Uusimmat

Talvisota: Icy Hell (PC)

25.11.2008 14:29 Jukka O. Kauppinen

Talvisota on jännittävä peli. Jopa hyvin erikoinen. Tätä Suomen ja Neuvostoliiton talvista välienselvittelyä kuvaavasta videopelistä voidaan näet olla montaa mieltä. Jonkun mielestä se on kauheaa neuvostopropagandaa. Joidenkin venäläisten mielestä se on valkosuomalaista fasistipropagandaa.

Näin loppumetreillä voitaneen kuitenkin olla yhtä mieltä siitä, ettei kyseessä ole niinkään pikkutarkka historiallinen simulaatio kuin viihdyttävä peli.

1939-1940 käyty talvisota on Suomen historian legendaarisin sankaritarina. Viis Lallista, viis nuijasodasta, viis Koljonvirran taistelusta. Talvisodassa suomalaiset voittivat itsenäisyytensä ja välttivät Viron kohtalon. Konflikti yhdisti suomalaiset, aina äärikommunisteista oikeistolaisiin. Isänmaa uhattuna, kansalaiset yhtykää.

Talvisota on itse asiassa hyvin jännittävä peliteos. Se on kansainvälistä jälkeä, tekijöinään muun muassa brittejä, venäläisiä, virolaisia ja suomalaisia. Peli tehtiin alkujaan ilmaiseksi Blitzkrieg-pelin laajennukseksi, mutta viritettiin sittemmin monen vuoden urakan tuloksena kaupalliseksi julkaisuksi. Varsin onnistuneesti.

Talvisotaa ei pidä luulla missään nimessä historialliseksi simulaatioksi tai uskottavaksi kuvaukseksi Suomen kohtalonhetkistä. Sen sijaan se on erittäin viihdyttävä ja olemukseltaan kovin erikoinen strategiapeli. Peli on tehty mainion Blitzkrieg-pelin päälle, mikä sanelee vahvasti koko teoksen tyylin. Blitzkrieg on näet melkeinpä täydellistä reaaliaikaista naksustrategiaa, hyvin pelattavaa ja hyvin viehättävää sotimista, oman kimurantin peruskaavansa mukaan.

Peluu on näet niin Blitzkriegeissä kuin Talvisodassa hyvin kaavamaista. Sota on visuaalisesti hyvin viehättävää, äänipuoleltaan kelvollista ja pelattavuudeltaan jopa ennalta-arvattavaa. Omien ja vihollisten tekoäly on melkeinpä mitätöntä. Taistelut etenevät valmiiksi kirjoitettujen tapahtumasarjojen mukaan, joiden uudet vaiheet käynnistyvät pelaajan aikaansaannosten myötä. Tapahtumissa on kuitenkin jopa herkullista monipuolisuutta, joka on aikaansaatu todella taitavalla tehtäväsuunnittelulla.

Melkein historiallista

Vaikka Talvisota ei kuvaa konfliktiaan varsinaisen realistisesti, on se hieno tarinallinen kuvaus suuresta sodasta. Taistelujen käsikirjoitus luo erilaisia historiallisia tai puolihistoriallisia tapahtumasarjoja upealla tavalla, tarjoten pelaajille mitä ihmeellisimpiä elämyksiä. Välillä taistelut ovat kymmenien ja satojen yksiköiden hurjaa johtamista, sitten loikkaammekin vain muutaman yksikön pikkutarkkaan komentamiseen yllättävissä tilanteissa. Välillä hakkaamme päätämme Mannerheim-linjan raivostuttaviin linnakkeisiin ja kiroamme fasistien raivostuttavan tarkkaa ilmatorjuntaa, sitten tungemme panssarimme suomalaislinjojen läpi – tai herkuttelemme miten taitavasti sijoitettu pst-tykki tekee Postijunasta Tulipallon.

Pelin sisällöstä ja suunnittelusta kiinnostuneiden kannattaa lukea pelin kotisivuilta artikkeli Taipaleen taistelun toteuttamisesta. Hurrrrrjan pitkä lainaus:

Kaivoin arkistoista valikoiman valokuvia Karjalan kannaksen rakennuksista 1930 luvulta. Niiden perusteella tiimin artistit mallinsivat sitten joukon suomalaisia taloja ja muita rakennuksia. Lähteiden perusteella Taipale chapter kaipasi myös alkuperäispelistä puuttuvia 1920 luvun Enckell kasematteja (teräsbetonisia konekiväärikorsuja). Nämä tälle sektorille tyypilliset puolustuslaitteet mallinnettiin ja Taipaleenjoen sankari voikin nyt käydä uudelleen mm. kuuluisan taistelun niittykasematista. Pelin maisema on pyritty muutenkin saamaan mahdollisimman autenttiseksi. Apuna tässä on ollut 1930 luvun topografikartat, joiden avulla kylät, tiet, metsiköt ja pellot on saatu paikoilleen. Pelin grafiikka on toki aiheuttanut omat rajoituksensa. Koko pääpuolustuslinjan mahduttamiseksi on pelikartan mittakaava noin 1/3 verrattuna oikeaan maastoon. Muutama löytämäni harvinainen ilmavalokuva on auttanut vetämään Kirvesmäen juoksuhautaverkoston vuoden 1939 asuunsa. Kirjallisuudesta löytyneet taktiset kartat ja taistelut itse kokeneiden kertomukset ovat olleet pohjana sijoittaessani tukikohtia paikoilleen. Tukikohtien ja konekiväärikorsujen lukumäärä ja sijoitus vastaa todellisuutta. Lopputulos saattaa yllättää monet. Taipale ei vastoin venäläisen osapuolen sodanaikaista ja sen jälkeistä propagandaa todellakaan ollut mikään voittamaton Maginot-linja, vaan joukko kiireellä kaivettuja juoksuhaudanpätkiä ja niitä tukemassa muutama vanhentunut bunkkeri.

Käytössäni olleiden lähteiden perusteella suunnittelin tehtävät niin, että ne kattavat pääasiassa sodan ensimmäiset hektiset 2 viikkoa Taipaleenjoen sektorilla. Viimeinen tehtävä osuu sitten aivan Talvisodan loppupuolelle. Taipaleenjoen pelitehtävien kulku noudattelee mahdollisimman tarkasti todellisia tapahtumia. Pelaajan urakka alkaa sodan ensimmäisten päivien viivytystaisteluista pääpuolustuslinjan etupuolella. Ensimmäisenä tehtävänä on torjua vihollisen iskut Umpilampilinjalla ja Neosaaren kylässä. Pelaajan tulee tehtävän onnistumiseksi torjua joukko kerta kerralta kiihtyviä hyökkäyksiä ja vetää sitten oikealla hetkellä joukkonsa mahdollisimman iskukykyisenä pääpuolustuslinjalle. Viivytysvaihe huipentuu vihollisen maihinnousuyrityksen lyömiseen Terenttilän lossin kohdalla. Viivytystaistelujen aikana pelaajan on syytä vahvistaa pääpuolustuslinjaansa ja keskittää vähät joukkonsa viisaasti.

Masokistista viihdettä

Talvisota onkin jännittävä, erikoinen ja ainutlaatuinen teos. Se kiinnostaa, se herättää mielipiteitä. Se myös viihdyttää, välillä jopa silkalla masokistimaisella vaikeudellaan. Tämä ei ole mikään helppo peli. Se on helppo oppia, todella vaikea hallita.

Talvisota on jopa suorastaan epäkaupallinen julkaisu siinä mielessä, ettei tätä ole todellakaan tehty pelkästään pelaajan näkökulmasta. Osa tehtävistä on niin helvetillisen vaikeita, että tekisi mieli huutaa. Mutta se on pelin henki. Voitto, tyydytys ja jonkin saavuttamisen fiilis eivät tule ilmaiseksi. Niiden eteen on tehtävä töitä. Hinkattavaa samaa taistelua useita kertoja. Mietittävä miten homma toimisi parhaimmin. Tiedusteltava, tutkittava ja harkittava. Ja aloitettava tehtävä taas uudestaan.

Hieno peli. Ja sellainen mitä oikeastaan tarvitsemmekin välillä. Peli, joka panee meidät miettimään, hikoilemaan ja käymän välillä kuumanakin.

 

Tekijä: Blitzfront Game Studio.
Julkaisija: Nival Interactive
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 98/ME/2000/ME, 366 MHz prosessori, 64 Mt muistia, 3D-näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.talvisota.net/

 

Lisää aiheesta

Palaa talvisodan jäiseen helvettiin

Suomen ja Neuvostoliiton käymä talvinen ottelu 1939-1940 on rankkaa legendaa niin suomalaisten yhteisessä perimässä että kansainvälisestikin. Aiheesta on tehty lukemattomia kirjoja, dokumentteja ja muutama elokuvakin. Peleissä sotaa ei olla kuitenkaan käsitelty kuin nimeksi. Tilanne kuitenkin muuttuu juuri NYT, sillä kauppoihin kimpoaa peli nimeltään Talvisota: Icy Hell.

Talvisota on taas muodissa

Vaikka Suomen ja Neuvostoliiton käymä talvisota 1939-1940 on ollut hyvinkin hiljainen aihe pelirintamalla, niin vähän ajan siitä on ilmestynyt jo kaksi PC-strategiapeli. Lisäksi työn alla on vielä talvisota-aiheinen lautapeli.

Lue myös

Fallout 3 (PC, PS3, 360) 

Gary Grigsby’s War Between The States (PC)

Hornet Leader (PC) 

Lord of the Rings Online: Mines of Moria (PC)

S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky (PC) 

Sacred 2: The Fallen Angel (PC)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC) 

World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)