Uusimmat

To Be or Not To Be (Mac, PC)

17.02.2015 19:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Tin Man Games
Julkaisija: Tin Man Games
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP SP3, 2 GHz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 11,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: To Be or Not To Be
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Tunnetko Shakespearen Hamletin oikeat taustat? Ei ei, kun oikeat taustat? Sen, miten mestarikirjailija pölli tarinansa antiikkisesta seikkailupelikirjasta ja rahasti sitten sillä tiensä kuuluisuuteen?

Jos et, nyt tämän hämmästyttävän tarinan voi kokea sellaisena, kuin se oli tarkoituskin. Sellaisena, kuin sen alkuperäinen kirjoittaja tarkoitti.

Tämä on To Be or Not To Be –pelin lähtökohta: se väittää olevansa wanha “choose your own adventure” –kirja, joka kertoo Hamletin OIKEAN tarinan. Sen, jossa mukana ovat myös viisas keksijätyttö Ophelia ja Hamletin vihainen kummitusisä, joista kaikilla pelaaja saa itse pelata. Tarinan mukaan Shakespeare vain pelasi kirjan kertaalleen läpi, kopioi saamansa tarinan paperille ja se oli siinä se.

Idea on mielenkiintoinen. Klassinen kirja ja näytelmä, jonka tapahtumilla  voisi humoristisesti leikkiä itse. Mitä, jos Hamlet haistattaa pitkät enonsa vaatimuksille? Mitä, jos Hamletin isä päättääkin itse kostaa murhansa? Entä jos pelaisikin Ophelialla, jonka pääasiallisena murheena on maailman ensimmäisen vesilämmitysjärjestelmän keksiminen ja asentaminen?

Tämä kaikki on pelissä mahdollista.

To Be?

Minä olin rehellisesti sanoen myyty jo parin jutun jälkeen. Niistä ensimmäinen oli suunnilleen yllä olevan kaltainen kuvaus. Hamlet humoristisesti kerrottuna seikkailupelinä, jonka vahvuutena on paitsi hyvä kirjoitus – eli siis minulle se suurin ja tärkein juttu missään ikinä – myös mainio taide? Myyty!

Pelin taideosastolla kun on raatanut nimiä Hark! A Vagrantin ja Nedroidin kaltaisten nettisarjisten takana. Esikatselukuvissa näkyi Opheliaa konekivääri kädessään ja ritareita Tanskan hovissa toistensa miekkoihin lävistettynä, joten olin täysillä mukana.

Ensivaikutelmat olivatkin positiiviset ja naureskelin pelin kuvioita reippaasti. Kirjoitus on parhaimmillaan erinomaisen laadukasta, nokkelaa ja hauskaa. Peli myös leikkii mukavasti käyttöliittymällään. Eräässä alkupään kohtauksessa Hamlet voi vastauksena isäpuolelleen joko ladella näytelmästä tutun yli-inhimillisen nokkelan sanaelman siitä, miten he kyllä voivat olla sukua, mutta eivät lainkaan läheisiä, tai huutaa tälle kyyneleet silmissä ”ET SÄ OO MUN OIKEA FAIJANI!” ja sännätä huoneesta.

Jos moinen kuulostaa huvittavalta, hyvä. Se on nimittäin To Be or Not To Ben vahvuus. Itse hymisin ja naureskelinkin mukana yhden illan verran, mutta sitten…

Or Not To Be?

To Be or Not To Ben ongelma on, että se nojaa vahvaan kirjoitukseensa ja hauskoihin kuviinsa, jotka ovatkin tosiaan hauskoja. Kerran. Mutta kun pelin alkua pelaa läpi 15. kertaa päästäkseen myöhemmin valitsemaan yhdessä tarinan haarassa toisin, hymy vähän hyytyy. Varsinkin jos tuloksena on vain yhden uuden tekstiruudun mittainen pieni sivupolku ja uusi loppu. Peli tarjoaa kyllä checkpointeja, joiden kautta tarinan voi aloittaa keskeltä, mutta ne ovat kovin harvalukuisia. Niinpä uudelleenpelattavaa tulee runsaasti.

Ja ollaan ihan rehellisiä, edes Terry Pratchett ja P.G. Wodehouse tai muut kirjoitetun komedian mestarit eivät ole niin hirveän hauskoja, jos samaa paragrafia lukee läpi seitsemättä kertaa putkeen. Saati sitten tämän pelin kirjoittaja, vaikka hyvin vetääkin.

Mukana olisi myös vaihtoehtoinen kertoja, joka lukee pelin tekstejä ääneen. Ongelmana on vain, että kertojan ääni ja teksti ovat täysin epäsynkassa. Toinen tulee koko ajan toista useita sekunteja edellä, eikä asialle voi tehdä mitään. Niinpä itse kytkinkin kertojan nopeasti pois, niin hauska kuin idea olikin.

Ja siinä on oikeastaan koko To Be or Not To Be pähkinänkuoressa: hauska idea. Koominen choose your own adventure –kirja Hamletista on mitä mainioin neronleimaus ja peli kyllä ratsastaakin ideallaan muutaman tunnin ajan. Mutta sitten suurin osa sisällöstä on nähty, eikä se komedia tietenkään uusintakierroksilla ihan yhtä hauskaa ole.

Jos kyseessä olisi muutaman euron pikkupeli, tämä kaikki olisi ihan OK ja tässä seisoisi nyt peukku. Mutta kun näin ei ole. To Be or Not To Be kustantaa 12 euroa. Vaikka voisimme vääntää paljon kättä siitä, miten pelien arvostus ja hintalaput kulkevat käsi kädessä – ja tavallaan vielä huonoon suuntaan – voisin kyllä todeta, että jos olisin itse maksanut To Be or Not To Bestä 12 euroa, olisin vähän pettynyt saamani viihteen määrään.

Mutta kun tämän saa alelaarista alle vitosella? Ostakaa ihmeessä, jos hyvä komedia kiinnostaa.

 

Lisää aiheesta

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition (PC)

Game of Thrones Episode 2: The Lost Lords (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

H1Z1-ennakko (PC)

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

Rimworld-ennakko (Linux, Mac, PC)

The Talos Principle (PC)