Uusimmat

Short Peace Ranko Tsukigime’s Longest Day (PS3)

31.10.2014 19:00 Muropaketin toimitus

Tekijä: Crispy’s Inc ja Grasshopper Manufacture
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Muuta: Saatavilla sekä kauppa- että latausversiona
Pelin kotisivu: Short Peace Ranko Tsukigime’s Longest Day
Arvostelija: Eve Pukero

 

Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day tarjoaa uniikin peli- ja kulttuurikokemuksen, joka ei jätä kylmäksi ainakaan japanilaisen viihteen ystävää. Pelinä Rankon pisin päivä on lyhyenoloinen, ja läpipelaamisen arvoa on pyritty nostamaan kerää kaikki -tyylisellä sälällä.

Viihdekokemuksena Rankolla on kuitenkin paljon annettavaa komeasti animoitujen lyhytelokuvien muodossa. Longest Day onkin käytännössä virtuaalinen animekokoelma, johon liittyy kiinteänä, interaktiivisena lisänä peli. Short Peace on neljän itsenäisen anime-lyhytelokuvan kokoelma, jonka eri tarinat sidotaan yhteen psykedeelisellä, nopeatempoisella tasoloikkapelillä. Kyseessä onkin siten erikoinen kokonaisuus, eräänlainen elokuvan skenaariojatke, johon myös katsoja voi osallistua.

Animen ja mangan vanha konkari Katsuhiro Otomo on pitkän linjan mangaka (mangan kirjoittaja/piirtäjä), joka pureutuu japanilaisen kulttuurin ja olemuksen ytimeen vaikuttavalla visuaalisella ja interaktiivisella kokonaisuudella. Viiden täysin erilaisen animepätkän kokonaisuuden kruunaa nopeatempoinen ja psykedeelinen Unity-kehitystyökalulla tehty 2D-tasoloikka Ranko Tsukigime’s Longest Day (RTLD). Tarjolla on kokeilemisen arvoinen kokonaisuus, joka ei taatusti jätä kylmäksi ainakaan Otomon edellisten teosten, kuten Akiran ja Steamboyn, faneja.

Otomon edellisestä animesta Freedom onkin vierähtänyt jo seitsemän vuotta aikaa, joten uusi pelimuotoon nivottu tarinakokonaisuus oli tervetullut yllätys.

Viisi animea

Teoksen kantava teema ovat japanilaisen elämäntavan syvimmät symbolit, kuten ensimmäisen Possessions-nimisen animejakson shintolaisuus. Yksinäinen matkaaja kohtaa temppelissä esineitä, jotka kaappaavat hänet valtaansa.

Oscar-ehdokkuuden saanut Combustible on tarina rakkaudesta, tulesta ja sankaruudesta, kun taas Gambo kertoo tarinan mystisestä valkoisesta karhusta, joka puolustaa keisarillista perhettä demonilta. A Farewell to Weapons osuu maalinsa jo nimelläänkin, sillä se kuvaa apokalyptista tankkisotaa raunioituneessa tulevaisuuden Tokiossa.

Levy sisältää bonuksena myös viidennen pätkän, joka toimii introna kokonaisuudelle. Kaikenlaista muutakin lisämateriaalia löytyy kuvakäsikirjoituksista lähtien.

Kun Sonic mekon ja miekan sai

Pelinä Ranko Tsukigime’s Longest Day on todella psykedeelinen tasoloikka-shoot’emup.  Se on muutamassa tunnissa läpijuostu kuriositeetti, jonka uudelleenpelattavuusarvo makaa lähinnä kenttien läpipeluuaikojen parantamisessa sekä kuvagallerian palasten keräilyssä. Täydellisen kuvagallerian haalimiseen tarvitaan useita läpipeluita, mutta kentissä on myös valinnaisia reittejä, joiden myötä eri läpipeluukerrat eivät ole välttämättä identtisiä.

Kentät kuitenkin säväyttävät, etenkin edes hiukan japanilaista kulttuuria tuntevia ja Donkey Kongista saakka vanhoja pelejä pelanneita, sillä Suda51 on onnistunut ohjauksessaan erinomaisesti. Pitkät välianimaatiot ovat vaikuttavia ja sellaista visuaalista iloittelua, ettei aina enää edes erota kuka hahmoista on ruudulla, kun piirrostyylit vaihtelevat hyvinkin karusta ylitsevuotavaan partikkeliefektien ja värien sekamelskaan. Myös juoni jää hiukan sekavaksi kokonaisuudeksi, sillä käsikirjoituksessa kuitenkin leikitellään unenomaisilla jatkumoilla, joissa kenelle tahansa voi tapahtua mitä tahansa ja enemmänkin.

Peli pyörii sinänsä nätisti, mutta PlayStation 3:n äärirajoilla mennään, sillä välillä ruudunpäivitys nytkähtelee, kun ruutu täyttyy sälällä. Itse hahmon ohjaus on helppoa, ajoittaminenkaan ei tuota juuri ongelmia ja oppimiskäyrä on lyhyt.

Rankkaa

Kanteen ei ole lyöty turhaan K-16-ikärajaleimaa, sillä muutama välianimaatio on niin rankkaa väkivaltaa, että herkimmät voivat menettää niistä yöunensa. Lisäksi joissakin kentissä pelaaja silvotaan varsin graafisesti palasiksi, jos tämä ei juokse pakoon tarpeeksi nopeasti.

En muista nähneeni aiemmin vastaavaa kokonaisuutta, joskin mieleen tulee hack/Sign-peli, josta syntyi myöhemmin oma anime/mangajatkumonsa. Viiden erilaisen animen ja niihin nivotun pelin pakettina tämä on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, jossa varsinainen peli ei ole välttämättä erityisen hyvä, mutta kokonaisuus on silti enemmän kuin yksittäiset osasensa.

Näkisinkin Short Peace kokonaisuuden kuin hienona illallisena, joka nautitaan hyvässä seurassa. Se kannattaa nauttia niin peli-ilotteluna kuin oivan leffa- ja peli-iltakokemuksena muiden asiaan vihkiytyneiden seurassa.

 

Lisätietoja animesta: http://shortpeace-movie.com/jp/ ja http://shortpeace-movie.com/trailer_e.html .

 

Lisää aiheesta

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle (PS3)

Millainen Portal-pelien paholaismainen GLaDOS olisi söpönä animetypynä?

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst (PC, PS3, Xbox 360)

One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)

Onko World of Tanks mälsä? Girls und Panzer –modi piristää!

Saint Seiya: Brave Soldiers (PS3)

Tykkäätkö Girls und Panzerista? World of Tanksistä? Ehkä myös söpöistä natsitytöistä!

 

Muropaketin uusimmat