Uusimmat

Thrillville (PS2, Xbox)

08.01.2007 16:01 Jukka O. Kauppinen

Oma huvipuisto. Kuka meistä ei unelmoisi sellaisesta, ainakin jossain vaiheessa elämäänsä? Brittiläisen Frontier-studion huvipuistosimulaatiot ovat todella suosittuja pc-maailmassa, joten niistä on luotu myös konsoleille sopiva kevyempi painos. Rollercoaster Tycoonien bisnes- ja rakentelusimulaatio on kuitenkin joustanut konsolipelin vaatimuksille. Huvipuistojen maailmaa kuvataan nyt pikemminkin minipelien kuin bisneksenpyörittämisen kannalta.

Pc:n Rollercoaster Tycoonit ovat ennen kaikkea simulaatioita, bisnespelejä. Vaikka toki niissäkin on reilu annos huvittelua ja hauskanpitoa. Sen sijaan Thrillville on enemmänkin seikkailu, jossa pelaaja luo itselleen kivan pelihahmon ja tepastelee sillä pitkin poikin ikiomaa huvipuistoaan. Pääpaino ei ole niinkään huvipuiston ylläpidolla tai suunnittelulla, vaan kuljeskelulla ja erilaisten minipelien pelaamisella.

Kaikkineen Thrillvillessä on viisi erilaista huvipuistoa, jotka on lajiteltu erilaisten teemojen ympärille. Kussakin puistossa voi olla lisäksi omat teemansa. Puistojen eri alueet voivat olla hyvinkin erilaisia toisiinsa nähden, vaikka laitteet itsessään ovatkin samoja.

Pelissä on toki myös hieman vakavampikin puoli. Huvipuistossa pelehtimistä höystetään hienoisella annoksella managerointia ja bisnestenhallintaa. Pelaaja miettii huvipuiston mainoskampanjoiden budjetit ja kohteet, henkilökunnan määrän ja palkkauksen sekä paljonko uusien laitteiden kehittämiseen sijoitetaan. Ja tietysti ostaa uusia laitteita yleisön iloksi. Huvipuiston eri laitteiden menekkiä pitäisi tarkkailla ja jututtaa vierailijoita, jotta selviäisi mistä nämä pitävät ja mistä eivät.

Rakentelijoille houkuttelevien ominaisuus on vuoristoratojen suunnitteleminen, joka oli myös Rollercoaster Tycoonien suuri houkutin. Oman, villin ja hurjan radan rakentaminen on hiekkalaatikkopelien ystäville makea bonus.

Manageroinnit ja bisnekset voi sivuuttaakin, jos ne eivät lämmitä ja vain huvipuistossa mesoaminen kiinnostaa.

Minipelejä joka lähtöön

Manageri- ja bisnespelin häivähdyksestä huolimatta huvipuiston rakentaminen ja ylläpito on silti verrattain pieni osa kokonaisuudesta. Pääosaan nousevat, ehkä yllättäenkin, minipelit.

Koko huvipuisto on oikeastaan pelkkä kulissi, jonka kautta pelaaja liikahtaa minipelistä toiseen. Lähes kaikki pelissä tehtävät asiat on naamioitu minipeleiksi, bisnesjutut pois lukien. Jopa sen ylläpitoon tarvittavat toimenpiteet. Tarvitaanko lisää työväkeä? Onko uusi mekaanikko täysi tumpelo? No, koulutetaan heitä minipelillä, jossa sorkitaan laitteiden kontrollijärjestelmiä. Olisiko vuoristoradalla kivaa? Astu vaunun kyytiin ja huuda kilpaa muiden kyytiläisten kanssa.  Kylläpäs tuo antigravitaatioautokisavekotin näyttää kivalta. Mennään ajamaan kilpaa. Vaikka kaverien kanssa.

Minipelejä on laidasta laitaan. Osa on hyvinkin pieniä, jopa retrohenkisiä 2d-pelejä tasohyppyjen tai päältä kuvatun kilpa-ajelun muodossa. Toiset ovat puolestaan modernimpia, 3d-ajopelejä tai muita puuhailuja. Ja pelaajat pääsevät jopa vuoristoratavaunujen kyytiin, nauttimaan vauhdin hurmasta.

Pitkän linjan pelimies löytää seasta myös paljon hauskoja viitteitä pelihistoriaan. Hymyilyttää pakostakin, kun huomaa pelaavansa Bubble Bobble –kloonia Monkey Islandin taustamusiikeilla.

Thrillvillellä on kuitenkin identiteettiongelma. Toisaalta se ei ole huvipuistosimulaatio, toisaalta se on kömpelö minipelikokoelma. Laitteesta toiseen käveleksiminen on kurjaa, jos vain haluaa pelata minipelejä kaverien kanssa. Pelaaja ei myöskään saa huvipuiston asioista kunnon yleiskuvaa. Laitteiden luo on käveltävä, jotta niistä saisi irti kaiken tiedon. Valikkojen tapa jakaa tietoa on hajanainen ja tietojen lypsäminen asiakkailta saattaa tuntua rassaavalta.

Thrillvillen simulaatioainekset on sivelty liian ohueksi kuoreksi, eikä kokonaisuus tarjoa tarpeeksi pihviä varttuneemmalle pelaajalle. Nuoremmat ovat ihmeissään bisnestoimintojen kanssa. Kokonaisuus ei siten ole oikein tasapainossa, vaikka kärsivällinen pelaaja saakin siitä hupia irti.

 

Tekijä: Frontier Developments
Julkaisija: Atari
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox, PSP
Pelaajia: 1-4 samalla koneella
Pelin kotisivu: http://www.fi.atari.com/index.php?pg=product&id=315

Linnanmäen paras vekotin?

Katso tilanne vastaamatta