Uusimmat

Summer Stars 2012 (Xbox 360)

25.07.2012 17:00 Juho Anttila

Tekijä: 49 Games
Julkaisija: Deep Silver
Testattu: Xbox 360 Kinect
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu:Summer Stars 2012
Arvostelija: Juho Anttila

Se on sitten olympiavuosi, taas. Tämän huomaa paitsi vähitellen lisääntyvistä otsikoista, myös urheilupelien kasvavasta määrästä. Virallinen peli nähtiinkin jo, Summer Stars 2012 edustaa sitä  epävirallisempaa näkökulmaa.

Summer Starsin olemus tuo alusta saakka mieleen viime vuoden puolella arvostelussa pyörähtäneen Winter Sports 2011: Go For Gold -pläjäyksen. Ei ihme, molempien takana on sama firma, mikä näkyy myös pelikokemuksessa.

Koska kokemusta ei voida sitoa suoraan mihinkään olemassa olevaan urheilutapahtumaan, on tälläkin kertaa lähdetty kuvitteellisten kilpailujen pariin. Kyse on turnauksista, joissa kahden hengen joukkue kamppailee mitä erilaisimpien lajien parissa, tavoitteena tietenkin lopullinen voitto.

Toim. huom. Vaikka peli on julkaistu kaikille pääkonsoleille ja lajit lienevät samat kaikissa versioissa, on tämä käytännössä Xbox 360 Kinect -arvostelu ihan yksinomaan Kinectin käyttämisestä johtuen. PS3 Move- ja Wii-kontrollit lienevät kovin erilaiset.

 

Meininkiä moneen makuun

Lajeja onkin mahtunut mukaan mukava nippu, kokonaista 18. Näistä osa tosin on vain muunnelmia samasta mekaniikasta. Esimerkiksi 400 metrin juoksu ei eroa satasen pyrähdyksestä juuri muuten kuin pituudeltaan. Vaihteluakin löytyy onneksi, monenlaisten pelimekaniikkojen muodossa.

Erikoisohjaimien omistajille on tarjolla jopa kaksi hyvin erilaista pelikokemusta jokaista lajia kohtaan. Summer Stars 2012 tukee nimittäin niin Kinectiä, Movea kuin myös Wii Fit -tasapainolautaa. Ohjaimettomat saavat tyytyä padiohjaukseen.

Testiversio pyöri Microsoftin konsolilla, joten Kinectillähän sitä piti kokeilla. Yllättäen toteutus on Kinect-mittakaavassa hyvinkin asiallinen. Tämän toteaminen vaatii tosin hieman hermoja, sillä joidenkin lajien kohdalla oppimiskäyrä on sangen korkea.

Kinect tuo peliin mukaan aidon liikunnallisen elementin. Kun ruudulla juostaan, juostaan myös oikeasti. Maastopyörää ohjataan kuvitteellisesta ohjaustangosta. Uimahyppyjen ja trampoliinilla pomppimisen tapauksessa tarkoitus on löytää oikea ajoitus ja oikeat asennot.

Juoksulajit ja korkeushyppy sujuvat alusta saakka helposti, mutta erityisesti jousiammunnan kohdalla oikean suoritustavan löytäminen tuntuu aluksi pään hakkaamiselta seinään. Harjoittelu auttaa siihenkin, kuten myös miekkailuun, josta ei ensin meinannut tulla yhtään mitään.

Ihan kaikkien lajien kohdalla toteutus ei ole onnistunut. Erityisesti aitajuoksu näyttää vähintäänkin typerältä eikä hölmöstä liikehdinnästä löydä minkäänlaista kosketuspintaa aitoon lajiin. Onneksi huteja on mahtunut matkaan huomattavasti osumia vähemmän.

Kinect-toteutuksessa löytyy kuitenkin yksi paha vika. Se kestää nimittäin erittäin huonosti pelialueella liikuskelevia muita ihmisiä. Peli saattaa tulkita nojatuolissa istuvan sivustakatsojan pelaajaksi eikä kursori sen jälkeen enää löydy kuin käynnistämällä peli uudestaan. Tyhmempi juttu.

Rämpytirämpyti

Paditoteutus onkin sitten astetta tympeämpi. Silloin, kun kyse on ajoituksesta ja rytmistä, pelaaminen on hauskaa ja asiallista, mutta voi kun kovin monessa lajissa juostaan. Se taas tarkoittaa niin kutsuttua tatin vatkaamista. Hus tuhmat ajatukset, nyt puhutaan analogitatin rämpyttämisestä.

Suoraan sanottuna jos tahdon välttämättä rämpyttää, osallistun Decathlon-turnaukseen. Kuten Lehtonenkin virallisen olympiapelin arvostelussa viittasi, rämpyttäminen on herran vuonna 2012 jo jokseenkin koettu pelimekaniikka. Se kertoo laiskuudesta.

Useimmat lajit muuttuvat myös padiohjauksen myötä liiankin helpoiksi. Tämä tarkoittaa suomennettuna tappavan tylsää. Astetta fyysisempi Kinect-toteutus saa lajit vaikuttamaan oikealta urheilulta. Sen rinnalla ohjaimella räpeltäminen tuntuu turhalta.

Hei, me roolipelataan

Puristien närkästykseksi teen rumasti ja totean, että Summer Stars 2012 sisältää kevyitä roolipelielementtejä. Toisin sanottuna siis kokemus- ja kykyjärjestelmän. Kokemuspisteillä irtoaa kokemustasoja, tasojen myötä taas kykyjä joilla joukkueensa suorituskykyä saa parannettua.

Kovasti kevythän tämäkin järjestelmä on, mutta tuopahan kuitenkin jonkin verran lisämotivaatiota tahkota samoja lajeja kerta toisensa jälkeen. Toki sitä motivaatiota lisää myös moninpeli, jota jostain käsittämättömästä syystä ei olla viety verkkoon. Jos ei ole kavereita, arpa näyttää tyhjää.

Summer Stars 2012 on melkoisen samankaltainen kokemus kuin edeltäjänsä Winter Sports 2011: Go For Gold. Teknisesti ihan perusvarma suoritus, joka ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia. Tällä kertaa valttina on kuitenkin pätevämmänpuoleinen Kinect-toteutus. Jos jostain syystä aivan välttämättä tahtoo hankkia urheilupelin, Summer Stars 2012 on aivan varteenotettava vaihtoehto. Suosittelemaan sitä ei kuitenkaan kehtaa sentään venyä.

 

 

Lisää aiheesta

London 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Vancouver 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Diabolical Pitch (Xbox 360)

Forza Motorsports 4: Porsche Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Gravity Rush (PS Vita)

MUD FIM Motocross World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Tiger Woods PGA Tour 13 (PS3, Xbox 360)

Tony Hawk’s Pro Skater HD (PC, PS3, Xbox 360)

TrackMania 2: Canyon (PC)

 

Muropaketin uusimmat