Uusimmat

Magnifico ’Da Vinci’s Art of War (Android, iOS, PC)

03.01.2015 14:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Mixel
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: iPad
Saatavilla: Android, iPad, PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 2 Gt muistia – iOS 6.0, iPad 2 tai uudempi
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, f2p (Android), 4,49 euroa (iOS), 4,99 euroa (PC).
Pelin kotisivu: http://slitherine.com/games/DaVinci_Art_of_War
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Leonardo da Vinci oli historiallisten aikojen suuri keksijä, joka eli renessanssin suurella aallonharjalla 1400- ja 1500-luvuilla. Ihmiskunnan historian nerokkaimpiin tutkijoihin lukeutuva hahmo mietti jos jonkinlaisia ihmeellisiä vempeleitä, kuten Assassin’s Creed II -pelin ystävät muistavatkin.

Ihmisen ja maailmankaikkeuden tutkimisen lomassa da Vinci mietti myös monenlaisia sotakoneita, joiden ympärille rakentuu Matrix Gamesin uusi sotapeli.

Da Vinci’s Art of War on verrattain yksinkertainen valloituspeli. Rakenna armeijoita, valtaa alueita ja linnoita niistä omiasi. Jos 1400-luvun edestakaisin marssiva jalkaväki ei riitä sotajoukoiksi, niin pelaaja voi rakentaa niiden höysteeksi myös da Vincin piirustuksista löytyneitä tankkeja ja lentokoneita, sekä aseistaa varustaa niitä pykälä pykälä paremmaksi.

Lopputulos on mukavan kevyt, verrattain nopeasti etenevä yhden pelaajan strategiapeli, jossa kahdesta neljään pelaajaa koettaa kaapata Eurooppaa haltuunsa. Voittamiseen on kuitenkin muutama eri tai toisiaan täydentävä tapa, sotilaallisesta mahdista kulttuurilla ja muilla eväillä hankittuihin voittopisteisiin.

Pelaamisesta tulee tavallaan mieleen jopa vanha kunnon Risk, johon on vain ympätty sekaan aika lailla lisäaineksia pelaamista ja taktikointia värittämään. Perusstrategia kuitenkin pohjautuu alueiden hallintaan: mitä enemmän alueita, sitä enemmän saa joukkoja per vuoro. Eri territoriot taasen tuottavat eri määrän rahaa ja niillä on erilaisia naapureita, joten hyvän, kätevästi puolustettavan kotialueen rakentaminen ja järkevä laajentuminen ovat hyviä avaimia lopulliseen voittoon.

Pelkän sodinnan kaveriksi on tuotu monia lisämekaniikkoja. Huutokaupassa pelaajat voivat yrittää ostaa teknologiakortteja, joilla esimerkiksi tankkien taistelutehoa tai teknistä luotettavuutta voi parantaa. Piiritystykistökortit taas kehittävät jalkaväen piirityskykyä, jos vastustaja onkin linnoittanut kohdealueen.  Liikkumisrajoituksilla taasen pidetään vuorot kurissa ja varmistetaan, että pelaajat miettivät tarkkaan mitä joukkoja liikutetaan minne ja koska kannattaa hyökkäillä.

Kevytstrategiaksi Vincin sota on todellakin kevyt. Yksi Eurooppa-sota hoituu siinä puolessa tunnissa, vastustajien määrästä riippuen. Yksiköt on marssitettu minuutissa ja aikaa kuluu lähinnä taisteluanimaatioiden seuraamiseen. Sotiminen on samalla kovin rajoittunutta ja muuttuu muutamien päivien mittaan jo melko itseääntoistavaksi.

Peli löytyy myös PC:lle ja voisin kuvitella, että moinen muuttuu tietokoneella nopeasti tylsäksi. Sen sijaan mobiililaitteille nopea kevytpelaaminen sopii mainiosti. Etenkin siksi, että pelaaminen on istutettu kivasti kosketusnäytölle ja hinta on erinomaisen reilu hyvästä, tyylikkäästi toteutetusta kunnon sotapelistä moneen karseaan f2p-mikromaksuhirvitykseen verrattuna.

Kertaostoksena Da Vince ei nalkuta lisäsisältöjen ostosta, vaan kädessä on kertalaakista kunnon peli.  Tosin, tiedä sitten mitä Android-versio tarjoilee ilmaisversiossaan ja miten se yrittää koukuttaa.

 

Lisää aiheesta

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)

Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)

Drift’n’Drive (iOS)

Fates Forever (iPad)

Redshirt (iOS, Mac, PC)

RGB Express (iOS)

World of Tanks Blitz (iOS)