Uusimmat

Scribblenauts (DS)

25.12.2009 18:00 Antti Mutta

Mielikuvituksettomuus. Pitkä, ikävä sana, joka vaivaa niin monia pelejä nykypäivänä. Tylsyyden trendi on jatkunut jo vuosia, joten taantuma ei kelpaa selitykseksi. Ei varsinkaan, kun Nintendon koneilla näkee raikkaita, omaperäisiä teoksia. Sellaisia, kuin vuoden parhaisiin peleihin kuuluvan Scribblenautsin.

Avainsana on mielikuvitus. Tämä pätee peliin itseensä, mutta sitäkin enemmän pelaajaan. Kuinka vapaasti ajatusvirta juoksee, kun eteen pannaan pulmatilanne ja rajattomat mahdollisuudet ratkaisuun. Varsinkin aikuiselle vapaa assosiointi on usein hankalaa, kun mielen on saastuttanut arjen rationalismi.

Maxwellin taikalamppu

Scribblenautsin pääosassa on Maxwell. Hassu heppu, joka joutuu askarruttaviin tilanteisiin. Pelaaja ohjaa kosketusnäytöllä uutta parasta kaveriaan leppoisassa, sarjakuvamaisessa ympäristössä. Ensivaikutelma on tasoloikkamainen. Sitäkin on tavallaan edessä, vaikka tasot ovat hyvin lyhyitä.

Jokaisessa kentässä on oma pulmansa, joka esitellään sekä sanoin, että kameran avustuksella. Yksinkertaisena esimerkkinä Maxwellin on haettava kukka ruudun toisesta päästä. Tehtävää hankaloittavat vastustajat sekä kasvin olinpaikka korkealla kalliolla.

Ja nyt seuraa Scribblenautsin koukku: avuksi voi taikoa mitä tahansa apuvälineitä. Kirjoitat näppäimistön tai tekstin tunnistuksen avulla sanan, ja abradakabra, tämä ilmestyy Maxwellin viereen. Apuväline voi olla eläväkin ja vaikka kuinka iso kooltaan. Haluatko ruutuun vuoren? Onnistuu. Mahdollisesti H.P. Lovecraftin kirjoista tutun Cthulhu-ökkiäisen? Kirjoita oikea sana, mutta varo, toivomasi olio saattaa käydä sankarin kimppuun.

Kuinka kukka kerätään

Palataanpa siis mainittuun esimerkkikenttään. Maxwellin ja kukan välissä on ampiaisia ja vesiesteessä uiskenteleva piraija. Itse ratkaisin pulman kirjoittamalla Maxwellille käteen konepistoolin, jolla tapoin ampparit ja kalat. Helikopteri vei vaivatta sankarin kalliolle. Kokeilin myös haita piraijoiden sekaan, mutta Maxwell putosi vahingossa altaaseen ennen suurta taistoa.

Esimerkki on yksinkertaisimmasta ja tavallisimmasta päästä kenttiä. Uusia avautuu, kun taso on ratkaistu ja Maxwell saa tähden. Teoista saa myös ollareiksi kutsuttua valuuttaa, jolla voi avata uusia maailmoja ja ostaa Maxwellin tilalle vaikkapa ninja-hahmon.

Lisäksi jokaista ratkaistua kenttää voi kokeilla erityisen haastavassa tilassa, jossa taso on selvitettävä kolme kertaa peräkkäin, mutta samoja sanoja ei saa käyttää uudelleen. Kun farmarille on keksittävä kolme maatilan eläintä, sanoja keksii helposti. Toiminnallisissa tehtävissä ongelmat vasta oikeasti kasaantuvat ja mielikuvitus joutuu todella koville.

Jotain aivan muuta

Scribblenautsin ainoa ongelma on sen epätarkka ohjattavuus, jonka pelintekijätkin ovat huomanneet, mutta laittaneet kehitysaikataulun piikkiin. Maxwell liikkuu usein silloin, kun haluaisi siirtää tai pyörittää esinettä tai tehdä jotain muuta, joka ei liity hahmoon. Pakollisena ratkaisuna sankari on joskus teljettävä vaikkapa seinän taakse, ettei tämä joutuisi pulaan. Epätarkkuus harmittaa, muttei pilaa peliä, kun sen hyväksyy ja opettelee kiertämään.

Scribblenauts on uskomaton kokemus, vaikka siinä onkin pelattavuudelta parantamisen varaa. Kenttien ratkaisutavoista syntyy lukuisia tarinoita ja hupaisia anekdootteja, joiden jakaminen kavereiden kanssa on riemukasta. Scribblenauts on DS:n omistajalle pakollinen ostos. DS:n hankintaa harkinneelle se on ehdoton syy puoltavaan päätökseen.

Joululahjavinkkinä Scribblenauts on loistava. Täysin suomennettuna se sopii nuoremmillekin, kunhan osaa lukea ja kirjoittaa. Hieman vanhemmille kannattaa harkita pelin hankkimista ulkomailta. On vaikea ajatella parempaa tapaa täydentää sanavarastoaan. Scribblenauts onkin hauska, mutta myös opettavainen ja mielikuvitusta petraava paketti parhaimmasta päästä.

Vielä on pakko kertoa pari maukasta esimerkkiä loppuun. Kaverini ratkaisi pulman, jossa suuri kivi oli vedettävä paikasta toiseen, kirjoittamalla ruutuun auton, kuskiksi zombien ja liimaamalla auton kiveen kiinni. Zombie hurjasteli päättömästi eteenpäin ja kivi siirtyi, voila! Hupailun nimissä sama ystävä kirjoitti ruutuun satuloidun dinosauruksen, Maxwellin ratsaille ja sankarin käteen laserpyssyn. Kyllä kelpasi aiheuttaa tuhoa.

 

Tekijä: 5th Cell

Julkaisija: Warner Bros. Interactive

Testattu: DS

Saatavilla: DS

Pelaajia:  1

Pelin kotisivut:http://www.scribblenauts.com

 Antti Mutta

 

Lue myös

James Cameron’s Avatar: The Game (PC, PS3, Xbox 360)

Dark Void -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Painkiller Resurrection (PC)

Muropaketin uusimmat