Uusimmat

Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 (PS2)

28.03.2007 14:34 Tero Lehtiniemi

Shin Megami Tensei-roolipelisarjan uusin osa jatkaa korkealentoista hindumystiikkaa, demoneja ja science fictionia yhdistelleen Digital Devil Saga -pelin tarinaa.

Sarjan peleissä kiehtovaa juonta ja pelimaailmaa on perinteisesti varjostanut satunnaistaisteluiden yleisyys ja yleinen armottomuus. Onko meininki sitten yhtään muuttunut?

Ensimmäinen Digital Devil Saga kertoi kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvan tarinan Junkyardiksi kutsutusta, sodan runtelemasta erämaasta. Siellä aluetta asuttaneet klaanit taistelivat mystisen Karman temppelin suosiosta, jotta nämä pääsisivät nousemaan Junkyardin kurjuudesta Nirvanaksi kutsuttuun, ihanaan paratiisiin.

Pelissä pelaaja kontrolloi Embryon-nimisen klaanin jäseniä, jotka johtajansa Sylphin tiukassa ohjastuksessa onnistuivat viimein päihittämään kilpailevat klaanit ja astumaan Nirvanaan. Nirvanassa Serphiä ja tämän ystäviä ei kuitenkaan odottanut paljon puhuttu paratiisi, vaan kivettyneiden ihmisten täyttämä rauniokaupunki. Mistä tässä suuressa huijauksessa sitten oli kysymys? Se selviää jatko-osassa Digital Devil Saga 2.

Piru vieköön

Koska juoni on pelin suola, ei siitä ole syytä paljastaa liikoja. Joka tapauksessa peli seuraa Embryon taistelua Nirvanaa hallitsevaa Karma-järjestöä ja kaikkia elollisia kiveksi muuttavaa aurinkoa vastaan. Juoni on SMT-sarjalle uskolliseksi sopivan pimeä, mutta samalla se vilisee vivahteikkaita henkilöhahmoja ja dramaattisia käännöksiä. Shin Megami Tensei -pelien ytimenä toimivat demonit ovat tälläkin kertaa näyttävästi läsnä: sankarit pystyvät muuttumaan toinen toistaan voimakkaammiksi hirviöiksi, ja suurin osa vastaantulevista vihollisistakin on demonista alkuperää.

Peli koostuu lähes täysin erilaisissa luolastoissa ramppaamisesta. Valitettavasti sarjaa piinanneelle tiheälle satunnaistaistelutahdille ei ole tehty mitään. Iso osa-peliajasta vietetäänkin satunnaistaisteluissa, jotka on kaikeksi onneksi toteutettu viihdyttävästi. Muita uudempia Shin Megameja pelanneet tuntevat sarjan ns. Press turneihin perustuvan taistelujärjestelmän, joka antaa ylimääräisiä hyökkäyksiä vastustajan heikkouksien hyödyntämisestä ja kriittisistä osumista. Ikävä kyllä sama toimii myös toisinpäin. Pahimmassa tapauksessa heiveröisetkin vastustajat voivat koitua ryhmän kohtaloksi, jos kokoonpano on vääränlainen.

Järjestelmä on samalla sekä mielenkiintoinen että ah niin raivostuttava. Ryhmän kokoonpanoa joutuu jatkuvasti muokkaamaan vastaantulevien vihollisten mukaan, mutta yhtä ahdistavaksi mikronysväys ei mene kuin sarjan surullisen armottomassa Nocturne-pelissä. Riittävä kokemuksen kerääminen ja ryhmän kokoonpanon suhteuttaminen ympäristön vihollisiin ovat avain menestykseen. Erikoisuuksistaan huolimatta taistelu toimii pohjimmiltaan kuin mikä tahansa lajityypin vuoropohjainen taistelu loitsuineen ja erikoishyökkäyksineen.

Karman laki

Aikaisempien SMT-pelien suhteen myös Digital Devil Saga 2 herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Ensimmäisestä osasta tuttu Kazuma Konekon taiteellinen kädenjälki on entistä loistavampaa, ja musiikillisesti peli tarjoaa muutamia ehkä lajityypin mieleenpainuvimpia kappaleita. Pelistä on helppo pitää jo loistavan teknisen toteutuksen ja hindumystiikkaa röyhkeästi hyötykäyttävän, korkealentoisen tarinan ansiosta.

Sarjan varjopuolista ei valitettavasti edelleenkään ole päästy irti. Vaikka tyhjästä alkavat, vuoropohjaiset taistelut tuntuvatkin yhä enemmän ja enemmän iloisilta poikkeuksista yhä reaaliaikaistuvassa roolipeligenressä, on Shin Megami Tensei-pelien lähes överiksi vedetty satunnaistaistelumäärä säilytetty aikalailla ennallaan. Kun nämä rähinät vielä harvemmin ovat mitään FF-tyylisiä ylikävelyitä, alkaa taisteleminen helposti tuntua kovin raskaalta.

Haastavia JRPG:itä ei kuitenkaan koskaan ole liikaa, joten jos suuri satunnaisteluiden määrä ei pelota, tarjoaa Digital Devil Saga 2 kiehtovan ja taatusti omaperäisen roolipelikokemuksen.

 

Julkaisija: Ghostlight
Tekijä: Atlus
Pelaajia: 1
Saatavilla: PlayStation 2
Kotisivu: http://www.atlus.com/dds2/

Miten uskonnollinen mystiikka mielestäsi sopii peleihin?

Katso tilanne vastaamatta