Uusimmat

Lego Star Wars II: Original Trilogy (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

27.10.2006 14:00 Simon Elo

Viime vuonna julkaistu Lego Star Wars oli vuoden suurimpia valopilkkuja. Kukaan ei odottanut piskuisilta legoukoilta mitään, mutta tutustumisen jälkeen heitä ei voinut olla rakastamatta. Mainio kaksinpeli ja hyvällä maulla hyödynnetty lisenssi tekivät siitä myös yhden vuoden suurimmista kassamenestyksistä.

Laadukkaita pelejä katalogiinsa kipeästi kaipaava LucasArts hankki jatko-osan julkaisuoikeudet itselleen. Virheestä viisastuneena, voi tyytyväinen kehittäjä Travellers Tales myhäillä.

Star Wars tekee paluun legomaisemiin tällä kertaa alkuperäisen trilogian tarinalla. Luke Skywalker haastaa pahan Imperiumin sekä maalla että ilmassa. Ehtaan Tähtien sota tunnelmaan pääsee niin Kuolemantähden kourussa kuin Hothin lumisessa kuussa.

Jokainen on pohjimmiltaan palikka

Lego Star Wars II noudattaa alkuperäisen trilogian juonta orjallisesti mutta oivaltavasti. Pelaaja käy läpi jokaisen elokuvan keskeisen osuudet, tietysti legohuumorilla höystettynä. Elokuvat ovat niin keskeistä populaarikulttuurin kaanonia, että useimmat ymmärtänevät erityisesti välianimaatioihin kätketyn parodian.

Myös tekijät ovat selvästi elokuvansa katsoneet. Han Solo ampuu oikeaoppisesti ensin, pehmoilua ei rahojaan karhuavan Greedon kohdalla esiinny. Chewbaccalla voi irrottaa brutaalisti vihollisten raajoja. Legoja ei ole pistetty puhumaan, vaan tunteiden ilmaisu hoituu elekielellä. Tutut ääniefektit ja John Williamsin eeppinen musiikki luovat oikeaa tunnelmaa.

Ymmärrys legopalikoiden sielunelämästä ei ole pekkaa pahempi, sillä koluttavien kenttien läpäisyyn vaaditaan rutkasti legopalikoiden kasaamista. Muotonsa saavat alukset, sillat ja ovet. Valmiita esineitä voi siirtää jedivoimilla, jos on tarvetta. Voiman ja valomiekan käytön hallitsevat jedit ovat käyttökelpoisimpia hahmoja, mutta pelaaja pakotetaan hyödyntämään koko arsenaalia. Mukana on yli 50 hahmoa. Voimattomat käyttävät turvanaan laserpyssyä ja kuilujen ylitykseen kissankokoisia koukkuja.

Pelaaja voi myös luoda omia sankareitaan yksinkertaisella editorilla. Kombinaatio Chewien pää, Leian rintavarustus, Vaderin valomiekka ja C3PO:n pöksyt on täysin mahdollinen ja enemmän kuin suotava nauruhermojen terästäjä.

Voimalla seitsemän legon

Joitakin ovia ei voi avata kuin esimerkiksi droideilla tai palkkionmetsästäjillä. Useat puzzlet kentissä liittyvätkin siihen, miten saada horisontaalisesti rajoittunut droidi korkealla olevan oven luo tai jedille palkkionmetsästäjän päähine, jolla voi huijata oven avaavaa turvakameraa. Näennäisen yksinkertaisista lähtökohdista saadaan yllättävän kekseliäitä pähkinöitä pelaajan purtavaksi. Logiikka on joskus hakoteillä – tietyn seinän voikin yhtäkkiä tuhota vain valomiekalla.Vastaan tuli myös suoranainen pelintappobugikin, jonka vuoksi kenttä oli aloitettava alusta.

Sopivan hengähdystauon tasoloikkimisen ja ongelmanratkaisun lomassa tarjoavat lentotehtävät. Legoukot pääsevät useiden yhdellä aakkosella alkavien alusten puikkoihin. Paperilla homma on kunnossa, mutta toteutus on pettymys. X-Wingillä lentäminen on käytännössä sama asia kuin autolla ajaminen. Vanhahtava isometrinen toteutus ei vedä vertoja nykyajan kolmiulotteisille lentopeleille. Riemua tuottaa Imperiumin massiivisten kävelijöiden kaataminen. Niiden jalat täytyy oikeaoppisesti ympäröidä pitävällä vaijerilla, joka estää mammuttien tepastelun. Kaadettu sotakone on kapinallisille yhtä helppo pala kuin Jar Jar Binksin teilaaminen laitamyötäisessä.

Parhaat kiksit legoista saa leikkimällä niillä jonkun toisen kanssa. Videopeli ei ole poikkeus. Yksinpeliin voi ottaa mukaan koska tahansa toisen pelaajan, samoin kaksinpelin voi muuttaa yksinpeliksi niin halutessaan. Kaksinpelin ainoa kompastuskivi on kamera, joka ei aina pysy tilanteen tasalla. Valitettavasti valomiekalla ei pääse hutkimaan ulkomaanelävien kanssa Xbox Liven kautta.

Kultarahoja mä metsästän, tahdon saada paljon

Kentissä keskeisessä osassa ovat jälleen kultarahat, joita on siroteltu tuhansittain. Rahoilla voi ostaa uusia hahmoja, erikoistaitoja sekä aluksia. Näitä voi käyttää kenttien vapaassa tahkoamisessa, joka avautuu tarinaosuuden läpäisemisen jälkeen. Läpipeluuarvo on maanisten keräilijöiden ja perfektionistien joukossa kriittisellä tasolla viisi (vaatii vähemmän kunnianhimoisten kansalaisten evakuoimista). Kertaläpäisy ei vaadi kymmentä tuntia kauempaa, sillä vaikeustasoltaan nuoremmille uunnatussa pelissä ei voi kuolla. Rotkoon tippuminen tai energian loppuminen räjäyttävät hahmon palikat levälleen, mutta siitä ei ole muuta haittaa kuin rahan menetys. Helppoutta voi lisätä mukautuvalla vaikeustasolla, joten tässä on todellinen vaihtoehto äiti-lapsi-suhteen syventämiseen.

Ulkoasu on kauttaaltaan erinomainen, hilpeän näköiset legoukot taivaltavat taiten tehdyissä Star Wars -maisemissa. Tyylikkäänä loppusilauksena on kameran tarkennus kauas, eli lähellä kuvaa olevat kohteet ovat hieman epätarkkoja. Elokuviin tottunut pelaaja ei välttämättä edes huomaa asiaa. Teräväpiirtonäytöistä ei Legon kohdalla ole juuri hyötyä. Xbox-versio toimii yllättäen myös Xbox 360:llä viimeisimmän päivityksen jälkeen.

Jatko-osa pistää niukasti esikoista paremmaksi, mikä on osittain laadukkaamman lähdemateriaalin ansiota. Kerättävää matskua on rutkasti enemmän, ja parodia on entistäkin huolitellumpaa. Kaksinpeli toimii edelleen kuin rasvattu siili, piikkien paikkaa hoitaa paikoin ontuva kamera.

Olit lapsi tai aikuinen, fani tai vihaaja – jos ostat yhden pelin tänä vuonna, osta Elder Scrolls IV: Oblivion. Jos ostat kaksi peliä tänä vuonna, osta myös Lego Star Wars II.

 

Tekijä: Travellers Tales
Julkaisija: LucasArts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, Xbox, pc, Gamecube, PlayStation 2, Nintendo DS ja Gameboy Advance
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://lucasarts.com/games/legostarwarsii

Pitäisikö George Lucasin tuottaa...?

Katso tilanne vastaamatta