Uusimmat

Mythos-ennakko (PC)

21.04.2008 13:36 Miikka Lehtonen

Kun kävi ilmi, että pitkälti entisistä Diablo-miehistä koostuva tiimi oli työstämässä uutta nettiroolipeliä, pelaajien innolla ei ollut rajoja. Hellgate: London ei lopulta elänyt iloittelun ja hypen tasolle, mutta tästäkin löytyy positiivinen puoli.

Hellgaten tultua ja mentyä kävi ilmi, että Flagshipillä oli kehitetty salaa toistakin peliä. Pikkuinen Mythos on kuin toisesta puusta veistetty. Se on riemukas, värikäs, addiktiivinen ja ilmainen. Joko kiinnostaa?

Mythoksen matka maineeseen alkoi miltei vahingossa, kun Flagship palkkasi erään miekkosen työstämään etätyönä Hellgaten moninpelikoodia. Kyseinen miekkonen oli ennen Flagship-keikkaansa ollut tekemässä vähälle huomiolle jäänyttä FATE-peliä ja päätti työstää tältä pohjalta yksinkertaisen pikkupelin, jolla voisi testailla erilaisia ohjelmiston pätkiään.

Kun vielä tuolloin nimetön Mythos oli hurmannut sitä testanneet ja noussut Flagshipin sisällä pienoiseksi kultti-ilmiöksi, firman pomotkin huomasivat että pelissä on ainesta. Yllättäen yhden miehen testityökalu sai tuekseen tiimin ja määränpääkseen maailmanlaajuisen pelaajayleisön.

Väriä ja persoonallisuutta

Mythos on siis verkkoroolipeli, mikä ei sinänsä ole toki mitenkään erikoista. Vähän erikoisempaa on jo se, että peli on ilmainen hankkia ja ilmainen pelata. Kuukausimaksujen sijaan Flagship aikoo korvata vähäisiksi jääneet kulunsa pelin nettisaitin mainosten ohella myymällä pelaajille esineitä, kuin itämaisissa massiivimoninpeleissä konsanaan. Ei kannata kuitenkaan pelätä, että 13-vuotiaat pappa betalar -pelurit nousevat maailman kuninkaiksi, sillä Flagshipin mukaan kaikki vähänkään kovemmat kamat pitää hankkia itse pelaamalla.

Mikäs siinä on pelaillessa, sillä beta-vaiheeseen ehtinyt Mythos on jo nyt ratkiriemukas peli. Kehitystiimi on tarkoituksella pitänyt pelin yksinkertaisena ja mittakaavan pienenä. Tällä lähestymistavalla on pidetty kulut alhaalla, mutta myös huolehdittu siitä, että jokainen osa-alue saa kaipaamansa huomion ja rakastavan viimeistelyn.

Tässä on myös onnistuttu, sillä Mythos on jo nyt mainio peli. Loputtoman synkistelyn ja angstisten valituksen sijaan peli on ammentanut inspiraatiota FATEn ohella World of Warcraftista. Grafiikka on sarjakuvamaista ja ympäristöistä löytyy sen verran vaihtelua, ettei heti pääse kyllästymään. Toki pelissä on niitä pakollisia synkkiä luolia ja katakombeja, mutta myös aurinkoisia metsiä ja muita värikkäämpiä ympäristöjä.

Ympäristöjen lisäksi myös hirviöihin ja pelaajien hahmoihin on saatu enemmän kuin tarpeeksi persoonallisuutta. Hahmonsa voi tässä vaiheessa kolmesta hahmoluokasta. Soturit nauttivat meleen keskellä riehumisesta, virittelijät räiskivät kauempaa tuliaseillaan ja heittelevät höyryratasvekottimiaan, velhot taas polttavat kaiken vastaantulevan.

Jokainen kolmesta hahmoluokasta vaatii täysin erilaisen pelityylin tarjoten näin kolme täysin erilaista perspektiiviä pelin maailmaan. Lisävaihtelua saadaan kykypuiden avulla, joita jokaisella hahmolla on myös kolme. Näin voi erikoistua parantelemaan hahmoaan haluamaansa suuntaan, jälleen kuin World of Warcraftissa konsanaan.

Itse pelattavuus taas tuo mieleen sen toisen Blizzard-klassikon, eli Diablon. Kahden hiirinappulan ja kustomoitavien pikanäppäinten avulla peli onnistuu muistuttamaan tyyliltään, temmoltaan ja toteutukseltaan prikulleen sitä kauan kaivattua Diablon jatko-osaa, mitä nyt veriset pääkallot ovat vaihtuneet puussa laulaviin lintuihin. Mutta se pelattavuushan siinä tärkeintä on.

Ei olisi ilmaispelistä uskonut

Ilmaisilla massiivimoninpeleillä on läntisessä maailmassa lastenpelien maine. Kuka moisia jaksaa pelata, nehän ovat rajoittuneita ja yksinkertaisia roskia, voisivat monet todeta. Mythoksen tapauksessa näin ei ole, sillä pelistä löytyy syvyyttä kuin kaupallisesta pelistä konsanaan. Addiktiivisen peruspelattavuuden lisäksi pelistä löytyy täysipainoinen tuki killoille, pelaajien väliselle mätölle ja esineiden virittelylle.

Mukana on myös mainioita oivalluksia, kuten vaikka se, että luolastoissa kompatessaan jokainen pelaaja näkee vain omat loottinsa. Kaiken maahan pudonneen voi siis rauhassa poimia, tietäen että samaan aikaan kaverit saivat itse palkinnoksi jotain muuta mukavaa. Peli painottaa esineiden todennäköisyyksiä niin, että valtaosa vastaantulevasta kamasta soveltuu pelaajan hahmolle, pienempi osa muille ryhmässä oleville ja pienin osa on suoraan tarpeetonta kauppakamaa.

Tämä pitää pelin temmon korkealla, kun kenenkään ei tarvitse yrittää kyttäillä ja kyräillä muiden saamia esineitä ja laskea tarkkaan, saiko jokainen nyt varmasti vain oman osansa. Toki myös esineiden vaihtelu on mahdollista, joten soturin ei tarvitse jäädä itkemään hyödyttömään hiippalakkiinsa, vaan sen voi vaihtaa kaverille pudonneeseen miekkaan.

On toki hyvä huomata, että peli on vasta betavaiheessa, joten emme voi vielä puhua kaikista sen hienouksista ja pienimmistä yksityiskohdista, joiden avulla peli nostaa itsensä esiin harmaasta massasta. Tulemme varmasti palaamaan pelin pariin vielä useasti kun vaitiolovelvollisuuksia poistetaan, mutta koska peli lähestyy jo nopeasti avointa beta-vaihettaan, kaikilla lienee pian itse nähdä, miksi monet uskovat, että Flagshipin olisi alunperinkin kannattanut panostaa mieluummin Mythoksen kuin Hellgate: Londoniin.

Ennakon kuvat ovat beta-versiosta eivätkä välttämättä vastaa lopullisen pelin grafiikoita. Lisää kuvia galleriassa.

 

Tekijä: Flagship
Julkaisija: Flagship
Laitteet: PC
Ilmestyy: 2008
Muuta: Ilmainen ladata, ilmainen pelata
Pelin kotisivu: http://www.mythos.com/

 

Lue lisää eDomesta

Diablo II: Lord of Destruction

Gearbox sekoittaa Mad Maxia Diabloon

Hellgate: London (PC)

Hellgate: London –ennakko osa 1 (PC)

Hellgate: London –ennakko osa 2 (PC)

Loki (PC)

Mage Knight Apocalypse (PC)

Titan Quest – 2000-luvun Diablo?

Warcraftia myös sarjakuvana

Verkkoseikkailujen mokaisessa maailmassa osa 1: laatumorpit

World of WarCraft –pelistä suomenkielinen sarjakuvalehti

World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)