Uusimmat

Super Paper Mario (Wii)

09.10.2007 13:59 Markus Muhin

Paper Mariot ovat nousseet suureen suosioon Mario-pelien suuressa perheessä. Muista Marion esiintymiistä poiketen paperimarioissa yhdistetään tasoloikkaelementtejä roolipelimäisiin piirteisiin. Sarjan ensimmäisenä osana voidaan pitää aikoinaan Super Nintendolle ilmestynyttä Super Mario RPG:tä, jota seurasivat Nintendo 64:lle julkaistu Paper Mario sekä viimeisimpänä GameCuben Paper Mario: The Thousand-year Door.

Super Paper Mariossa pelaamista on viety aiempaa enemmän tasoloikan suuntaan, mutta sarjalle ominainen hauskuus sekä laadukas toteutus ovat ennallaan.

Hyppy kolmanteen ulottuvuuteen

 Pimeässä ulottuvuudessa asustava Kreivi Bleck kaappaa Prinsessa Peachin ja Bowserin,  pakottaen nämä sanomaan tahdon vihkialttarilla. Näin Bleck saa käsiinsä mustan Kaaossydämen, jolla voi tuhota kaikki ulottuvuudet. Sattumoisin Mario säästyi Bleckin hyökkäykseltä, joten taas kerran hän joutuu pelastamaan aivan kaiken.

Flipsiden kaupungista Marion mukaan liittyy värikästä perhosta muistuttava pixl-olento Tippi. Tippi opastaa Mariota ja kumppaneita seikkailun aikana. Hän voi myös muuttaa siellä täällä olevia näkymättömiä kohteita näkyväksi.

Sivuttain ja syvyyttäin

 Peliä ohjataan Virtual Consolesta ostettujen tasoloikkien tapaan pitämällä wiimotea sivuttain. Jos pelaaja haluaa tutkia Tippillä jotain kohdetta tai haluaa tarkistaa ruudulla mahdolliset olevat piilotetut jipot, wiimotea osoitetaan normiasennossa kohti ruutua. Tällöin Tippi muuttuu punaiseksi kehäksi, jolla aluetta voi tutkia.

Paper Marioiden tapaan 2D- ja 3D-grafiikan välillä vaihteleminen on keskeinen osa pelijärjestelmää. Jos tie näyttää loppuvan mutta taustalla on aaltoilevia vuoria vaihtaa pelaaja 3D-tilaan painamalla A-nappia. Näin voi kävellä seuraavalle kielekkeelle leveiksi muuttuneita vuoria pitkin. 3D-tilassa muut hahmot, viholliset ja 2D:nä olevat rakennukset muuttuvat litteiksi, paperinohuiksi lituskoiksi.

Kolmannessa ulottuvuudessa ei kuitenkaan voi pysyä kauaa, sillä 3D-mittari raksuttaa koko ajan. Jos mittari ehtii punaiselle ennen kuin pelaaja ehtii vaihtaa takaisin 2D-tilaan ottaa pelihahmo vahinkoa elämäpiste kerrallaan.

Kimppakivaa

 Pelaaja ei ohjaa tarinan aikana yksinomaan Mariota, vaan muiden kumppanien liittymistä tasoloikkamatkalle pohjustetaan tarinan ennuksella. Sen mukaan Bleckiä vastaan käy taistoon yhteensä neljä sankaria. Ja ennustuksethan toteutuvat peleissä aina – niinpä pelin edetessä seikkailuun liittyy hiljakseen uusia kumppaneita. Lopulta ryhmä koostuu Marion lisäksi Peachista, Bowserista sekä Luigista. Jokaisella hahmolla on oma erikoiskykynsä. Vain Mario voi vaihdella 2D:n ja 3D:n välillä. Peach voi leijua päivänvarjonsa avulla, Bowserilla on käytössään voimakas tulihyökkäys ja Luigi tekee megahyppyjä.

Kaikki hahmot eivät ole samaan aikaan kentällä, vaan hahmoa vaihdetaan tarvittaessa valikosta samalla tavoin kuin mukana seuraavaa pixliäkin.

Tuttujen sankarihahmojen lisäksi pelaajan joukkioon kertyy Tippin lisäksi myös muita pixlejä. Myös näillä on kullakin jokin erityistaito, jota sankarit voivat hyödyntää. Mukana on esimerkiksi käden muotoinen pixl, jolla voi ottaa haltuun esineitä kaukaakin, litteäksi muuttava pixl, jonka avulla hahmo voi kävellä läpi ohuista raoista 3D-tilassa, sekä pommi-pixl, jolla voi räjäyttää esteitä.

Roolihyppelyä ja komediaa

 GameCubelle julkaistuun edeltäjään verrattaessa Super Paper Mario eroaa erityisesti karsituilla roolipeliominaisuuksillaan. Poissa ovat esimerkiksi pomotappeluiden areenoina toimineet näyttämöt sekä seikkailupelimäiset ympäristöt. Vaikka matkan kohteena olevat maailmat ovat toki hyvin erilaisia, ne ovat kaikki hyvin tasoloikkamaisia ja hyppelemistä riittää.

Erilaisia vihollisia löytyy pelistä tuhottomasti rivisotilaista vähän vaikeampiin pomoihin. Pomotappelutkin kuitenkin hoituvat melko helposti jos tietää vihulaisen heikon kohdan. Mario-tyyliin kysymysmerkeillä merkityistä laatikoista saa elämäpisteitä lisääviä sieniä sekä rahaa, jolla voi kaupungeissa ostaa tarpeellista tavaraa.

Pelin tärkeimpiin ansioihin kuuluu ehdottomasti sen huumori. Tuttuun tapaan hahmoja on monia, vähemmän ja enemmän outoja. Tarinassa esiintyy myös lukuisia popkulttuuriin liittyviä hauskoja viittauksia. Monet pelissä esiintyvät pienet jäynät sekä humoristiset kohtaukset pistävät vähintään hymyilemään ellei jopa nauramaan.

Flippaa!

Graafinen ulkoasu on identtinen GameCuben Paper Marion kanssa, mikä ei ollenkaan ole huono asia. Sarjakuvamainen grafiikka sopii peliin loistavasti. 

Vaikka peliä ei voi kutsua vaikeaksi, tulee siellä täällä vastaan tiettyjä kohtia, joissa tasoa saa ravata edes takaisin monta kertaa. Marion flippaaminen on avainasemassa, eikä pelaaja huomaa aina sitä pientä vihjettä, joka paljastaa että tästä pääsee eteenpäin 3D-tilassa.

Super Paper Mario on hauska, huumorilla varustettu seikkailu, jossa on tarjolla paljon tehtävää, tutkittavaa ja koettavaa. Vaihtelu hahmojen, pixl-apureiden sekä maailmojen välillä virkistää, eikä pelistä halua näppejään irrottaa ennen kuin kaikki paikat on tutkittu ja lopputekstit vierineet ruudulta. Paper Mario –sarjan debyytti uudella sukupolvella kuuluu ehdottomasti Wiin tämän hetken parhaimpiin peleihin.

 

Tekijä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://wii.nintendo.com/site/spm/