Uusimmat

Medieval: Total War – Viking Invasion (pc)

29.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Medieval: Total War – Viking Invasion

Vajaa kolme vuotta sitten ilmestynyt Shogun: Total War oli monelle strategiapelaajalle erittäin positiivinen yllätys. Peli tarjosi mahdollisuuden johtaa kokonaisia armeijoita näyttävillä kolmiulotteisilla taisteluareenoilla, joiden pinnanmuodot ja maastoelementit vaikuttivat ratkaisevasti konfliktien lopputulokseen. Muutamista pikkuongelmistaan huolimatta tulokas nousi myyntilistoilla varsin korkealle ja sai pian yhden lisälevynkin. Viime syksynä sille julkaistiin varsinainen jatko-osa Medieval: Total War, joka siirsi onnistuneen konseptin keskiaikaisen Euroopan tarjoamiin puitteisiin. Tänä kesänä strategistien huomiosta puolestaan kamppailee lisälevy Viking Invasion.

Ryöstöretkiä Brittein saarille

Kuten paketin nimestäkin voi päätellä, se keskittyy viikinkien Brittein saarille suuntautuneisiin ryöstöretkiin, joita tehtiin pääasiassa 800- ja 900-lukujen aikana. Tuolloin yhtenäisestä Englannin kuningaskunnasta ei oltu vielä kuultukaan, vaan alueella eli omissa oloissaan useita eri kansoja. Uutta kampanjaa varten Brittein saarten kartta on jaettu kymmeniin provinsseihin ja peliin on lisätty kahdeksan alueella vaikuttavaa ryhmittymää. Norjasta saapuvien viikinkien lisäksi pelaamaan pääsee mm. irlantilaisten, skotlantilaisten, piktien ja saksien ohjaimissa.

Lisälevyn kampanja kattaa lyhyemmän aikakauden kuin alkuperäinen peli. Lisäksi sen tapahtumat sijoittuvat selvästi pienemmälle maantieteelliselle alueelle ja käsittelevät melko poikkeuksellista tilannetta. Niinpä viikinki-invaasio poikkeaa tietyiltä osiltaan alkuperäisen paketin kampanjoista, vaikka pelisysteemi onkin pääpiirteissään pysynyt ennallaan. Esimerkiksi teknologiapuu on suunniteltu lähes kokonaan uudestaan ja monien rakennusten toimintatapoja on muutettu. Tuttujen yksiköiden tuotantopaikat ovat vaihtuneet eivätkä kaikki kansat pysty hyödyntämään kaikkia tarjolla olevia vaihtoehtoja. Esimerkiksi pakanatemppeleitä voivat rakentaa vain viikingit ennen kristinuskoon kääntymistään ja irlantilaiset eivät hallitse jousimiesten kouluttamista.

Medieval: Total Warin veteraanien kannattaakin hylätä vanhat rutiinit ja tutustua uudistuksiin huolellisesti, ettei peli pääse yllättämään esimerkiksi erilaisilla tuotantoketjuillaan. Muutoksia ei ole tehty pelaajien kiusaamiseksi, vaan niillä on pyritty kuvaamaan Brittein saarten oloja ennen 1100-luvun alkua. Tämä näkyy esimerkiksi uskonnollisessa tilanteessa ja totuttua alkeellisemmissa maanviljelystekniikoissa. Uudistukset ovat pääsääntöisesti hyvin yleisluontoisia, mutta ne täyttävät tehtävänsä erittäin hyvin.

Aikakauden tapahtumia heijastelevat myös viikingeille annetut erikoiskyvyt. Karussa maassa asuvien norjalaisten koko talousjärjestelmä pyörii toisten kansojen alueille tehtävien ryöstöretkien ympärillä. Tätä tukevat niin tavallista nopeammat laivat kuin mahdollisuus lastata joukkoja aluksiin ilman satamaakin. Lisäksi viikingit tienaavat rahaa tuhoamalla taistelukentällä toisten kansojen omistamia rakennuksia. Nämä ominaisuudet mahdollistavat sen, että Pohjolan väki voi ryöstellä rannikkoalueita tuhlaamatta aikaa ja resursseja niiden valloittamiseen.

Uutta ja erilaista

Näistä muutoksista johtuen lisälevyn kampanja eroaa luonteeltaan jonkin verran alkuperäisestä pelistä. Varsinkin viikingeillä pelaaminen vaatii poikkeuksellisen suoraviivaista ja reipasta lähestymistapaa. Brittein saarten maantiede puolestaan johtaa siihen, että jokaisella kansakunnalla on useampia läheisiä naapureita kuin mannermaalla. Tämän vuoksi strategisiin päätöksiin vaikuttavia yksityiskohtia on läsnä entistä enemmän. Pienemmän mittakaavan myötä kokonaisuuden hallitseminen on puolestaan muuttunut helpommaksi. Samalla pelistä on kuitenkin poistunut muutamia ristiretkien kaltaisia elementtejä, jotka vaikuttavat koko alueen poliittiseen tilanteeseen. Kaiken kaikkiaan viikinkien invaasio tarjoaa peruspeliä selkeämpää, mutta hieman rajoitetumpaa pelattavaa.

Uuden kampanjan ohella lisälevy laajentaa myös peruspelin tarjontaa jonkin verran. Pelillisesti kaikkein merkittävin uudistus on taisteluja edeltävä tietoruutu, joka tarjoaa yleiskatsauksen molempien osapuolten joukkoihin ja komentajiin. Suuremmissa kohtaamisissa se antaa pelaajalle myös mahdollisuuden organisoida armeijaansa ja valita järjestyksen, jossa täydennysjoukot saapuvat paikalle. Lisäksi paketti tuo piiritystaisteluihin muutamia uusia ominaisuuksia, antaa kaikille osapuolille uusia yksiköitä ja nostaa pelattavien kansojen lukumäärää kolmella. Näistä aragonialaiset ja unkarilaiset ovat erittäin tervetulleita tuttavuuksia, mutta sisilialaisten tarpeellisuus tuntuu hieman kyseenalaiselta.

Kaiken kaikkiaan Viking Invasion tuo Medieval: Total Wariin runsaasti huomioimisen arvoista lisämateriaalia. Sen tärkein anti on Brittein saarten tapahtumiin keskittyvä kampanja, mutta tarjolla on mukava määrä uudistuksia myös koko Euroopan valloittamista silmällä pitäen. Noin kolmenkymmenen euron hintalapulla lisälevy onkin harkitsemisen arvoinen ostos kaikille alkuperäisen pelin ystäville.

-Mikko Karvonen