Uusimmat

Ryse: Son of Rome -ennakko (PC)

01.10.2014 14:30 Miikka Lehtonen

Tekijä: Crytek
Julkaisija: Crytek
Testattu: Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Xbox One
Tulossa: PC – 10.10.2014
Pelaajia: 1, 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.crytek.com/games/ryse/overview
Testaaja: Miikka Lehtonen

 

Crytekin Ryse oli monellakin tavalla yllättävä ja erikoinen veto. Turhankin, sillä vaikka saksalaisfirman roomalaismättö näytti kivalta kuvissa, sen pelattavuus vaikutti melkoiselta sillisalaatilta.

Niinpä peli jäi Xbox Onella monelta kokonaan kokematta, mikä on ehkä jopa harmi. Ensivaikutelmat kun olivat hieman harhaanjohtavia. Nyt peli saa uuden tilaisuuden PC:llä. Miten sujuu PC Gaming Master Racelta legioonailu?

Saksalaisen Crytekin Ryse oli todellakin hieman yllättävä veto firmalta, joka on profiloitunut tekemään näyttäviä FPS-räiskintöjä. Olihan Rysekin näyttävä, mutta kun peliä esiteltiin E3-messuilla, sen pelattavuus vaikutti aivan jäätävältä. Huonosti toimivaa ja puolivillaista Kinect-huutelua, quick time eventejä toisensa perään ja muutenkin pelattavuutta, joka olisi ehkä ollut enemmän kotonaan 90-luvun FMV-pelissä kuin vuoden 2013 julkaisussa.

Todellisuus oli hieman toisenlainen, sillä oikeasti Ryse oli God of War -henkinen character action -peli, jossa ne E3-messuilla nähdyt elementit ovat vain sivuosassa. Minultakin Ryse meni aikanaan totaalisesti ohi, koska en Xbox Onea ennen konsolin Suomi-julkaisua omistanut, mutta PC:llä ongelma tuli paikattua.

Roomalaiset, lainatkaa minulle korvanne

Pääsimme testaamaan Rysen keskeneräistä kehitysversiota, joka oli tietyiltä piirteiltään jo aika lopullisen oloinen, mutta osittain vielä aivan raakile. Tehtäviä täytyi esimerkiksi pelata yksi kerrallaan aina päävalikon kautta hyppien, eikä esimerkiksi moninpeliä tuntunut testiversiossa olevan lainkaan. Niinpä tämä ei todellakaan ole vielä arvostelu, vaan sen aika on myöhemmin. Nyt hieman fiilistellään ja pohjustellaan.

Ryse oli minulle niitä pelejä, joita olisin ihan halunnut testailla ja kokeilla, mutta en “pakko ostaa konsoli”-paljon. Niinpä PC-käännös — joka siis iskeytyi haltuuni ennen Xbonen Suomi-julkaisua — oli tervetullut tapaus. Nopeasti kävi ilmi, että ennakkofiilikseni näkyivät osuneen aika hyvin kohdalleen: Ryse vaikuttaa olevan pelaamisen ja kokeilemisen arvoinen peli, mutta ei ehkä niin hyvä, että sitä varten nyt laitetta ostaisi. Mutta jos se on jo ostettu, huonomminkin rahansa voisi sijoittaa.

Ryse kertoo jonkinlaisen tarinan roomalaisesta kapteenista, joka joutuu keskelle hämäriä tapahtumia. Tapahtumat jäivät minulle ehkä normaalia hämärämmiksi, koska testiversiosta puuttui suuri osa välianimaatioista: kun tarinan olisi pitänyt pyörähtää käyntiin, peli heitti takaisin päävalikkoon valitsemaan käsin seuraavaa tehtävää.

Mutta eihän sillä tarinalla oikeasti tunnu väliä olevan, sillä Rysessä se on vain tekosyy hyperväkivallalle. Barbaarilaumat rynnivät päälle sakeina massoina ja niitä sitten pätkitään kumoon verisesti ja näyttävästi.

Pelin kantavana ideana tuntuu olevan se, ettäensin vihollisia mätkitään hetken pataan perustason “heikko hyökkäys, voimakas hyökkäys”-doktriinin mukaisesti (muistaen, että välillä vastaan tulee vihollisia, joihin toimii vain voimakas hyökkäys ja niin edelleen), mutta kun niitä on heikennetty hetken, voi siirtyä hyvin näyttävään ja brutaaliin viimeistelytilaan, jossa puolikuntoinen poloinen pistetään haudan lepoon.

Ja ovathan ne hyvin tylyä katsottavaa. Quick time eventin keinoin kuvatuissa tappoanimaatioissa lyödään vaikka ensin kaveria kilven reunalla kaulaan. vetäistään miekalla vatsa auki ja lopuksi puukotetaan se henkeään haukkovan reppanan kaulasta sisään ja päälaelta ulos. Sitten eteenpäin ja tappamaan seuraavat 120 visigoottia yhtäjulmasti.

Tämä kaikki on tietenkin tuttua myös Xbone-versiosta, joten miten on PC-käännöksen laita?

PC Gaming Master Legion

Ennakkoon odottelin hieman kauhulla Rysen PC-versiota, sillä olin lukenut ja kuullut siitä niitä perustason Crytek-juttuja. Siihen on syynsä, miksi vielä vuosia Crysiksen julkaisun jälkeen ihmiset kyselivät uutta rautaa ostaessaan, että jokohan tämä pyörittäisi sitä kunnolla.

Oma koneeni on ihan asiallinen, mutta ei mitään aivan viimeisintä huippurautaa, joten olin varautunut siihen, että Ryse pyörisi hitaasti tai pahasti karsituilla detaileilla. Ja peli itse yrittikin ehdottaa, että mitäs jos säädettäisiin grafiikat sinne matalaan keskipäähän. Ehei, en suostunut: korkeat ennakkoasetukset päälle, ultra-tason jätin sentään rauhaan. Ja yllätyksekseni Ryse pyörii kivasti. Pääasiassa ruudunpäivitysnopeus on 60 FPS:ssä, mutta välillä dippailee 40:n huitteille.

On muistettava, että kyseessä on vielä viimeistä optimointikierrosta vaille vajaa peli, joten suorituskyky voi tästävielä parantuakin. Mutta jos ei parannu, itse olen ihan tyytyväinen. Peli näyttää aivan tautisen nätiltä ja pyörii riittävän hyvin. Hyvin hoidettu, Crytekin koodarit, siis!

Koska elämme herran vuotta 2014, muut puitteet ovat toki myös kunnossa: Ryse käyttää Steamworksia achievementeihin ja muuhun mukavaan, sekä tukee XInput-rajapinnan täyttäviä ohjaimia suoraan laatikosta. Itse pelailin PlayStation 4 -ohjaimella, joka oli DSTool-apuohjelmalla feikattu toimimaan XInputin kautta, eikä ongelmia ollut.

Kuten jo totesin, on vielä aivan liian aikaista sanoa mitään lopullista pelistä. Ei keskeneräisestä kehitysversiosta, eikä parin tunnin pelaamisen jälkeen. Mutta näin ei-lopullisesti voin sanoa, että Ryse kyllä jäi kiinnostamaan. Minun elämässäni on tällähetkellä character action -pelin mentävä aukko ja Ryse voi ihan mainiosti onnistua täyttämään sen ilmestyessään. En ehkä tosiaan konetta sitä varten ostaisi, mutta koska toimiva peli-PC nyt kotoa jo löytyy, niin miksipä ei?

JOK jatkaa: Olen pelannut Xbonen versiota ja viihtynyt hyvin. Ryse on paljon mainettaan parempi peli. Niin se yksi katastrofaalinen messutraileri jättää lähtemättömän jälkensä. Tarina on ihan kiinnostavaa ja katsomis/pelikelpoista historiahuttua, pelattavuus passeli ja verta lentää. Ehkä eniten kuitenkin tykkään moninpelistä, sillä areenamättäminen co-oppina on tosi sujuvaa – ja älyttömän näyttävää.

 

Ryse: Son of Rome –ensikosketus – verta, suolia ja gladiaattoreita

Pelaaja on roomalaissotilas Marius Titus, joka näkee barbaarien murhaavan perheensä. Onneton mies janoaa kostoa ja värväytyy armeijaan, jossa tarjoutuu tilaisuus jos toinenkin tehdä selvää Euroopan barbaarikansoista. Mariusista tulee lopulta yksi Rooman mahtavimmista sotilaista ja johtajista.