Uusimmat

Tropico 2: Pirate Cove (PC)

14.04.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Pelitoimittajilla on monia yhteisiä mielipiteitä, joita pitää aina tasaisin väliajoin sopivassa asiayhteyksissä toistella. Näitä ovat mm. ”lisenssipelit eivät yleensä ole hyviä”, ”EA:n pelit ovat rahastusta”, ”peli ei yllä edeltäjänsä tasolle” ja ”Sid Meierin Pirates-pelin jälkeen ei kunnollista piraattipeliä ole julkaistu”. Parin vuotta sitten julkaistu Tropico onnistui kuitenkin lyömään pelitoimittajia sormille, olemalla hyvä merirosvoaiheinen RTS-peli.

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin onhan noita hyviä merirosvo-aiheisia pelejä ollut enemmänkin, mutta loppujen lopuksi aihepiiri on sen verran kiehtova ja rikas, että luulisi piraatti-pelejä tulevan enemmän. Kun vain ajattelee sitä värikästä kielenkäyttöä, seikkailuja, meritaisteluja, miekkailua, juomista ja niitä kaikkia historiallisia hahmoja, niin luulisi aihe olevan mitä otollisin pelin tekoon. Historiasta puheen ollen, Tropico 2 ottaa aimo harppauksen edellisosasta ajallisesti, sijoittuen 1600-luvulle, piraattien kulta-aikaan. Tämä tekeekin pelistä paljon enemmän kuin tylsän jatko-osan, kun pelaaja siirretään merien kauhuksi Mustaparran ja Henry Morganin aikakauteen.

Tropico 2: Pirate Cove on strategiapeli, joka vie pelaajan Karibianmeren leppoisiin tunnelmiin. Musiikki on aihepiiriin sopivaa rentoa renkutusta ja sen tahdissa olisi tarkoitus pitää meret pelon vallassa. Peli sisältää niin talouden hoitoa, uhkapelaamista, diplomatiaa, sotimista ja vankien pistämistä omalle saarelle töihin. Vankipoloista voi myös pyytää lunnaita. Peliä on siis turha ottaa minään moraalin oppikirjana, vaikkei se mitenkään erityisen julma olekaan. Mutta näinhän se on, merirosvo ansaitsee ryöstämällä.

Tropico 2 sisältää perinteistä rakentelua, mitä RTS-peleissä on nähty. Eli pitää kerätä rahaa(tosin ryöstämällä) ja puuta, rakennella rakennuksia ja ohjata pelialueella hiihtäviä pikkuihmisiä. Pelissä on 15 tehtävän kampanja. Kuten edeltäjänsä, Tropico 2 ei vangitse huimaavilla grafiikoilla, vaan sen vahvuudet ovat muualla. Diplomatia näyttelee suurta osaa pelissä ja kuten oikeastikin tuona ajankohtana, eivät piraatit välttämättä olleet mitään sooloilijoita, vaan tekivät yhteistyötä yhden valtion kanssa ja toisen maan laivat he taas ryöstivät. Tropico kakkosessa diplomatian avulla voi luoda välejä tuon ajan mahtivaltioihin Espanjaan, Englantiin ja Ranskaan.

Ulkovaltioiden lisäksi omat joukot on pidettävänä tyytyväisinä antamalla merirosvoille sopivaa viihdykettä, joka ei pidä sisällään korkeakulttuuria, vaan uhkapeliluolia, ruokaa, juomaa ja paljon muuta. Edomen ennakkotestin perusteella Tropico 2 vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta peliltä ja toimitus pääsi jo mm. rakentamaan piraateille panimon ja rautakaivoksen. Peli vaikutti varsin toimivalta, eikä käyttöliittymässäkään näyttänyt olevan suurempia valittamisen aiheita. Varsin mukava piraattipeli, vaikkei siitä vuoden strategiapeliksi olisikaan. Peli ilmestyy 17.4. kauppoihin ja palaamme asiaan arvostelun merkeissä.

Kari Koivistoinen