoa puuhaa. Siivous- ja hoitovälineitä käytetään hiirennappia painamalla ja liikuttelemalla kursoria likaisissa kohdissa. Jos ponin hoitaminen ei kiinnosta, voi pelaaja keskittyä pelkkiin kilpailuihin ja jättää hoitotyöt isoisälle. Tällöin palkinnot ovat kuitenkin kehnommat. Kilpailuissa ponia ohjataan nuolinäppäimillä ja välilyönnillä hevonen hyppää.

Ponin näyttävät sopivan aidoilta ja tilalla on hauska seikkailla. Vaikka pelin juju ei selviäisikään heti alkuun, niin pelaajaa opastetaan paljon ja selväksi suomeksi. Jopa ne, jotka eivät tiedä hevosista paljoakaan, pääsevät  nopeasti kärryille.

Julkaisija: Pan Vision

Saatavilla: PC, Mac

Eric Hartin

 

Horse Life (DS)

Horse Life DS:lle on hevosurheilupeli, joka ei kuitenkaan keskity pelkkään urheilemiseen. Kisoja voittaakseen pelaajan on myös hoidettava hevosiaan. Alussa pelaaja valitseekin varsan, jonka rodun, värin ja nimen voi itse valita. Vaihtoehtoja on vähän, mutta niiden ulkonäköön ja elehtimiseen on panostettu.

Valintojen jälkeen peli opastaa miten hevosta harjoitetaan. Radalla hevosta ohjataan piirtämällä DS:n alaruudulle viivoja ruudun kuvioiden mukaisesti. Esimerkiksi esteratsastuksessa hevonen hyppää piirtämällä viivan ylöspäin. Loogista! Askellajia vaihdetaan napauttamalla ratsastajan lonkkaa. Varsinaisissa kilpailuissa asioita tehdään yhä nopeammassa tahdissa sitä mukaa kun palkkiot kasvavat. Palkkioilla ostetaan erilaisia koristelu- ja hoitotarvikkeita hevoselle ja ratsastajalle. Kaiken kaikkiaan järjestelmä on järkevä ja toimii hyvin. 

Hevosta täytyy myös hoitaa. Hoitokertoja on pelipäivässä rajoitettu määrä, joten pelaaja joutuu katsomaan mitä heppa oikeasti tarvitsee. Siivotaanko talli tänään vai huomenna? Entä harjataanko nyt? Muuten hevonen ei toimi täydellä teholla kilpailuissa. Hieman oudolta kuulostava järjestelmä  tuo kuitenkin peliin mukavasti haastetta.

Pelin suurin ongelma on täysi englanninkielisyys. Jos se ei ole ongelma ja DS löytyy, Horse Life on kiva peli haasteita kaihtamattomille.

Julkaisija: Game Life

Saatavilla: DS

Eric Hartin

 

Horsez Ranch Rescue

Kerrotaan totuus heti kärkeen – Horsez on yllättävän hyvä peli. Päähenkilö on tyttö nimeltä Lily, joka käy setänsä Dylanin maatilalla. Ilkeä pankkiiri Rud Van Guiness aikoo ottaa tilan haltuunsa sen jälkeen, kun Lily näki hänen joukkionsa varastamassa raskaana olevaa villihevosta.

Nyt Lilyn täytyy kerätä tarpeeksi rahaa hevoskilpailuista, jotta sedän rakasta maatilaa ei kaapattaisi. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja kaikkia taiteen sääntöjä noudattaen onnellinen loppu.

Lily kouluttaa hevosia pienestä pitäen, ratsastaa ja hoitaa niitä tallilla. Hän myös juttelee ihmisille ja suorittaa tilalla erilaisia tehtäviä, jotka eivät ole koskaan liian haastavia. Horsez onkin sekä heppa- että seikkailupeli.

Kömpelö ohjaus tekee ratsastamisesta hieman ikävystyttävää, mutta hevosten hoitaminen on tehty mallikkaasti. Tallitytön täytyy jopa luoda lanta pois, joten helpolla ei virtuaalimaailmassakaan pääse. Heinääkin hevoset nielevät kuin viimeistä päivää.

Hevosten hoitaminen voi käydä pidemmän päälle pitkäveteiseksi, ja monet siihen liittyvät minipelit toimivat varmasti paremmin Nintendo Wiin versiossa.

Ulkoasu on kuin pastellimaalauksesta. Hevoset näyttävät kohtuullisilta ja ympäristö on lähinnä vehreää, tasaista maastoa pienellä metsiköllä höystettynä. Onneksi mukana on myös erikoisempia paikkoja kuten preeria ja ranta. Hahmojen puhe ei mene aivan yksiin huulien kanssa ja harmia aiheuttaa myös hidasteleva ruudunpäivitys.

Vaikka Horsez on kelpo tekele, markkinoilta löytyy kaiken mahdollisen kattavaa hevospeliä etsivälle laadukkaampiakin vaihtoehtoja, joista mainittakoon täysin suomenkielinen Ride. Horsez on ulkoasultaan selvästi paremman näköinen, mutta vaatii myös paljon konetehoja.

Peliä ei ole käännetty suomeksi ja oletuskielenä on ranska, joten asetuksista pitää vaihtaa kieleksi anglais eli englanti. Tämä tietysti haittaa perheen pienimpiä.

Horsez tunnetaan myös nimillä Pippa Funnell Ranch Rescue, Pippa Funnell 4: Secrets of the Ranch ja Horsez 2. Pippa Funnell on yksi maailman tunnetuimmista kilparatsastajista.

Julkaisija: Ubisoft

Saatavilla: PC, Wii

Simon Elo

 

Minä eläinlääkärinä

Minä eläinlääkärinä –pelissä pelaaja pyörittää eläinsairaalaa. Pelaajan tehtävä on hoitaa eläimiä ja pyörittää siinä samalla eläinsairaalan taloutta. Potilaat täytyy hoitaa huolella, mutta sairaalaa ei saa päästää vararikkoonkaan. Hyvin hoidettu eläinsairaala reippaasti kirmaavine potilaineen saa mainetta ja uusia asiakkaita.

Alussa pelaaja nimeää oman eläinlääkärinsä ja aloittaa tämän jälkeen työnsä eläinsairaalassa. Heti alussa huomaa, että maisemat ja eläimet näyttävät esikuviltaan, aivan aidoilta.

Pelihahmo liikkuu ruutua klikkaamalla sinne, minne pelaaja haluaa mennä. Ruudun alalaidassa on valikoita, joista voi muun muassa ostaa eläinsairaalaan uusia välineitä ja ruokaa eläimille.

Välillä vastaanottoon saapuu eläimiä, joita erilaiset ongelmat vaivaavat. Valitettavasti peli ei aina kerro, mitä pitäisi tehdä. Onko kissalla sydän- vai korvavika? Mikä koiraa vaivaa? Entä pitäisikö kaneille ostaa uusi aitaus nyt vai myöhemmin? Onneksi väärästä vaihtoehdosta ei liiemmin sakoteta ja rahaa jaetaan avokätisesti.

Minä eläinlääkärinä ei sovellu aivan perheen pienimmille, sillä peli vaatii pelaajaa lukemaan suuria määriä tekstiä. Peli on täysin suomenkielinen.

Julkaisija: PAN Vision

Saatavilla: PC

Eric Hartin

 

My Horse and Me

My Horse and Me antaa hevosrakastajille mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin hevoskilpailuihin. Pelin päämoodi eli mestaruuskisa vie pelaajan ratsastamaan, vikeltämään ja hyppimään esteiden yli erilaisissa kisoissa.

Heti alkuun pelaajalle selvitetään ohjauksen peruskikat. Wii-versiossa hevosta ohjaillaan kääntämällä Wii-konsolin langattomia, liikkeentunnistavia nunchuk- ja wiimote-ohjaimia oikealle ja vasemmalle. Vetämällä kapuloita itseään kohden hevonen pysähtyy. Luontevaa! Hetken kuluttua hevosta ohjaa kuin ammattilainen.

My Horse and Me tarjoaa myös pikkupelejä, kuten hevosenharjausta ja -hoitoa. Näiden lisäksi pelaaja voi ostaa kilpailurahoillaan erilaisia tarvikkeita, kuten erilaisia vaatteita ja varusteita ratsastajalle ja koristeita hevoselle. Valittavaa on huikeasti.

My Horse and Me on hyvinkin yksi hienoimmista ja pelattavimmista hevospeleistä millekään pelikoneelle, mutta valitettavasti peliä ei ole saatavissa suomenkielisenä. Onneksi kaikki tarpeellinen on kuvitettu, joten pelaamiseen ei tarvita kielitaitoa.

Julkaisija: Atari

Saatavilla: DS, PC, PlayStation 2, Wii

Eric Hartin

 

My Horse & Me 2

Lama heijastuu myös pelitarjontaan, sillä My Horse & Me 2 kertoo konkurssikypsän  harrastetallin tarinan. Raha on tiukilla eikä asiakkaitakaan näy. Pelaaja kuitenkin kiitää pelastamaan hepotallia. Sen lisäksi talli pitäisi nostaa hevosmaailman kartalle.

Aivan alussa pelaaja luo pelihahmonsa ja nimeää hevosensa. Pian sen jälkeen aloitetaan harjoittelu ja hevosen hoitaminen. Onpa siinä sivussa pidettävä tallikin kunnossa ja siistinä. Kisoihinkin pääsee, mutta vasta sitten, kun ratsastaja on harjoitellut tarpeeksi ja hevonen on kilpakunnossa.

Ratsastaessa hevosen ohjastus tapahtuu nuolinäppäimistä. Lisäksi esteratsastuksessa hevonen hyppää välilyönnistä. Hevosen ja tallin hoitaminen hoituu hiirellä varsin helposti ja vaivattomasti. Opastus on yksinkertaista ja selkeää, muttei aliarvioi pelaajaa.

My Horse & Me 2 on helppo omaksua, näyttää hyvältä ja toimii vanhemmillakin koneilla.  Jopa hevosista tietämättömät pääsevät helposti kärryille, joten se ei muodostu ongelmaksi. Peli on täysin suomenkielinen.

Julkaisija: Atari

Saatavilla: DS, PC, PlayStation 2, Mac, Wii, Xbox 360

Eric Hartin

 

Ride

Ridessa pelaajan on noustava kansalliselta tasolta kansainvälisen areenan kuuluisaksi kilparatsastajaksi. Maine ja mammona ei tule hopealautasella, vaan hevosta on koulutettava ja pelaajan on alkuun opittava ratsastuksen alkeet.

Ensin valitaan nimi, sukupuoli ja kansallisuus. Kaikki tehdään kädestä pitäen osaavan valmentajan ohjauksessa. Keltanokka viedään ratsastuskouluun, jossa opitaan muun muassa askellaji, joka on hevosen kulkema matka laukan kolmen vaiheen aikana. Askellaji näkyy nopeusmittarina, joten pelaaja näkee onko hevonen käynnissä, ravissa vai laukassa. Hevonen voi väsähtää, joten ratsastajan on oltava tarkkana kuin porkkana. Ratsastettaessa hevosta ohjataan nuolinäppäimillä, ja suunta näkyy hevosenkengänkuvina ratsastajan edessä.

Esteratsastuksessa on omat niksinsä – hevonen pitää valmistaa hyppyä varten sovittamalla sen etäisyys esteestä niin, että viimeinen askel on siitä sopivan etäisyyden päässä. Tarkoitus on osua mahdollisimman oikeaan kohtaan ponnistusaluetta, jotta hevonen ei tiputa puomeja tai kieltäydy hyppäämästä. Hevosen rohkea tai varovainen luonne vaikuttaa sen käyttäytymiseen esteellä. Rohkeilla on taipumus rynnätä esteelle, mutta varovaisemmat hidastavat vauhtia.

Hypyssä täytyy nojata eteenpäin ponnistuksen aikana ja taaksepäin alastulon aikana, jotta hevonen ei menetä tasapainoaan. Tasapaino säilyy pitämällä tasapainomittarin nuoli mittarin keskellä. Nojaaminen ei kuitenkaan näy ratsastajan animaatiossa.

Kouluratsastuksen hevosen käskytys on oma minipelinsä, jossa painetaan oikeaa nuolinäppäintä oikealla hetkellä, jotta hevonen tekee sopivat liikkeet.  Paikoin vaikeustaso on liian korkea, eikä useaa epäonnistumista anneta anteeksi.

Koulun jälkeen pääse tositoimiin ja valitsemaan mieleisensä hevosen. Kilpailuissa menestymällä saa uusia varusteita kuten kypärän tai säärisuojukset. Aikatauluaan ja harjoitteluaan voi suunnitella, mutta kilpailuja on kahden viikon välein. Hevosen koulutuksen voi automatisoida.

Ride on täysverinen heppasimulaattori. Musiikki on lähestulkoon olematonta ja ulkoasu keskitasoa, mutta uran parissa riittää puuhailtavaa. Tärkeintä on että ratsastaminen on tehty mallikkaasti.

Ride on täysin suomenkielinen valmentajan puhetta myöten.

Julkaisija: PAN Vision

Saatavilla: PC, Wii

Simon Elo

 

Springdale-sarja

Aina ei pääse tallille eikä varsinkaan kilpailemaan hevosellaan, joten joutuu tyytymään virtuaalitalliin. Onneksi vaihtoehtoja löytyy, sillä Springdale-sarja tarjoaa virtuaalihevoshoitoa useiden pelien edestä. Samasta sarjasta löytyy osia nimeltään Vuorilta laaksoihin, Niittyjen ja peltojen halki, Rannoilla ratsastaen sekä Metsämaastoissa.

Kuten nimistä saattaa päätellä, pelit on luokiteltu maaston mukaan. Vuorilta laaksoihin sijoittuu vuoristoisiin maisemiin, kun taas Rannoilla ratsastaen sijoittuu merisiin tunnelmiin. Peleissä on kuitenkin niin paljon samaa, että kannattaa keskittyä yhteen yksittäiseen peliin.

Matka Springdaleen alkaa oman pelihahmon luomisella. Kun hahmo on luotu, pääsee tutkimaan tallia ja sitä ympäröivää maastoa. Aivan kaikkiin hevosiin ja varusteisiin ei ihan heti pääse käsiksi: ensin täytyy kerätä mainetta sekä rahaa tekemällä pyydettyjä tehtäviä. Tehtäviin saattaa kuulua esimerkiksi kisoissa pärjäämistä tai visailuihin vastaamista. Tehtävät ovat hauskoja ja visat informatiivisia. Kun pelin tarjoamiin ratoihin kyllästyy, niitä voi onneksi rakentaa myös itse.

Pelissä liikkuminen on simppeliä. Kävellessä liikutaan nuolinäppäimistä, ihmisten kanssa keskustellaan painamalla vasenta hiirennappia. Hevosen selässä lisäksi välilyönnistä hypätään sekä rullasta säädetään laukan tahtia. Hevonen pysähtyy automaattisesti, jos tiellä on jotain sellaista, mihin ei pitäisi kulkea.

Jos tietää hevosista paljon, tykkää kilpailla ja on kaiken lisäksi tutkiva luonne, Springdale-sarjan pelit tarjoavat pelaajalle paljon. Aivan jokaista osaa ei tarvitse hankkia päästäkseen asiaan sisään. Jokainen peli tarjoaa samaan kehyksen, poikkeavat jutut ovat pääosin pieniä. Veikeästi useamman pelin ostavalla on koneellaan vain yksi peruspeli.  Uudet alueet lisätään asennettaessa Springdale-pääpeliin.

Pelit ovat täysin suomenkielisiä.

Julkaisija: Pan Vision

Saatavilla: PC, Mac

Eric Hartin

 


 

Kas näin. Ei muuta kuin ratsupoluille!