Uusimmat

Trauma Center: New Blood (Wii)

10.12.2008 15:59 Juho Anttila

Alaska, Yhdysvaltojen pohjoinen äärilaita. Mongomery Memorial Hospital vahtii pienen kaupungin arkea. Täällä työskentelee kaksi nuorta kirurgia, Markus Vaughn ja Valerie Blaylock, jotka kohtalon kurimus pian tempaisee mukaansa taisteluun tuntemattomia voimia vastaan.

Näin runoilee Trauma Center: New Blood, jatko-osa Nintendo Wiille pari vuotta sitten ilmestyneelle kirurgipelille Trauma Center: Second Opinion. Tällä kerta kuin suoraan b-luokan scifi-kauhuelokuvasta karannut Stigma-virus uhkaa kansakunnan terveyttä. On aika tarttua jälleen skalpelliin ja näyttää kaapin paikka pahoille patogeeneille.

Seiskaa vai Shakespearea

Markus Vaughnin ja Valerie Blaylockin taistelu futuristista Stigma-virusta vastaan esitetään visual novel -tyylisesti pelihahmojen repliikkien kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä anime-tyylisiä puhuvia päitä staattisia taustoja vasten. Ratkaisu toimii kohtuullisen hyvin, kunhan juoni pääsee puolivälin jälkeen kunnolla käyntiin. Sen sijaan pelin alkupuolella keskittyminen uhkaa herpaantua. Tekstiä on sisällön määrään nähden aivan liikaa. Tekisi mieli päästä jo leikkaamaan. Onneksi pikakelaustoiminto pelastaa ainakin samojen repliikkien toistuvalta kuuntelemiselta.

Uutuutena sarjan edellisiin osiin nähden kaikki repliikit on puhuttu ääneen. Ääninäyttelijöiden suoritukset ovat miellyttäviä, mutta eivät herätä suuria tunteita. Taustamusiikki sen sijaan ärsyttää. Silmät kiinni voisi kuvitella seuraavansa valtakunnantelevision opetusohjelmaa. Onneksi musiikit saa pois päältä.

Skalpelli heilumaan

Tarina jakaa todennäköisesti mielipiteitä, mutta onneksi juoni ei ole pääasia. Tänne on tultu leikkaamaan ja leikkauksia meille tarjotaankin. Minne Markuksen ja Valerien tarina ikinä meidät heittääkään, aina löytyy joku kirurgin tarpeessa riutuva. Oli kyse sitten haulikon osumasta, palovammoista tai Stigman uudesta entistä tappavammasta muunnoksesta, vakaalle kädelle riittää käyttöä.

Leikkaaminen ei juurikaan eroa sarjan edellisestä osasta. Nunchuck-ohjaimella valitaan käytettävä työkalu ja Wii Remotella ohjataan skalpellia, imuletkua tai mitä kirurgi ikinä päättää käteensä haalia. Yksinkertaista ja innovatiivista. Kokonaisuus tuntuisi vain uskottavammalta, jos esimerkiksi haavan ompelemiseen vaadittaisiin muutakin kuin sohimista vähän sinne päin. Pääosin ohjaus on kuitenkin toteutettu tarkasti ja intuitiivisesti.

Tarkkuutta vaaditaankin, sillä Trauma Center: New Blood on varsinkin korkeimmalla vaikeustasoilla pelottavan vaikea peli. Verihyytymät poksahtelevat ja kasvaimet leviävät kontrolloimattomasti kirurgiparkojemme yrittäessä epätoivoisesti ehtiä kymmeneen paikkaan yhtä aikaa. Loppupelin sadististen leikkaushaasteiden kohdalla verisuonet uhkaavat poksahdella jo pelaajan omassakin päässä. Uutteralla yrittämisellä suoritus hioutuu vähitellen paremmaksi. Kun leikkaus vihdoin onnistuu, tunne on muikea.

Bullet time -kirurgiaa

Uudet haasteet vaativat myös tehokkaampia lääkkeitä. Sekä Markus että Valerie saavat käyttöönsä jo aivan tarinan alkupuolella edellisistä osista tutun mystisen Healing Touch -kyvyn. Valerie pystyy jäädyttämään potilaan elintoiminnot paikoilleen. Markus taas osaa hidastaa ajan kulkua parhaimpaan Matrix-tyyliin. Vain kerran leikkausta kohden käytettävissä olevat kyvyt lisäävät peliin ylimääräisen taktisen elementin, mutta tarinan kannalta ne tuntuvat hieman turhalta New Age -henkiseltä lisäykseltä.

Mielenkiintoisempi ja samalla pelin paras uusi ominaisuus on kahden pelaajan co-op-moninpelitila. Kahden kirurgin tehdessä loppuunsa hiottua yhteistyötä yksin pelatessa ylitsepääsemättömältäkin tuntunut haaste saadaan selätettyä. Mukavana ominaisuutena toisen pelaajan saa mukaan mihin tahansa leikkaukseen, vaikka kesken tarinaa.

Hauskempaa kuin teho-osasto

Trauma Center: New Blood on hyvä peli. Samalla se on myös tyypillinen jatko-osa. Se ei yritä uudistaa hyväksi koettua kaavaa. Sen sijaan se tarjoilee lisää samanlaista pelattavaa muutamalla parannellulla ominaisuudella maustettuna. Näistä co-op-moninpelitila riittää jo yksinään oikeuttamaan jatko-osan olemassaolon. Kilpailuhenkiset arvostanevat myös mahdollisuutta vertailla suorituksiaan pelin uuden online ranking -järjestelmän avulla.

Kaikille peliä ei voi suositella. Se ei ole simulaattori, vaikka jotkut verkkokaupat toisin väittävätkin. Hektinen pelimekaniikka ja tieteiselokuvamaiset taudit ärsyttävät realistisempaa kokemusta etsivää pelaajaa. Nykypelien helppouteen tottuneille voi olla myös vaikea sulattaa pelin ajoittain armotonta vaikeustasoa. Haastetta pelkäämättömille Trauma Center: New Blood tarjoaa kuitenkin kosolti jännittäviä haasteita erinomaisella pelimekaniikalla toteutettuna.

 

Tekijä: Atlus
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.atlus.com/tcnb/
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Lifesigns: Hospital Affairs –pelin hoitsut yhdistävät saippuasarjat ja kirurgian

Trauma Center: Second Opinion (Wii)

Trauma Center: Under the Knife -ennakko (DS)

Lue myös

Guitar Hero: World Tour (PS2, PS3, Wii, 360)

Killzone 2 -ennakko (PS3)

LocoRoco 2 (PSP)

Scene It? Box Office Smash (360)

Tiger Woods PGA Tour 09 (PS3, 360)