Uusimmat

King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

25.08.2015 16:03 Pekka Leinonen

Tekijä: The Odd Gentlemen
Julkaisija: Sierra
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, 13 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava episodipeli, viisi jaksoa, hinta 9,99 euroa per jakso tai kausikortti 39,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.sierra.com/kingsquest
Arvostelija: Pekka Leinonen

 

King’s Quest –saagalla riittää ikää ja mittaa. Kymmenen pelin mittaisen sarjan ensimmäinen esiosa ilmestyi jo vuonna 1982, mutta nyt olemmekin kärsineet pitkän pitkästä odotuksesta. Edellinen King’s Quest, Mask of Eternity, näet julkaistiin 1998. 17 vuoden tauon jälkeen edessä on kuitenkin paluu Daventryn kuningaskuntaan.

Miten mahtaa käydä? Säilyykö rakastetun pelisarjan maine The Odd Gentlemen –studion käsissä, vai isketäänkö päitä pölkylle?

Episodipelisaagan ensimmäisessä osassa, King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember, kuningas Graham on jo vanha ukki, joka kertoo tarinaa lapsenlapsilleen seikkailustaan ennen kaanonin ensimmäistä osaa ja kuninkaaksi nousuaan. Eli ajoista, kun hän oli vielä oppimaton nulikka. Kyseessä ei siis ole sarjan suora rebootti, vaan eräänlainen prologi.

Tosin vasta aika näyttää miten tarkasti kaanonia seurataan, vaikka esiosissa on toki se hyvä puoli, että ilmaan voi heittää villejäkin ideoita ilman isompia seurauksia. Ja jos tähän ensimmäiseen osaan on luottaminen, oudoilla herroilla hyviä sellaisia piisaa.

Herra Grahamin modernit edesottamukset

Nuori Graham saapuu Daventryn kuningaskuntaan osallistuakseen turnajaisiin, joiden voittaja saisi ritarin pestin kuninkaan palatsissa. Tämä tietysti on helpommin sanottu kuin tehty. Jo ennen kuin pelaaja saapuu turnajaiskylään takana on ratkottu määrä ratkaistuja puzzleja. Sitten vielä pitäisi voittaa ne kesäkisat, joissa jokainen kilpakumppani on joka suhteessa ylivertainen Grahamiin  nähden. Eli ei muuta kuin ne hoksottimet käyttöön, niin hyvä tulee siitä.

Pohjimmiltaan kyseessä on point & click –seikkailu, tosin ilman sitä osoittamista ja klikkailua. PC:llä Grahamia opastetaan WASD-näppäimillä ja toiminnat hoidetaan välilyöntiä painamalla. Hiirtä tarvitaan ainoastaan dialogivalinnoissa ja jousipyssyllä tähdätessä. Mutta ei hätää, seikkailu ei ole mitään modernia tyhmennystä, vaan ehtaa tavaraa. Alku tosin menee toimintapainotteisemmin muun muassa hiippailun ja quick time eventtien kera. Kyllä. Quick time eventtejä! Älkööt kavahtako, sillä QTE:t ovat harvassa ja ne on toteutettu hyvällä maulla. Tämän voin sanoa kirkkain silmin, sillä vaikka en yleensä pidä mokomista, niin nyt jopa pidin niistä.

Alkujuonnon jälkeen siirrytään perinteiseen etsi, poimi, käytä, juttele, hoksaa -pelityyliin. Ja ai että se onkin hyvin toteutettu. Puzzlet toimivat erinomaisesti ja haastetta on juuri sopivasti. Ainoastaan pari kertaa piti etsiä vinkkiä foorumeilta oltuani jumissa pitemmän aikaa. Kummallakin kerralla ratkaisu oli siinä, että minä puusilmänä en ollut hoksannut poimia jotain esinettä maasta.

King’s Questin maailma on hieno ja yksityiskohtainen. Vastaan tulee mitä mielenkiintoisimpia henkilöitä ja olioita, kuten eläviä siltoja ja ylimielisiä ritaripyrkyreitä, joiden kanssa on mukava heittää hyvin kirjoitettua huulta. Huumori on vahvaa, vaikka kuolla voi mitä julmimmilla tavoilla. Jos viikatemies sattuu korjaamaan, checkpoint löytyy läheltä. Onhan kyseessä kertojan tarina omasta vanhasta seikkailustaan.

Itselläni läpäisyyn kului noin neljä tuntia, joka viiden osan sarjassa ei ole hullummin. Sitten tuleekin vitsi. Tärkeimmät puzzlet voi läpäistä eri keinoin. Esimerkiksi tehtävä, jossa pitää esitellä tuomareille suuren pedon silmä, on vähintään kolme eri lähestymistapaa, ja jokaisella on hieman eri seuraukset. Vapaata tallennusta ei tunneta, joten jos tuntuu siltä että olisi tämän voinut suorittaa paremminkin, niin pitää vain purra hammasta ja tyytyä tulokseen. Tai aloittaa seikkailu alusta.

Sitten ne grafiikat. Jopa minä sanon, että perkele onpa komia peli. Vaivaa on nähty ihan kunnolla. Oikeastaan koko audiovisuaalinen puoli on peukalon arvoinen suoritus.

Kauan eläköön kuningas

Olipas iloinen yllätys. Kokemus oli jopa miellyttävämpi kuin suurin osa alkuperäisen sarjan peleistä.

Vaivaa on selkeästi nähty, eikä oikeastaan mitään ole tehty puolivillaisesti tai edes jätetty tekemättä. Juuri näin niitä pelejä pitää modernisoida! Jään odottamaan innolla seuraavaa osaa, jolle rima on nostettu nyt melko korkealle. Että ei paineita pojat, ei paineita. Koska kyseessä on episodimainen kertomus, en voi antaa peukaloa vaikka kuinka tahtoisin. Katsellaan syssymmällä.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Al Lowe videohaastattelussa – Larryt, Freddy Pharkas ja muut klassikot 

Arcanum (PC) 

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC) 

Leisure Suit Larry Collection (PC) 

Pelikopteri #003 (1.12.2014) – retroherkkuja, fantasiaa, avaruuspelejä ja ahdistavin selviytymispeli ikinä (Checkpoint) 

Space Quest Collection (PC) 

Wiikon wanha: Police Quest: In Pursuit of the Death Angel 

Wiikon wanha: Space Quest: The Sarien Encounter 

Wiikon wanha: Willy Beamish