Uusimmat

Naval Campaigns: Midway (PC)

26.03.2014 17:00 Leevi Rantala

Tekijä: HPS Simulations
Julkaisija: HPS Simulations
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 2000/XP/Vista/7/8, 1 Ghz prosessori, 512 Mt muistia
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Muuta: Ladattava peli, hinta 49,95$
Pelin kotisivu: Naval Campaigns: Midway
Arvostelija: Leevi Rantala

Midwayn meritaistelu vuonna 1942 oli mielenkiintoinen kahina muun muassa siitä syystä, että se ratkaistiin ilmassa. Vanhojen taistelulaivojen aika oli ohi ja lentotukialukset nousivat valtamerten valtiaiksi. Syöksypommittajat ja torpedokoneet osoittautuivat tehokkaiksi laivojen tuhoajiksi ja pakottivat ajattelemaan merisotaa aivan uudella tavalla. Pitkän kantaman pommilentokoneet pitivät huolen siitä, että kahinat päättyivät ennen kuin laivat olivat edes näköetäisyydellä toisistaan. Taistelu oli myös käänteentekevä Yhdysvaltain ja Japanin välisessä sodassa, sillä Tyynenmeren meriherruus siirtyi sen jälkeen jenkeille.

Tätä tärkeää muutosta merisodankäynnissä yritetään mallintaa HPS:n Naval Campaigns: Midway -pelissä, joka onnistuu siinä osittain.

Ilmojen sankarit

Tyynenmeren taistelut ratkaistaan pelissä käytännössä katsoen aina taivaalla. Tiedustelu on elintärkeää, sillä kahinat saattavat ratketa jo ensimmäiseen pommitukseen. Lentotukialusten menettäminen tarkoittaa tappiota, sillä laivojen tutkien kantamat eivät mitenkään voi vastata lentokoneiden tarjoamaan etuun tiedustelussa. Ilmassa pörräävät koneet varmistavat myös sen, ettei paattien aseistuksesta ole suuremmin iloa. On todella hankalaa päästä tykkien kantaman sisälle, kun taivaalla surraavat herhiläiset syöksyvät tämän tästä alusten niskaan.

Myös erilaisten lentokoneiden ominaisuudet on mallinnettu hyvin. Valikoimasta löytyy muun muassa syöksy- ja torpedopommittajia, sekä hävittäjälentokoneita. Onnistuneet hyökkäysoperaatiot vaativat erilaisten lentokoneiden yhteistyötä, sillä etenkin japanilaisten A6M Zerot ovat oikein eteviä pudottamaan suojaamattomia pommittajia.

Käyttöliittymä ja grafiikka ovat suoraan 80-luvulta

Midwayn taistelujen suurimmat puutteet löytyvät sen erittäin vanhentuneesta toteutuksesta. Lentokoneiden hallitseminen on työlästä, sillä jokaiselle laivueelle annetaan käskyt kömpelön valikon kautta. Niissä määritellään esimerkiksi se, onko kyseessä pommitus- vai tiedustelulento, mikä on hyökkäyksen kohde ja niin edelleen. Lisäksi tiedustelulennoille täytyy määritellä asteluvut ja etäisyys, joiden sisälle lento kohdistuu. Asteiden syöttämisessä pitää olla tarkkana, sillä väärinpäin syötettäessä lentokoneet lähtevät täysin päinvastaiseen suuntaan.

Käskytyksen kankeudesta kertoo myös se, että kerran annettuja ohjeita ei voi jälkikäteen muuttaa. Mikäli koneet haluaa lähettää uuteen suuntaan, niitä täytyy ohjata siitä eteenpäin manuaalisesti. Tämä tekee pommituslentojen hallinnoimisesta hankalaa, sillä koneet osaavat suunnistaa kohteeseensa ainoastaan silloin kuin se on havaittu. Eli jos vastustaja onnistuu tiputtamaan laivansa yllä liitelevän tiedustelukoneen alas, on lähetettyä pommituslaivuetta paimennettava jatkossa koko ajan kädestä pitäen itse.

Olisin kaivannut peliin huomattavasti nykyaikaisempaa käyttöliittymää. Olisin halunnut hoitaa tiedustelulentojen lähettämisen pelkästään hiiren avulla, esimerkiksi piirtämällä koneille partiointialueen käsin. Olisin myös toivonut mahdollisuutta liittää lentokoneille annettuja käskyjä toisiinsa. Nyt käyttöliittymä tuntuu kankeudessaan ja toteutuksessaan siltä, kuin se olisi kehitetty 30 vuotta sitten.

Toinen jäänne muinaisuudesta on pelin auttamattoman karu ja vanhentunut ulkoasu. Taisteluissa pikkuruiset pikselilaivat sotivat toisiaan vastaan lähettämällä taivaalle valkoisten pikselilentokoneiden parvia. Valittuna olevista laivoista ja lentokoneista sentään löytyvät potretit, mutta nekään eivät kyllä ole mitenkään näyttävän näköisiä. Ehkä silmäni ovat tottuneet viime vuosina liialliseen väriloistoon, sillä SVGA-tasoa lähentelevä grafiikka sai ne vuotamaan verta.

Karu kuori kätkee alleen yksityiskohtia

Vaikka pelin toteutus pystyy vastaamaan vain muinaisiin standardeihin, on pinnan alle kätketty yllättävän yksityiskohtainen pelimoottori. Etenkin laivojen vahingoittuminen on kuvattu todella tarkasti. Lentotukialusten kannella olevat lentokoneet voivat syttyä palamaan ja hyvällä tuurilla tulipalo tekee lentokannesta käyttökelvottoman. Toisaalta taas ruumaan jätetyt lentokoneet ovat alttiita kannen läpäiseville pommeille. Miinat ja torpedot saattavat puolestaan aiheuttaa tulvia tai vaikkapa jumittaa peräsimen.

Tekoäly tarjoaa hyvä vastuksen, tosin se myös huijaa

Konevastustajan rattaat raksuttavat tehokkaasti.. Se osaa muun muassa tiedustella, tehdä yllätyshyökkäyksiä ja tehokkaita vastaiskuja, sekä vaihtaa laivojensa suuntaa havaitessaan vastustajan lentokoneita. Samalla se myös osoittaa yli-inhimilliset kykynsä suorittamalla sellaisia manööverejä, joihin ihmispelaajan kyvyt eivät yksinkertaisesti taivu. Tietokone pystyy esimerkiksi koordinoimaan tiedustelulentokoneidensa lentoja niin, että ne pysyvät koko ajan vastustajan ilmatorjuntatykkien ulottumattomissa. Tämä on ajoittain todella ärsyttävää, sillä omat koneeni tietenkin kaartelevat suoraan vastustajan laivojen päällä.

Naval Campaigns: Midway tuotti minulle positiivisista puolistaan huolimatta pettymyksen. Yksityiskohtainen pelimoottori olisi kaivannut rinnalleen modernimman toteutuksen, jonka avulla sotiminen olisi ollut jouhevampaa. Nyt taistelemiseen väsähtää äkkiä, vaikka aihe on todella mielenkiintoinen ja pelistä löytyisi runsaasti tahkottavaa 36 erilaisen skenaarion muodossa.

 

Lisää aiheesta

Command: Modern Naval Air Operations (PC)

First Strike (iOS)

Panzer Corps (iOS)

Tryst (PC)

Lue myös

Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U)

Fable Anniversary (PC, Xbox 360)

The Walking Dead Season 2 Episode 2: A House Divided (iOS, Mac, PC, PS3, Xbox 360)