Uusimmat

Renegade Ops (PC, PS3, Xbox 360)

02.11.2011 16:37 Janne Mikola

Tekijä: Avalanche Studios
Julkaisija: Sega
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: PC minimi: Windows Vista tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,6 GHz tai AMD Phenom X3 2,4 GHz tai parempi, 2 Gt keskusmuistia, 256 Mt näytönohjainmuisti ja DirectX 10.1 -tuki, 10 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-4 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli Steam (12,99e) / PlayStation Store / Xbox Live Arcade (1200 MS-pistettä)
Pelin kotisivu: http://www.sega.com/games/renegade-ops/
Arvostelija: Janne Mikola

Joskus aikoinaan pelit olivat todella pelejä. Siis sellaisia kulttuurin ilmentymiä, jotka eivät ottaneet itseään turhan vakavasti. Jossain kohtaa realismi ja vakavastiotettavuus tulivat muotiin ja sille tielle jäätiin. Se on johtanut kieltämättä hienoihin teoksiin, jotka ainakin pelijournalistin mielestä voisivat hyvinkin kamppailla tietyissä tapauksissa kulttuurillisesta arvosta ns. arvostetumpien medioiden, kuten elokuvien ja kirjojen, kanssa mutta joskus vaan tekisi mieli unohtaa tuo kaikki syvällisyys ja rentoutua.

Renegade Ops on oiva paluu tähän vanhan koulukunnan tyyliin. Pelaaminen on yksinkertaista, nopeaa, hauskaa ja syitä ja seurauksia ei ihmetellä eri näkökulmista. Pienet välianimaatiot ja niissä esiintyvät hahmot ovat korneja ja kliseisiä. Ja täysin tarkoituksella.

Renegade Ops on Avalanche Studiosin, eli siis varsin kelvollisen Just Cause -pelisarjan tekijöiden autoiluräiskintä, jossa kaahaillaan trooppisissa maisemissa ja räjäytellään juttuja. Sieltä täältä kartoista löytyvät power-upit päästävät pelaajan ajoittain myös Desert Strike -henkisen helikopteriräiskinnän pariin. Kulkuneuvoa, maassa tai ilmalla ohjataan aivolohkoja kutittelevalla mekanismilla, jossa toinen peliohjaimen tatti ohjaa laitteen kulkusuuntaan ja toinen sen keulaan/katolle pultattua konekivääriä.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Aivan pelin alkumetreillä, kontrolliskeeman tallentuessa pikkuhiljaa selkäytimen rekistereihin, räiskintä taantuu kieltämättä helposti satunnaisen pyörimisen ja joka puolelle ammuskelun tasolle. Vähitellen ideasta saa kuitenkin kiinni, ja pelissä alkaa kuin puolivahingossa tuottamaan näyttäviä ja vauhdikkaita tilanteita, kun autollaan paahtaa pitkin poikin pahisten miehittämiä hökkelikyliä tai kylvää kauhua trooppisen aavikon hiekkaa pöllyttävillä propelleilla.

Jaettu ilo on yli kaksinkertainen ilo

Kyliä ja niihin parkkeeranneita pahisten kulkuneuvoja voi ampua, räjäytellä tai polttaan savuna ilmaan joko yksin, kaverin kanssa jaetulla ruudulla tai verkon välityksellä maksimissaan neljän pelaajan voimin. On jopa kohtalaisen selvää, että Renegade Ops on suunniteltu pääasiallisesti monin- eikä yksinpeliksi. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että ruudun reunalla sarjakuvamaisissa, pelin tarinaa kehittelevissä kohtauksissa puhuvat kenraalit ja pahiskomentajat puhuttelevat pelaajaa monikossa myös yksinpelin aikana. Suunnittelun kaksipeluuidea valkenee lopullisesti viimeistään silloin, kun pelaaja tajuaa miten Renegade Opsin hauskuus enemmän kun kaksinkertaistuu kahden pelaajan päristellessä taistelukentälle.

Ne hyvät tyypit, eli lässyttävistä maailman kukkahattupäättäjistä suivaantuneet kapinalliset, koostuvat neljästä hahmosta ja kunkin hahmon omasta, liikkuvasta kommandoyksiköstä, jota voisi ehkä hyvällä tahdolla kutsua autoksi. Moninpelissä autojen valintaa ei ole rajoitettu millään tavalla, mikä on hyvä juttu, sillä autoista kahden erikoiskyvyt ovat tämänkaltaiseen peliin huomattavasti hauskempia kuin kahden muun. Kaksi huristeluvekotinta on ominaisuuksiltaan selvästi hyökkäävämpiä, kuin kaksi enemmänkin puolustus- ja tukikäyttöön tarkoitettua. Pelaaja kerää kullekin autolle erikseen kokemuspisteitä, joita kertyy sekä yksin- että moninpelistä, ja näillä kokemuspisteillä voi karttojen välillä varustaa autoa monenmoisilla lisäosilla ja muilla räiskintäkokemusta tehostavilla välineillä.

Kevyttä ja mieletöntä – hyvällä tavalla

Pelin merkityksen ja taiteellisen syvyyden kuvailuun riittää helposti premissin kertaaminen: hullujenhuoneelta karanneella Infernolla on pakkomielle maailman hallitsemisesta. Sehän pitää estää. Siinä kaikki.

Koska peli ei ole millään tasolla tarinavetoinen, voitaneen paljastuksia pelkäämättä todeta, että se pyörii muutenkin vakavastiotettavuutensa kanssa jossain oudolla lapsellisuuden ja aikuismaisten teemojen satumaisen yksinkertaistamisen välimaastossa esimerkiksi sen piirteen kanssa, että Infernon saa tappaa monta kertaa – ja joka kerta hän vain palaa kuvioihin. Eikä tämä siis tunnu peliä pelatessa mitenkään tyhmältä.

Kylien polttaminen ei ole aina ruusuilla tanssimista

Ei peli vailla heikkouksiakaan ole. Pelattavan sisällön määrä, kuten niin harmillisen usein indie- ja XBLA/PSN-peleissä, on varsin vähäinen. Samat yhdeksän karttaa löytyvät täysin identtisinä sekä yksin- että moninpelin puolelta, eikä uudelleenpeluuarvoakaan ole peliin rakennettu sen enempää kuin yksinkertaisesti tekemällä pelistä hauska. Kyllä Renegade Opsia siis jaksaa, ja suorastaan haluaakin kaahailla useampaan kuin yhteen kertaan karttaa kohden, vaikka pelikerroilla ei mitään uutta kokisikaan. Pelissä on lisäksi kokemuspistejärjestelmä, ja noin puolitoista tarkkaa läpipeluukertaa riittävät yhden ajoneuvon kaikkien lisäosien avaamiseksi. Näin ollen pieniä täyttymyksen tunteita voi peli tarjota tällä saralla jatkossa.

Tämän lisäksi on harmillista huomata, että peliseuran löytäminen ainakin Xbox Livessä on erittäin tuskallinen operaatio. Kellonajasta riippumatta pelejä pelin palvelinhaulla etsiessä tuloksena on useimmiten tyhjä lista. Omaa peliä pystyttäessä tyhjässä pelin lobbyssä joutuu yleensä peliseuraa odottelemaan noin 15 minuuttia, eikä kahta pelaajaa suurempia lystejä ole yleensä mieltä odottaa muodostuvaksi. Toisaalta tällä ei ole merkitystä, mikäli sovit pelin hankinnasta yhdessä peliseurasi kanssa.

Nykyisellään vaan Renegade Opsin sopivuus pikaisiin lyhyisiin hauskanpito-räiskintäsessioihin on hieman kyseenalainen. Käytännössä tilanteesta seurasi harvojen Renegade Ops -pelaajien keskinäistä Xbox Live -kaverilistautumista ja pelikutsujen lähettelyjä pitkin peli-iltoja. Jaetulla ruudulla nämä ongelmat eivät tietenkään päde, eikä peli myöskään ole niin raskas, että se altistuisi merkittäville ruudunpäivitysnopeuden tipahteluille.

Takaisin vanhan koulun penkille

Testausvaiheessa PC-versioon ei ollut mahdollisuutta päästä käsiksi, mutta Renegade Ops saattaa hyvinkin olla niitä pelejä, joissa pad-ohjaus oikeasti voittaa perinteisen näppäimistön ja hiiren. Arvostelijan henkilökohtaisen arvailun mukaan Renegade Opsin PC-version julkaisun myöhästymisen syykin saattaa liittyä PC-version kontrollien hiomiseen. Versio kuitenkin tukee pad-ohjausta, joten pelin hankkivilta löytyy pöytälaatikosta toivottavasti myös kelvollinen peliohjain.

Lyhyesti voidaan sanoa, että Renegade Ops on kontrolliensa puolesta juuri sopivalla tavalla selkäydintä haastavaa räiskintää jopa hieman retrohenkiseen oldschool-tyyliin. Peli osaa olla näyttävä, sillä harvoja siirtymätaipaleita lukuunottamatta ruudulla välkkyy jatkuvalla syötöllä tyylikkäitä ja jotain outoa inhimillistä himoa tyydyttäviä räjähdyksiä. Ennen kaikkea Renegade Ops osaa olla hauska. Onko kukaan kuullut termiä ”aivot narikkaan”? No, tässä sitä olisi tarjolla parhaimmillaan.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Just Cause (PC, PS2, Xbox, 360)

Just Cause 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Batman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

Dark Souls (PS3, Xbox 360)

Deus Ex: Human Revolution Missing Link DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Legend of Zelda: Skyward Sword -ennakko (Wii)

Panzer Command Ostfront (PC)

Rayman Origins -ennakko (PS3, Wii, Xbox 360)

Rise of Nightmares (Xbox 360)

Uncharted 3: Drake’s Deception (PS3)