Uusimmat

Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth (pc)

16.02.2005 00:00 Tero Lehtiniemi

Taru sormusten herrasta -kirjasarja on puutteistaan huolimatta varsin viihdyttävää luettavaa, ja Peter Jacksonin erinomaisen elokuvatrilogian avulla Keski-Maan kiehtovaan maailmaan ovat päässeet sisälle myös ne, joille tuhatsivuinen eepos on kirjallisessa muodossa ollut ylitsepääsemätön este. Electronic Artsin hankkima lisenssi on poikinut elokuvista tähän mennessä suoraviivaiset mätkintäpelit Two Towers ja Return of the King, sekä yksinkertaisen konsoliroolipelien hengessä toteutetun Third Age -pelin. Uusin lisäys tähän varsin suoraviivaisten pelien joukkoon on mainio reaaliaikainen strategiapeli Battle for Middle Earth.

Paluu Keski-Maahan

Varsin montaa kirjojen tai elokuvien maailmaan uppoutunutta on varmasti kiinnostanut ajatus elää trilogian taistelut uudestaan suuremmasta näkökulmasta, tai jopa syöstä Keski-Maan historia täysin eri suuntaan kuin mihin se Tarussa sormusten herrasta etenee.

Reaaliaikanaksutteluiden moderneihin klassikoihin kuuluvan Command & Conquer: Generalsin eteenpäin kehitetyllä pelimoottorilla toteutettu Battle for Middle Earth antaa tähän erinomaisen mahdollisuuden. Yksinpelinä se antaa pelaajalle mahdollisuuden liittyä valon joukkoihin turvaamaan Sormusten Ritarien matkaa Gondorin ja Rohanin joukkojen komentajana, sekä toisaalta mahdollistaa Keski-Maan täydellisen nujertamisen Isengardin ja Mordorin massiivisilla armeijoilla pahojen voimien kampanjassa.

Molempien kampanjoiden tehtävät seuraavat trilogiaa sen merkittäviin tapahtumiin, kuten Morian kaivoksiin ja Helmin Syvänteen sekä Minas Tirithin taisteluihin, mutta toisaalta antavat pelaajalle mahdollisuuden liikkua Keski-Maan kartalla myös laajempaan vapautus- tai alistamistaisteluun. Isompien kahakoiden aikana, sekä niiden välissä koittavien suvantovaiheiden aikana pelaajan mukana tehtävistä hengissä selvinneet joukot ja näitä johtavat sankarit keräävät kokemusta, joka nostaa joukkojen tehoa siinä suhteessa, että yksittäisistä yksiköistäkin ryhtyy oikeasti välittämään. Mukana seuraavat sotilasyksiköt voi jopa siunata haluamillaan lisänimillä.

Sodan tuulet

Vaikka neljä pelissä tarjolla olevaa sodan osapuolta (Rohan, Gondor, Mordor ja Isengard) ovat kaikki toisistaan eroavia armeijoita, perustuu valon ja pimeyden joukkojen sodankäynti täysin erilaiselle pohjalle. Valon voimat luottavat elokuvista tuttuun sankariarmeijaan ja pieniin, voimakkaiden yksiköiden ryhmiin, kun taas pimeyden joukot pyrkivät ensisijaisesti jyräämään vastarinnan massalla. Rohanin nopeasti iskevät ratsujoukot, Gondorin vahvat linnoitukset ja pimeyden loputtomilta tuntuvat örkkilaumat virittävät pelaajan tunnelmaan loistavasti.

Kahakat tuntuvat elokuvamaisilta: Rohanin ratsastajat jyräävät alleen jäävät örkit armotta mumakil-elefanttien singotessa vastaantulevia vihollisia ympäriinsä kuin ilmaa. Battle for Middle Earthin taistelut ovat mielenkiintoista seurattavaa. Jatkuvasti kehittyvien joukkojen ansiosta peliä pelaa mielellään tehtävästi toiseen. Taistelemisesta ja tehtävien läpäisystä ansaittavien voimapisteiden kertyessä voi kutsua avukseen apuvoimia, tai esimerkiksi tehostaa sankareiden hyökkäysvoimaa.

Perinteiseen tapaan puolustustehtäviä lukuun ottamatta Battle for Middle Earthin rähinät alkavat pääsääntöisesti avomaastosta johon pystytetään tukikohta, ja sen yhteyteen resursseja, yksiköitä, näiden päivityksiä, tai puolustusta tuottavia rakennuksia. Lisämaustetta tappeluihin tuovat taisteluista kertyvillä voimapisteillä ostettavat erikoisominaisuudet, jotka vaihtelevat sankarien pysyvästä vahvistamisesta erilaisten apujoukkojen kutsumiseen.

Sankariainesta

Battle For Middle Earth on loistava peli kahdessa mielessä. Ensinnäkin se on hieman paikalleen jääneiden reaaliaikastrategioiden genressä selkeää lajityyppinsä kärkiluokkaa, ja toisaalta se on ehdottomasti laadukkain Taru sormusten herrasta -peli. Tekninen toteutus, äänimaailma ja yleinen tunnelma ovat loistavia, ja peli onkin ehdottoman suositeltava, jos reaaliaikanaksutteluita tai Sormusten Herraa kohtaan tuntee edes jonkinlaista mielenkiintoa.

Kun Keski-Maa on vihdoin vapautettu ja alistettu, seuraa jatkoa internet-pelien muodossa. Moninpelissä piilevätkin pelin lähestulkoon ainoat ongelmat, joista olennaisin on valon ja pimeyden voimien hienoinen epätasapaino. Tästä konkreettisimpana esimerkkinä Gandalf pystyy tuhoamaan Sormusaaveet, nuo Pimeyden ylpeydet, yhdellä loitsulla.

Nämäkin ongelmat varmasti poistuvat päivitysten myötä, ja sitä odotellessa Battle For Middle Earth tarjoaa erinomaista yksinpeliviihdettä, eikä siitä tasapaino-ongelmia lukuun ottamatta juuri keksi pahaa sanottavaa.

Tekijä: EA Games
Julkaisija: EA Games
Testattu: P4 2.6Ghz, 1Gt RAM, GF FX 5600 256Mt RAM
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-8
Laitevaatimukset: Vähintään 1.3Ghz prosessori, 256 Mt RAM, 32Mt Direct3D-näytönohjain, 8xDVD-asema.
Pelin kotisivu: Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth
 

Muropaketin uusimmat