Uusimmat

Samurai Warriors 3 (Wii)

25.10.2010 16:02 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Omega Force
Julkaisija: Koei
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: Samurai Warriors 3
Jukka O. Kauppinen

 

Koei on tehnyt vuosien ja vuosikymmenten mittaan taatusti kymmeniä erilaisia pelejä, jotka ammentavat Japanin ja Kiinan ehtymättömältä tuntuvasta historiasta. Välillä aiheita sekoitellaan toisiinsa ja samat historialliset hahmotkin on nähty useammassa teoksessa.

Harvemmin historiaa kuvataan kuitenkaan näin äimistyttävän kiivaasti ja raivokkaasti. Kun kamppailupeleistä puhutaan, niin Samurai Warriors 3 on jotain aivan omanlaistaan.

Olen pelaillut Koein historiallisia teoksia satunnaisesti toistakymmentä vuotta. Niiden peruskaava onkin tullut ajan mittaan tutuksi. Sankareita ja sankarittaria, suuria kohtaloista ja hirveästi sotimista. Sitä on Samurai Warriors 3:kin täynnä.

Dynasty Warriorsit, Samurai Warriorsit ja sarjojen spinoffit tyytyvät kuitenkin toistamaan omaa peruskaavaansa. Ne ovat massiivisia mättöseikkailuja, joissa ei suuremmin tutusta kuviosta poiketa. Yhden pelin nähtyäsi olet periaatteessa nähnyt loputkin, vaikka pelien fanaattiset ystävät toki pystyvätkin seikkaperäisesti kertomaan miten lukemattomilla tavoilla eri osilla on eroa. Tarinoissa, detaljeissa ja pelimekaniikoissa on toki vivahteita, mutta ydinpelissä vähemmän.

Samurai Warriors 3 onkin tuttu ja turvallinen teos. Japanin historiaan sijoittuvassa tarinassa yhdistellään oivallisesti historiallisiin kehyksiin sijoittuvaa omaa fantasiaa. Todelliset historialliset hahmot heitetään yhteen mielikuvitusjamppojen kanssa, pelin kohtaukset sijoittuvat todellisten tapahtumien keskelle rakennettuihin itse keksittyihin yhteenottoihin. Oivallinen idea tuo pelin tapahtumiin lihaa ja nostaa kiinnostavuutta, etenkin jos historia tai Koein peleissä vilahdelleet sankarit ja sankarittaret ovat entuudestaan tuttuja.

Toimintaviihteenä Samurai Warriors 3 on pätevää ja sujuvaa mättöä, vaikka pelissä ei sinänsä olekaan mitään sellaista, mitä ei olisi nähty hyvin, hyvin monta kertaa. Se on yksinkertaisesti kuvattuna vain tavallista massiivisempi tappelupeli, jossa yhden ihan perustaistelun aikana pelaaja tappaa semmoiset 500-1000 vihollissotilasta, pelastaa kollegojaan pulasta, suorittaa taistelujen kulkuun vaikuttavia tehtäviä, jahtaa vihollisten komentajia ja niin edelleen. Koko peli hoituu kolmea hyökkäysnappia nakuttamalla ja pikkuisen komboilemalla.

Eikä taistelupelin  ohuen pintakuoren alla ole nytkään juuri muuta.

Onhan peluu suoraviivaisuudessaan nautinnollistakin. Rähinässä ei tarvitse stressata hienouksien kanssa, kunhan vain ehtii huomata nakutuksen lomassa seurata hahmojen keskusteluja ja taistelutilanteiden muutoksia pikkukartalta. Päämäärät kun muuttuvat tasaiseen tahtiin ja varsinaisten tavoitteiden lomassa pelaajan on ehdittävä avittamaan myös pulaan joutuneita kavereitaan.

Mutkattomasta taistelusta nauttiville pelillä on kyllä paljon tarjottavaa. Sarjan vanhemmille ystäville tarjolla on seitsemän uutta pelattavaa hahmoa ja kaikkiaan pelattavaa löytyy 37 mies- ja naissoturin verran. Näistä 30:llä on oma tarinansa. Tehtävien täydellisyyteen saakka hinkkaaminen ja esineiden kerääminen on taatusti joidenkin mieleen, samoin moninpeli jaetulla ruudulla ja netissä.

Suurin osa pelaajista taitaa kuitenkin kyllästyä Samurai Warriors 3:een alta aikayksikön. Jos ei yksitoikkoisen napinhakkaamisen, niin sitten rakeisen ulkoasun ja omituisesti särkevän äänimaailman takia. Samuraimättö on yksinkertaisesti niin suoraviivaista ja itseään toistavaa nakuttamista pelitilasta, tehtävästä ja hahmosta toiseen, ettei se jaksa pitää yllä tavallisemman pelaajan kiinnostusta. Kyse on siis ihan suoraan sanoen friikkipelistä.

 

Lue myös

Alan Wake: The Writer DLC (Xbox 360)

Blade Kitten (PC, PS3, Xbox 360)

Comic Jumper (Xbox 360)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Deathspank: Thongs of Virtue (PS3, Xbox 360)

Disciples III: Renaissance (PC)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)