Uusimmat

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots -ensifiilikset (PS3)

12.06.2008 17:26 Tero Lehtiniemi

Pelisuunnittelija Hideo Kojimaa pidetään tietyissä piireissä uuden ajan messiaana. Mies on hieman yli 20 vuodessa luotsannut Metal Gear -hiiviskelypelisarjansa konsolilta ja aikakaudelta toiselle. Todelliseen maailmanmaineeseen mies nousi vasta vuonna 1998 ilmestyneen Metal Gear Solidin myötä, joka monien mielestä mullisti elokuvamaisen tarinankerronnan peleissä.

Kojiman kieroa ja hämärää visiota lähitulevaisuuden sodankäynnistä on todistettu kolmen osan verran. Tänään puolestaan ilmestyi sarjan neljäs osa. Sarja on saanut kritiikkiä lähinnä toisinaan vaikeaselkoisesta juonenkuljetuksesta sekä ylimalkaisista välianimaatioista. Näin vakavien ”puutteiden” siivittämänä Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots on kesän ja helposti koko vuoden odotetuimpia PS3-julkaisuja. Nyt peli on valmis ja kaupoissa, joten lienee syytä kerrata hieman parin ensimmäisen tunnin tuntemuksia. Saammeko vaatimattomasti esitellä: A Hideo Kojima game by Hideo Kojima of Kojima Productions.

Jos on sattunut elämään viimeiset kymmenen vuotta tynnyrissä tai perunakellarissa, niin pieni kertaus lienee paikallaan. Metal Gear Solidit ovat kolmannesta persoonasta kuvattuja hiiviskelypelejä, joiden päähenkilönä heiluu Solid Snakena tunnettu entinen kommando. Pelin henki on ollut perinteisesti konfliktien välttely. Taistelusysteemi näet oli niin hirveä, että käryn käydessä isompia vihollisjoukkoja vastaan taisteleminen oli lähes mahdotonta. Sarjalle on myös ollut ominaista vahva, elokuvamainen ja välianimaatiopainotteinen tarinankerronta, jonka takia kyynisimmät ovat peliä jopa kritisoineet.

No place to Hideo

Maailmalta on kuulunut tarinoita jopa puolitoistatuntisista välianimaatioista, mutta ainakin alkumatkan Guns of the Patriots taivaltaa varsin konservatiivisesti. Harmaantunut, kovin paljon Rooman Sheriffiltä näyttävä Solid Snake paiskataan suoraan keskelle lähi-itäistä taistelutannerta, kahden sotivan osapuolen väliin. Pommit ja kranaatit räjähtelevät ympäriinsä, rakennukset luhistuvat ja muutenkin meininki on kuin parhaasta toimintaleffasta. Luulot halutaan ottaa pois heti kättelyssä. Toisin kuin monien muiden uuden konsolisukupolven jatko-osien kanssa, tuoreen  raudan armottoman piiskaamisen jopa tuntee.

Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia pelissä pääsee jopa pelaamaan, eikä pelaaminen ole pelkkää varjoissa kykkimistä. Ammuksia piisaa enemmän kuin laki sallii. Jo alkuvaiheessa käyttöön saa mitä murhaavampaa tuliluikkua konekivääristä raketinheittimeen. Kahden keskenään sotivan osapuolen välissä kikkailuun voi siis ottaa varsin tulivoimaisen asennoitumisen, ja anteliaasti levitellyt ensiapupakkaukset pitävät huolen siitä ettei happi loppu herkemmälläkään liipaisinsormella kovin helposti.

Ei sillä etteikö hiiviskelemään pääsisi. Snaken uusi apuväline OptoCamo sulauttaa sankarimme kameleonttimaisesti ympäristöönsä. Sekä päästettyjen äänten että sankarin näkyvyyden viholliselle näkee kätevästi Snaken ympärille sijoitetusta väriä vaihtavasta rinkulasta. Nurkassa kyykkivä, hidas eteneminen ei ainakaan alussa ole päivän sana, vaan kahden toisiaan vastaan raskaallakin arsenaalilla sotivan osapuolen huomio täytyy kiinnittää toisiinsa ja hiipiä sitten linjojen ohi.

Rautaa rajalle

Tunnelma on hyvä ja luo normaalisti kovin hidastempoiseen genreen onnistuneella tavalla toiminnan meininkiä tekemättä siitä kuitenkaan putkinäköistä ramboilua. Tehokkaan arsenaalin, uusitun lähitaistelujärjestelmän ja yleisesti paremman ampumistuntuman ansiosta Solid Snake pärjää vihollisia vastaan suorassa tulitaistelussa varsin hyvin, mutta paikallaan ihmettelyä estetään tietyissä paikoissa jatkuvasti uudelleensyntyvillä partioilla. Tempo on siis kova.

Kuten jo pikaisesti tuli todettua, Hideo lakeijoineen on toimittanut teknisesti kuta kuinkin niin kovaa kamaa kuin PlayStation 3:n omistajat ovat iltarukouksissaan toivoneet. Ehkä jopa kovempaakin. Satunnaisia hidastuksia lukuun ottamatta ympäröivän sodan fiilis ja tunnelma on yhdistetty kokemukseksi, joka hakee vertaistaan. Grafiikka on näyttävää, ääninäyttely kutakuinkin Hollywood-tasoa ja tarinan selkeästi sodanvastaista sanomaa levitetään sortumatta jeesusteluun tai pelaajan henkiseen kastroimiseen.

Aika näyttää miten peli kehittyy tästä eteenpäin, mutta ensimmäiset tunnit ovat ainakin olleet parhaita, mitä PlayStation 3 on tähän mennessä tarjonnut. Kojiman opetuslapset ovat oman pelinsä jo varmasti hakeneet, mutta uskoaan vielä etsivien pelastukseksi ja mieliksi palaamme asiaan täysipainoisen arvion muodossa viikonloppuna tai viimeistään maanantaina. Onko MGS4 täydellinen vai puuttuvatko siitä vain heikkoudet? Masentavatko luvatut välianimaatiot verenhimoisen virtuaalisoturin ja muuttuuko peli matkan edetessä? Otamme selvää.

eDomen varsinainen arvostelu Metal Gear Solid 4 -pelistä ilmestyy jahka Tero on ehtinyt tutustua peliin kunnolla -ja kirjoittaa siitä syväanalyysin.

 

Tekijä: Kojima Productions
Julkaisija: Konami
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.konami.jp/mgs4/

 

Lue lisää eDomesta

Alone in the Dark -ennakko (360, PC, PS3)

Colossal Cave Adventure – ensimmäinen seikkailupeli

Conflict: Denied Ops (PC, PS3, 360)

Elefunk (PS3)

Grand Theft Auto IV – ensimmäiset 24 tuntia

GTA IV – ensimmäiset kaksi tuntia

Iron Man (PS3, 360)

NBA Ballers: Chosen One (PS3, 360)

Smash Court Tennis 3 -ennakko (360)

Wiikon wanha: Willy Beamish

Muropaketin uusimmat