Uusimmat

Life is Strange Episode 3: Chaos Theory (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

13.07.2015 16:05 Miikka Lehtonen

Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows Vista tai uudempi, 2,0 GHz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, 512 Mt muistilla varustettu DirectX 9.0c ­yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava episodipeli, myydään joko viidessä osassa (4,99 e/kp) tai yhtenä kausikorttina (19,99e) (Steam)
Pelin kotisivu: http://lifeisstrange.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Life is Strange on ehdottomasti pelivuoden 2015 iloisimpia yllätyksiä. Pienen ranskalaisstudion seikkailupeli on osoittanut, että tiimiltä löytyy taitoa käsitellä arkisia asioita kiehtovasti ja koskettavasti. Ja kyllä, tiedostan, että on aika outoa kirjoittaa edellinen lause pelistä, jonka pääosassa on teinityttö, joka osaa manipuloida aikaa.

Mutta niin se vain on, että vaikka teoksessa on mukana fantastisia elementtejä, kaiken sisällön ei tarvitse olla aina puhdasta fiktiota. Ja miksipä ei. Harvalla meistä on kokemusta siitä, millaista on kelata aikaa edestakaisin, mutta useat meistä tietävät, millaista on tuntea itsensä ulkopuoliseksi, elää rikkinäisessä perheessä, olla pettynyt elämäänsä tai yksinkertaisesti vain teini-ikäinen. Ihan niin kuin siinä nyt mitään yksinkertaista olisi.

Kun viimeksi näimme sankarittaremme Maxin, hän paini näiden ongelmien lisäksi vähän suurempien juttujen kanssa. Läheinen koulukaveri yritti itsemurhaa – ja pelaajan valinnoista riippuen joko onnistui siinä tai ei. Miten tästä eteenpäin?

Vahvaa menoa

Life is Strange jaksaa hurmata. Olen ollut ihan lääpälläni ykkösepisodista lähtien, eikä kolmosepisodi sitä taikaa murra. Pelin tarina jatkaa yhä kiehtovasti eteenpäin, sekoitellen yhteen Maxin uusien taikavoimien tuomia ongelmia sekä niitä arkisempia juttuja. Kun aineksia sekoittaa, edessä on aivan uudenlaisia ongelmia.

Kuten jokainen saattaa arvata, pelissä, jossa kelataan aikaa edestakaisin myös pelaajan valinnat ovat suuressa roolissa. Life is Strange jatkaa vahvasti myös tällä saralla, sillä eräs pelikauden vahvuuksista on ollut juuri se, miten suuria seurauksia pelaajan valinnoilla on. Ilahduttavasti valinnat eivät myöskään ole mitään ”lähetä köyhä lapsi yliopistoon / potkaise köyhää lasta kasseille” –tason mustavalkoisuuksia, vaan kaikessa on aina kaksi puolta.

Jo ensimmäisen osan arvosteluni myötä ihastelin sitä, miten monessa valintatilanteessa kummallekin vaihtoehdolle löytyy vino pino hyviä syitä ja sitä, miten valinnat oikeasti heijastavat pelaajan omaa arvomaailmaa.

Kolmosepisodi heittää suurta vaihdetta kehiin myös tältä osin, sillä Max huomaa, että hänen supervoimillaan on vähän suuremmat kapasiteetit kuin aiemmin olimme luulleet. Ja näin peli jääkin nelososan myötä aika kiinnostavaan tilanteeseen, kun Max saa tehdä valtavan muutoksen ja sitten nähdä sen seuraukset. Voisin esittää tässä kohtaa veikkauksia siitä, mihin kausi tästä etenee, mutta enpä taida malttaa.

Onkin todettava, että Life is Strange on niitä pelejä, joista haluaisin puhua, jos nyt en loputtomiin niin ainakin aika pitkään jonkun toisen peliä pelanneen kanssa. Mutta toisaalta puhuminen olisi vaikeaa, sillä veikkaan, että heidän pelinsä, tilanteensa ja jopa hahmonsa olisivat aika erilaisia kuin minun pelissäni. Ja jos se ei ole hyvän ”pelaajan valinnat vaikuttavat tarinaan” –seikkailupelin merkki, niin mikä?

Mihin tästä?

Siinä sitä hehkutusta, sillä Life is Strangen kolmosepisodi on edelleen todella kovatasoista kamaa. Mutta puhutaan hetki yksityiskohdista. Pituutta on ihan mukavasti, sillä minulta meni kolmosepisodiin kolmisen tuntia peliaikaa. Siitä hetki meni maailmaa tutkiessa, valokuvapaikkoja etsiessä ja jopa yhtä kohtausta uudelleen pelatessa, mutta ehkä sekin on hyvän pelin merkki, että maailmaa haluaa tutkia.

Life is Strangen suuri vahvuus kun on siinä, että peli luo erinomaisesti tunnelmaa. Joskus koskettavaa, joskus tuskallista, toisinaan jännittävää, mutta tunnelmaa kuitenkin.

Ja piru vieköön, en malta odottaa, että näen, mihin nelosepisodi tästä suuntaakaan, koska minulla on sellainen olo, että homma on menossa aivan sekopäiseksi.

 

Life is Strange on tämä seikkailupeli. Viisiosainen episodipeli kertoo tarinan Maxista, teini-ikäisestä tytöstä, joka opiskelee valokuvausta oregonilaisessa taidekoulussa. Max ei kuitenkaan ole kuka tahansa teini, sillä pelin alkuhetkillä hän huomaa omaavansa yliluonnollisen kyvyn kääntää aikaa taaksepäin.

Life is Strange Episode 1: Chrysalis (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Life is Strangen kakkosepisodi ei myöskään paljon tuhlaa aikaa ennen kuin se kurvaa yllättävänkin rankoille teille ja osoittaa, että inhimillisistä ja arkisistakin asioista saa aikaan aika pirun purevaa ja ahdistavaa draamaa.

Life is Strange Episode 2: Out of Time (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Juonivetoinen ja kauniin raukean tunnelman kyllästämä pelikummajainen ei takuulla sovi kaikkien herkuksi, mutta massasta poikkeavien kokemusten metsästäjille on tarjolla mehukas saalis.

Mulkaisu: Life is Strange

 

 

Lisää aiheesta

Atelier Ayesha Plus: The Alchemist of Dusk (PS3, PS Vita)

Kholat (PC)

The Detail Episode 2 – From The Ashes (Linux, Mac, PC)

The Escapists (PC, PS4, Xbox One)

Muropaketin uusimmat