Uusimmat

King Arthur II: The Role-playing Wargame -ennakko (PC)

24.01.2012 16:00 Juho Anttila

Tekijä: Neocore Games
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Tulossa: PC
Laitevaatimukset: 2,0 Ghz Pentium tuplaydinprosessori tai Athlon 64 X2 4000 -prosessori, GeForce 8800 GTS tai Radeon HD 3850 X2 -näytönohjain, 1,5 Ghz muistia, 16 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.kingarthurthewargame.com/2/
Arvostelija: Juho Anttila

Vuoden 2009 nimihirviö King Arthur: The Role Playing Wargame yritti yhdistää strategian ja roolipelin aivan uudella tavalla. Eihän lopputulos huono ollut, mutta ehkä hieman kuivakan kotikutoinen.

Aivan pian julkaistava jatko-osa tahtoo korjata edeltäjänsä puutteet. Kauniimpi pinta, dramaattisempi tarina ja toimivampi tekniikka? Se jää nähtäväksi, mutta esimakua ehdittiin saada jo prologikampanjan muodossa.

Strategian ja roolipelin yhteenliittymä tarkoitti jo ensimmäisen King Arthurin kohdalla muutakin kuin pelkkää hahmonkehityksellä höystettyä naksuttelua. Total War -sarjaa enemmän kuin vähän muistuttavan strategiarungon päälle liimattiin seikkailupelimäisiä tarinaosuuksia ja vaikeita moraalisia valintoja. Tyranni vai pyhimys, kristitty vai vanhan uskon edustaja. Valinta jäi pelaajan tehtäväksi.

Vahvalle pohjalle on hyvä rakentaa

Kuten alussa jo mainitsin, King Arthur ei ollut lainkaan hassumpi peli. Roolipelivaikutteiden lisäksi pesäeroa Total War -sarjaan tehtiin raskaalla kädellä jaetuilla fantasiaelementeillä. Pyöreän pöydän ritareiden aikainen Britannia pullisteli kelttilegendoista tuttuja taruolentoja ja lisäksi sankarit osasivat myös magian jalon taidon.

Taistelutilanteissa lopputulokseen saattoi vaikuttaa taikuuden lisäksi ympäri kenttää sijoiteltuja kontrollipisteitä valtaamalla. Näiden halussa pitäminen johti vastustajan moraalin tippumiseen puhumattakaan käyttöön annetuista lisäbonuksista.

Jos ennakkotilaajille jo etukäteen pelattavaksi annettu Dead Legion -prologikampanja jotain kertoo, niin sen, että toimivaksi todettua kaavaa ei olla tohdittu lähteä muuttamaan. Alkuperäisen King Arthurin lisäosineen läpi tahkonneelle peli tuntuu alusta asti tutulta. No, eivät ne Total War -pelitkään uudistu varsinaisesti jättiläisen askelin.

Maistiainen kertoo tarinan Septimus Sullasta, roomalaisesta kenraalista, jonka itse Hadrianuksen haamu tuo takaisin kuoleman porteilta. Puolet Britanniaa kattava uusi Rooma on hajallaan ja Hadrianuksen vallin takana voimiaan kerää uusi, pelottava barbaariuhka. Septimus Sulla on roomalaisten ainoa toivo, mutta samalla vaaraan joutuu myös sankarin sielu.

Tarinaa ja diplomatiaa

Seikkailuosuudet etenevät kertojanäänen tahdittamana. Pelaaja pääsee tekemään valintoja vähän väliä. Kun kumartaa yhteen suuntaan, pyllistää yleensä toiseen. Onneksi kaverin selkään voi tyrkätä puukkoa, ellei peräti päätä ryhtyä avoimeen sodankäyntiin.

 Tarinan aikana joutuu tekemään vaikeitakin päätöksiä. Temput siirtävät moraalimittaria tyrannin tai pyhimyksen suuntaan. Toinen akseli mittaa asemoitumista kristinuskon ja kelttilegendojen välille. Valinnat määrittävät sen, minkälaisia kykyjä, rakennuksia ja sotilasyksiköitä avautuu käytettäväksi.

Strategiakartta on kuin moneen kertaan mainituista Total War -peleistä varastettu. Maa on jaettu alueisiin, joilla jokaisella on oma hallitsijansa. Kartalta löytyy niin kaupunkeja, linnoja kuin erikoisempiakin maagisia paikkoja. Pohjoisessa seisoo kolossimainen Hadrianuksen valli, jonka takana siintää tutkimaton, villi ja vaarallinen maa.

Naapureiden kanssa voi harjoittaa diplomatiaa ja kauppaa, mutta myös suoraa sodankäyntiä. Tarina asettaa omat rajansa valinnoille, mutta vapautta pääsee kokeilemaan jo prologikampanjankin aikana. Aina ei ole pakko taistella, jos puhe luistaa ja lahjukset löytävät kohteensa.

Vuosi jakaantuu neljään vuodenaikaan, joista kolme kuluu ympäri maata talsiessa. Talvella pistetään leiri pystyyn, kehitetään kaupunkeja ja tutkitaan uutta teknologiaa. Ennakkomaistiaisen aikana teknologiapuista pääsi tutustumaan vain pieneen osaan. Pintaraapaisu ei vielä aivan vakuuttanut, mutta ehkä lopullinen peli tarjoaa enemmän vaihtelua.

Sankarin tie on miekan tie

Taistelut jatkavat Total War -sarjan matkimista. Komennettavana on joukko yksiköitä, joiden heikkoudet ja vahvuudet olisi osattava kääntää voitoksi. Käytettävissä on yksiköstä riippuen pari erilaista muodostelmaa sekä yksikkökohtaisia erikoiskykyjä. Soturit myös keräävät kokemusta pelin edetessä, joten veteraanijoukkojaan ei kannata lähettää suin päin surman suuhun.

Jousiampujat olivat taistelukentän kuninkaita ensimmäisessä King Arthurissa, jopa siinä määrin, että tasapainoa korjattiin jälkikäteen päivityksellä. Sama meininki tuntuu jatkuvan myös jatko-osassa. Hyvin sijoitetut jousiampujat tuhoavat vihollisen jo ennen kuin tämä ehtii iholle saakka. Toimiiko tasapainotus laajemmassa mittakaavassa paremmin, sen kertoo vasta lopullinen peli.

Taikuus ja kontrollipisteiden hallinta tuovat peliin oman persoonallisen lisämaustaan, joskin jälkimmäisten painoarvoa on ilmeisesti hieman vähennetty. Myös fantasiavaikutteet puskevat läpi. Vastustajana, mutta valinnoista riippuen myös pelaajan ohjattavana nähdään niin jättiläisiä, harpyijoja kuin muitakin kuningas Arthurin taianomaiseen maailmaan sopivia olentoja.

Pelimoottori on entistä näyttävämpi, mutta huolestuttavasti myös aika paljon raskaampi. DirectX 11 -ominaisuuksilla ei juuri juhlita, kun jo tutulla ysillä säätimiä saa kääntää vaatimattomampaan suuntaan. Rumasta pelistä ei toki ole kyse, mutta pieni kankeuden ja viimeistelemättömyyden vaikutelma pelistä kieltämättä silti jää.

Edeltäjänsä tavoin King Arthur II: The Role Playing Game vaikuttaa mielenkiintoiselta, joskin Paradoxille ominaiseen tapaan hieman rouhealta pelikokemukselta. Fantasianäkökulmasta käsitelty kuningas Arthurin aikakausi kiehtoo eikä Total Warien suuntaan nojaava pelimekaniikka ole missään nimessä väärin. Taikuus ja valinnat tuovat mukaan myös omaa pelillistä identiteettiä.

Prologikampanja tarjoaa lopullisesta pelistä kuitenkin vain maistiaisen. Miten strategia maistuu, kun komennettavana on useampi kuin yksi armeija? Kuinka paljon vapautta pelaajalle myönnetään, vai kahlitseeko tarina seikkailijan raiteilleen? Vastausta ei onneksi tarvitse odottaa enää kauaa, sillä Kuningas Arthurin seikkailut julkaistaan jo 27. tammikuuta.

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

King Arthur: The Role Playing Wargame (PC)

Kuten jokainen historiansa tunteva tietä, Artturi-kuninkaan seikkailut ovat pääosin silkkaa fiktiota. Tämä paljastus traumatisoi pikku-Juhon aikanaan pahemmin kuin totuus Joulupukin olemassaolosta, mutta pelintekijöille vapautus historiallisesta realismista antaa mahdollisuuden nokittaa Total War -sarjaa taikuudella ja taruolennoilla. Kentällä sattuu ja tapahtuu, kun turpasaunan lisäksi kaverin voi myös vaikka laulaa suohon.

Lue myös

Amy (PS3, Xbox 360)

Arma X Anniversary Edition (PC)

Gears of War 3: RAAM’s Shadow DLC (Xbox 360)

Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Professor Layton: Spectre’s Call (DS)

Star Wars: The Old Republic (PC)