Uusimmat

Train Simulator 2012 (PC)

23.02.2012 18:00 Janne Mikola

Tekijä: Rail Simulator Developments
Julkaisija: Wendros
Testattu: PC Windows 7 64-bit, Intel Core 2 Quad Q9550, 4 Gt muistia, Radeon HD6870.
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/7, 2,8 GHz suoritin, 2 Gt muistia, 6 Gt kiintolevytilaa, Nvidia 8800GTS tai Radeon HD 4850 tai parempi.
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.railsimulator.com/microsite_ts2012/
Arvostelija: Janne Mikola

Junasimulaattori vuosimallia 2012. Pelaaja pääsee realististen höyry-, diesel- ja sähköjunien puikkoihin, oikeasta maailmasta tutuille raiteille ympäri Britanniaa, Saksaa ja Yhdysvaltoja. Tavoitte on mitä jännittävin: kuljeta juna lähtöasemalta pääteasemalle.

Tämä, jos mikä, on tarkoitettu pienelle, mutta sitäkin kiihkeämmälle kohdeyleisölle. Oikeastaan Train Simulator 2012 on elävä määritelmä niche-tuotteelle. Siinä määrin, etten sitä pelatessani voinut välttyä mielikuvilta vetureita valokuvaavista junaharrastajista. Heille tämä tuote saattaa tarjota paljonkin ekstraa. Mutta miten se pärjää ihan vain pelinä?

Suomessa on totuttu siihen, että junassa istuminen on jännittävää puuhaa. Koskaan et voi olla varma, ehditkö mukaan jatkoyhteydelle tai siihen tärkeään palaveriin. Matkan varrella voi sattua mitä tahansa, eikä edes junalippujen hankkiminen ole triviaalia. Raidematkailusta on tullut niin epävarmaa, että on vain ajan kysymys, milloin ”toimii kuin junan vessa” -sanonnan merkitys kääntyy päälaelleen.

Tehdään itse sitten paremmin

Matkustajana kyseisen bisneksen pyörittämisestä näkee kuitenkin vain toisen puolen. Nyt otetaan miehestä mittaa; kuinka oikea-aikaisesti se juna osuukaan asemalle, kun sinä olet puikoissa? Tai ehkä osuvammin: osuuko se juna asemalle lainkaan, vai jääkö jarrutus satoja metrejä vajaaksi? Laitetaanko matkustajat hankeen kävelemään, vai yritetäänkö uudestaan?

Mikään junabisneksen pyörityssimulaattori Train Simulator 2012 ei kuitenkaan ole. Lipunmyyntiä ei pelissä harrasteta, eikä rahasta välitetä. Kaikki junatkin ovat käytettävissä heti ensiasennuksesta alkaen. Sen sijaan pelissä asetutaan vanhan kunnon veturinkuljettajan saappaisiin ja ollaan vastuussa yhden junan matkasta lähtöasemalta pääteasemalle.

Veturinkuljettajan tehtäviin otetaan kuitenkin hivenen jumalmoodillista lähestymistapaa. Pelaajan huolehdittavaksi on lisätty myös rataverkostossa tapahtuvat raidevaihteiden muutokset, joista oikeassa elämässä huolehtisi tietenkin erillinen instanssi erillisine koppalakkeineen: liikenteenohjaus.

Virtuaaliveturinkuljettajan käytettävissä on 16 junaa, monipuolisesti eri aikakausilta keräiltynä. Tarjolla on niin 1900-luvun alun höyryvetureita, kuin lähes kahta ja puoltasataa paahtavia luotijunia ja kaikkea siltä väliltä. Tätä kalustoa voi käyttää yhteensä kahdeksalla raidevälillä. Tämä saattaa kuulostaa vähältä, mutta pelitunneissa mitattuna tekemistä kyllä riittää.

Helppoa kertakäyttöjännitystä

Train Simulator 2012:n varsinainen peli on jaettu kolmeen osaan. Tarjolla on skenaariopohjainen pelimuoto, jossa läpäistään ennalta määriteltyjä reittejä ennalta valitulla kalustolla samalla reagoiden skenaarioihin kuuluviin hätätilanteisiin. Junasta voi lähteä sähköt tai edellä oleva juna saattaa jäädä hidastelemaan eteesi. Saatat joutua vaihtamaan matkustajavaunuja kesken matkan. Saatat joutua ohjaamaan itsesi toiselle raiteelle ja sitä kautta kiertoreitille edessä olevan työmaan vuoksi. Ja niin edelleen.

Ongelma näissä skenaarioissa on se, että ne ovat täysin staattisia. Kun skenaarion on kerran pelannut läpi, ei sitä ole varsinaisesti syytä pelata toistamiseen, sillä tasan samat asiat tulevat tapahtumaan uudelleen tasan samoissa kohdissa. Uudelleenpeluuarvoa… ei ole.

Skenaariomoodin lisäksi tarjolla on jokin, jota pelissä nimitetään uramoodiksi. Uramoodi on kuitenkin hyvin harhaanjohtava termi, sillä Train Simulator 2012:ssa se tarkoittaa lähinnä skenaariomoodia, jossa pelaajan suorituksista lasketaan pisteitä. Lisäksi uramoodissa pienetkin epäonnistumiset, ylinopeudesta alkaen, aiheuttavat tehtävän loppumisen kesken kaiken. Parempi nimitys Train Simulator 2012:n uramoodille olisi joistain muista peligenreistä tuttu termi ”hardcore”.

Kovin sitkeästä ja peräänantamattomasta pelistä ei kuitenkaan ole kyse. Vaikka ainoat kokemukset simulaattorien maailmasta olisivatkin 2000-luvun vaihteen Flight Simulatoreista, joissa et saanut konetta edes maasta ilmaan, ei hätää. Train Simulator 2012 on todella helppo peli. Ehkä se vaan on niin, että veturinkuljettaminen ei ole rakettitiedettä. Expert-ohjaustavalla dieselveturia ohjataan käytännössä kolmella vivulla, joista yksi on kaasu, toinen on menosuunnan vaihtava vipu ja kolmas on jarru. Sen, mikä jollekin tästä jäi vielä epäselväksi, opettavat neljä avustusteksteillä koristeltua opetuspeliä varmasti.

Tylsä peli… vai päivitys?

Rakettitieteen puute ja realismin tavoittelu näkyy ajoittain ehkä pelin kuvassa. Vastaan tulee väistämättä hetkiä, jolloin on tylsää. Ei ole yhtään ihme, että peliin on upotettu kaikkine peilikuvineen parisenkymmentä kuvakulmaa aina junan sisuksista puskurikameraan asti. Kuvakulmien vaihtelu ja tyylikkäiden kuvankaappausten napsiminen on silloin tällöin ainoa asia, mitä pelaajalla on tehtävänä kahden, toisistaan yli 10 minuutin päässä olevien aseman välillä.

Eräs asia Train Simulator 2012:ssa kuitenkin haisee. Kyseessä on, kirjaimellisesti, vain ilmainen päivitys kyseisen pelitalon edelliseen peliin, RailWorks 2:een. EA:n urheilupelisarjojen hitaalle kehitykselle hajoileville tämä voi olla vähän liian kova pala nieltäväksi.

Elinvoimaiselta peli kuitenkin näyttää. Päivityksiä peliin satelee roppakaupalla ja DLC-tarjonta on laajaa. Eliniänodotetta kasvattaa entisestään pelinsisäinen maailmaeditori. Voit siirtyä editoriin koska tahansa kesken pelin ja rakentaa pelin palikoilla mitä tahansa mihin vain mielikuvitus venyy. Luotu skenaario ilmestyy pelimaailmaan välittömästi, ja pelin jatkettua voit halutessasi ajaa junalla läpi raiteille kasvaneen metsän.

Ei kaikille

Train Simulator 2012 kuuluu siihen pelien kategoriaan, josta tiedän, etten tule palaamaan sen pariin enää koskaan arvostelun tehtyäni. Ristiriitaista on kuitenkin se, ettei tässä tapauksessa se johdu siitä, että kyseessä olisi muka huono peli. Päinvastoin. Pelin takakansi lupaa kaikkien aikojen parasta junasimulaattoria. Enkä pysty esimerkin kera väittämään vastaankaan.

Jomman kumman on kuitenkin oltava kiinnostavia: simulaattorien tai junien, jotta tämä edes teoriassa voi iskeä. Jos molemmat kiinnostavat, niin ei muuta, kuin kauppaan mars.

Lue myös

Katherine (PS3, Xbox 360)

Kirby Mass Attack (DS) 

Mass Effect 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Men of War: Vietnam (PC)

Ski Region Simulator 2012 (PC) 

Tetris (3DS)

Unstoppable Gorg (Mac, PC)

Warlock: Master of the Arcane –ennakko (PC)