Uusimmat

Sims 3 (DS)

09.02.2011 17:45 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Exient / The Sims Studio
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: DS
Saatavilla: Android, iPhone, Mac, PC, PlayStation 3, Wii, Windows Phone, Xbox 360
Tulossa: 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:http://www.thesims3.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Pelimaailma on paljon velkaa Maxisin The Sims -perhesimulaatiosarjalle. Se on nimittäin ensimmäisiä pelejä, jotka saivat myös tytöt koneiden ääreen, ja näin silottivat pelaamiselle tietä kohti sosiaalisesti hyväksytyn viihdemuodon asemaa.

Sarja on PC-maailmassa poikinut useampia jatko-osia ja spinoffeja, mutta konsoliversioinnit ovat olleet harvemmassa. Nyt näin on kuitenkin tapahtunut, ja nyt selviää kuinka sarjan uusin osa taipuu Nintendon käsikonsolille.

The Simsien perusidea on sarjan alkuajoista asti ollut sama. Luo itsellesi Sims-hahmo, lätkäise se rahavarojen sallimaan lukaaliin ja kalusta se asumiskelvolliseksi. Siitä eteenpäin huolehditaan pelaajan virtuaaliperhestä, joka tarvitseekin alituista holhoamista. Mikäli virtuaaliarjen sankarit eivät esimerkiksi pääse vessaan, laskevat nämä alleen ja törkyinen, erinäisten eritteiden täyttämä kämppä laskee Simssien viihtyvyyttä entisestään.

DS:n The Sims 3 ottaa touhuun hieman kevyemmän otteen. Koska pelille on lätkäisty seitsemän vuoden ikäsuositus, on siitä karsittu muutamia arkielämän järkyttävämpiä piirteitä pois. Tarkemmin sanottuna kuolemat ja nussuhommat. DS-Simssissä ei ole pelkoa siitä, että hahmot kuolisivat nälkään esimerkiksi omaa tyhmyyttään, vaan anoreksialinjalle lähteneet sankarit kuskataan piipaa-autolla lasarettiin.

Lisääntymisen raadollisuudelta nuorempia Sims-pelaajia suojellaan astetta kekseliäämmällä keinolla: koska asuntojen asukasmäärä on rajattu kahteen, on simsseillä ihan pelimekaniikan myöntämä vapautus vaakamamboilusta.

Homma toimii

Vaikka Sims 3:n suhteen riisuminen onkin tapahtunut itse pelistä eikä pelissä, on peruskokemus onnistuttu pitämään varsin hyvin esikuvalleen uskollisena. DS:n ylempi ruutu on pyhitetty simssin statistiikoille, ja niitä on kätevä selata olkanäppäimillä. Alaruudulla taas kontrolloidaan simssejä näiden päivittäisissä askareissa. Pikku-ukkelit ja -akkelit kipittävät säntillisesti sinne minne pelaaja styluksella osoittaa, ja yleisesti ottaen kontrollit toimivat niin kuin pitääkin. DS:n ruutujen rajallinen koko luonnollisesti asettaa omat rajoitteensa, muttei ongelmaksi asti. Ainoastaan valikot olisi voinut toteuttaa hieman paremmin.

Muuten DS-version erot PC-versioon ovat melko ymmärrettäviä. Valinnanvaraa esimerkiksi sisustuksen suunnittelussa ja simssien vaatetuksessa on vähemmän, mutta tällaisenaankin voisi sanoa että riittävästi. Pientä pintaremonttia kämpille voi tehdä ja esimerkiksi seiniä siirrellä, mutta radikaalimmat muutokset eivät ole mahdollisia.

Vastaavasti taas kolmososassa uutena juttuna esitellyt opportuniesit ovat merkittävämmässä osassa: aikarajoitetut haasteet tuovat piristystä tasapaksuun arkeen, ja niissä onnistuminen palkitaan esimerkiksi rahalla tai urapisteillä.

DS:n Sims 3 on varsin positiivinen kokemus. Ikärajan ja alustan luomat rajoitteet on hoidettu suhteellisen tyylikkäästi, kontrollit toimivat ja koko homma tuntuu The Simssiltä, niin hyvässä kuin pahassakin.

Leppoisa elämäsimulaattori myös sopii kannettavalle konsolille paremmin kuin tietokoneen ruudun äärellä näperrettäväksi, joten ei tämän kanssa ainakaan vikaan voi mennä. Ihmeitä ei kuitenkaan kannata odotella, ja PC-versionsa puhki pelanneille tämä ei kyllä tarjoa oikein mitään.

 

Lisää aiheesta

Sims 3 (Mac, PC)

Sims 3 jatkaa huikean menestyksen saaneiden edeltäjiensä linjoilla, vieden peliä isoin askelein kohti tulevaisuutta. Peli itsessään on vasta peruskivi, jonka päälle jatkossa rakennetaan uskomattomia elämyksiä. Mikä tärkeintä, suuri osa kokonaisuudesta rakentuu pelaajayhteisön kautta. Se tekee Simseistä niin hienoja ja ainutlaatuisia.

MySims (DS, Wii)

Sims 2: Elämäntarinat (PC)

Sims 2: Autiosaari (PS2, Wii)

The Sims: Selviytymistarinat (PC)

 

Muropaketin uusimmat