Uusimmat

Ninja Gaiden Sigma 2 (PS3)

05.11.2009 17:10 Petteri Kaakinen

PlayStation 3 on tullut tunnetuksi sille vuoden tai enemmänkin myöhässä julkaistavista käännöksistä . Joskus lopputuloksena on muita versioita monin tavoin parempi julkaisu, toisinaan ei ymmärrä miksi pelinkehittäjä on edes vaivautunut tekemään käännöksen, kun siihen ei selvästikään ole nähty vaivaa.

Kamppailupeli Ninja Gaiden Sigma 2 on PS3:n uusin myöhäinen saapuja. Siihen on tehty paljon muutoksia ja lisäyksiä, mutta kumpaan leiriin peli lopulta kuuluu?

Enemmän ja vähemmän

Ninja Gaiden Sigma 2 on muutoksista huolimatta täyttä Ninja Gaidenia, eli kornin juonen täyttämää haastavaa ninjatoimintaa. Paha demonininjaklaani haluaa luoda uuden maailmanjärjestyksen, ja Ryu Hayabusan on estettävä heidän aikeensa apunaan kaikenlaiset vihollisia silpovat aseet. Pelaaminen on suoraviivaista toimintaa alusta loppuun ilman sen kummempaa pulmanratkontaa tai seikkailemista. Ninja Gaiden Sigma 2:n valttikorttina on edelleen syvällinen taistelusysteemi, jossa riittää opeteltavaa useammallekin läpipeluukerralle.

Hayashin luotsaama Team Ninja on muokannut Ninja Gaiden 2:n perusteita Sigma 2:sta varten. Pelin tempo on hieman Ninja Gaiden 2:sta hitaampi, mitä tosin ei välttämättä huomaa, jos ei ole pelannut alkuperäistä. Tämän lisäksi Hayabusan ja kumppaneiden kimppuun hyökkää vähemmän vihollisia kerralla, mutta ne ovat toisaalta kestävämpiä iskuille. Näiden muutosten seurauksena Ninja Gaiden Sigma 2 ei niinkään tunnu suoralta Ninja Gaiden 2:n PS3-käännökseltä, johon oltaisiin vain lisätty sisältöä, vaan enemmän ensimmäisen Ninja Gaiden Sigman jatkumolta. Se on tietysti luonnollista, mutta samalla jää kaipaamaan Ninja Gaiden 2:n tekemiä edistysaskelia.

Sigma 2 pienentää joitain alkuperäistä Ninjaa Gaiden 2:sta vaivanneita ongelmia, mutta ei poista niistä yhtäkään täysin. Kamera ei edelleenkään näytä toimintaa aina parhaalla tavalla ja se aiheuttaa edelleen harmaita hiuksia ahtaimmissa tiloissa.  Isoimmat vihollisetkin estävät pelaajaa näkemästä Ryu’ta hetkellisesti taistelun tuoksinnassa. Tylsään ja välillä jopa huonoon kenttäsuunnitteluun ei myöskään ole koskettu. Vihollisetkin jaksavat edelleen ampua ja heitellä asioita pelaajaa kohti ruudun ulkopuolelta, vaikka sitä ollaankin vähennetty huomattavasti.

Muutosten ohella Sigma 2:en on lisätty paljon kaikenlaista. Yksinpelin näkyvimmät lisäykset ovat tietysti kolme uutta naishahmoa, joilla pääsee pelaamaan yksinpelin aikana muutamaan otteeseen. Niillä pelaaminen ei ole aivan yhtä viihdyttävää tai monipuolista kuin Ryulla, mutta ne tarjoavat mukavaa vaihtelua ja oman mausteensa pelaamiseen. Sigma 2:en on lisätty myös muutamia loppareita, aseita ja muuta pientä, jotka nostavat peliin uudelleenpelaamisarvoa myös Ninja Gaiden 2:ta pelanneille.

Tarinapelitilan lisäksi pelaaja voi uppoutua Team Mission pelimuotoon. Siinä läpäistään joukko tehtäviä joko tekoälyn tai toisen pelaajan ohjaaman hahmon kanssa. Tekoäly ei juurikaan tarjoa apua tehtävissä, joten netin kautta pelattava coop on ainoa mahdollisuus nauttia moninpelistä täysillä. Aivan kuten taistelupeleissä, myös Sigma 2:n nettipelissä verkkoviiveestä on normaalia enemmän haittaa, etenkin vaikeammilla vaikeustasoilla pelatessa. Kun lagi ei vaivaa, vihollisten silpominen yhteistyössä toisen pelaajan kanssa jaksaa pitää otteessaan. Ninja Gaidenin ja Devil May Cryn kaltaisilta peleiltä ei odoteta moninpeliä eivätkä ne ole sellaisia ennen tarjonneetkaan, joten Sigma 2 tarjoaa siten jotain varsin ainutlaatuista.

Sigma 2:en ei olla vain lisätty asioita, vaan siitä ollaan myös poistettu niitä. Tiettyjä heittoaseita on poistettu, kuten myös kokonaisia taisteluja esimerkiksi lentäviä vihollisia vastaan. Loputtomien heitto- ja ampuma-asevarastojen takia ne olisivatkin olleet liian helppoja. Sigma 2:ssa on myös poistettu mahdollisuus kehittää aseitaan milloin tahansa sattuukaan kaupan kohdalle, eikä siihen tarvita enää edes kaupassa valuuttana käytettäviä energiapalloja, mitkä olivatkin typeriä ratkaisuja. Niiden sijaan pelissä on ennalta määrättyjä pisteitä, joissa aseitaan voi kehittää ja niissäkin ase kerrallaan, vain tiettyyn pisteeseen asti.

Punainen on niin out

Veri on korvattu lähes täysin rumalla violetilla sumupilven pöllähdyksellä. Veritahrat koristavat edelleen seiniä taisteluiden jälkeen, mutta Ninja Gaiden 2:n kaatoverisateesta on luovuttu täysin. Päätös on vähintäänkin typerä. Tässä ei häiritse niinkään veren vähentäminen, vaan nimenomaan hölmön näköisen violetin sumupilven lisääminen. Sen pois jättäminen olisi ollut parempi vaihtoehto, vaikka Hayashi ei nähnytkään mielekkääksi jatkaa NG2:n tyylistä verellä mässäilyä. Muuten NGS2 silottelee ja parantelee näkyvästi muttei merkittävästi Ninja Gaiden 2:n grafiikoita. Ruudunpäivitysongelmista ei tosin olla tässäkään versiossa päästy täysin eroon.

Ninja Gaiden Sigma 2 tuntuu kokonaisuutena hiotummalta peliltä kuin Ninja Gaiden 2, mutta se on lopulta myös jossain määrin erilainen kokemus Muutokset pelin tempoon ja vihollisten määrään muuttavat pelituntuman lähemmäs ensimmäistä Ninja Gaiden Sigmaa, mikä voi tuntua tietynlaiselta askeleelta taaksepäin, ainakin jos on pelannut alkuperäistä peliä. Uusversio ei korjaa kaikkia alkuperäisestä löytyneitä ongelmia ja pieni osa muutoksista on askel huonompaan suuntaan. Silti Ninja Gaiden Sigma 2 on paras tapa matkailla Ninja Gaidenien maailmassa.

 

Tekijä: Team Ninja
Julkaisija: Tecmo
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.ninjagaidengame.com
Petteri Kaakinen

 

Lisää aiheesta

Ninja Gaiden 2 (360)

Ninja Gaiden Sigma (PS3)

Lue myös

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

DJ Hero (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Fallout 3 Game of the Year Edition (PC, PS3, Xbox 360)

God of War III -ennakko (PS3)

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

 

Muropaketin uusimmat